Zoeken

The Magic Of Belle Isle

  • Cinevision.be/nl quoteert The Magic Of Belle Isle met een 2/5
  • Regisseur: Rob Reiner
  • Cast: Morgan Freeman, Virginia Madsen, Madeline Carroll
  • Genre: Drama
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-01-2013
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Magic Of Belle Isle"

Een vraag die we af en toe krijgen hier in Huize Filmtevree: Rob Reiner, maakt die eigenlijk nog films? Een vraag die we zowel graag als niet graag horen. Graag, omdat we het terecht vinden dat de regisseur van klassiekers en parels als ‘This Is Spinal Tap’, ‘The Princess Bride’, ‘A Few Good Men’, ‘Stand By Me’ en ‘The American President’ nog niet vergeten is. Niet graag, omdat het antwoord luidt ‘helaas niet, nee’. Reiner is immers nog maar een schim van wie hij vroeger was. Of dat komt omdat zijn talent hem in de steek laat, omdat hij de verkeerde projecten kiest of omdat hij bij de blitse hippe grote studio’s niet meer aan de bak komt is niet geheel duidelijk. Laat het ons maar op een combinatie van deze drie factoren houden.

De laatste echt goede film die Reiner maakte is ‘The American President’, uitgebracht in 1995. De vroege cinefiele vogels onder jullie waren toen zelfs nog niet eens geboren. De laatste bekende is ‘The Bucket List’ uit 2007, toen hij Jack Nicholson en Morgan Freeman voor zijn camera kreeg als twee terminaal zieke patiënten die voor hun sterven nog even hun wenslijstje afwerken. Daarna draaide hij nog het door bijna niemand geziene ‘Flipped’ en nu is het de beurt aan ‘The Magic Of Belle Isle’ waarin hij opnieuw Morgan Freeman cast.

Het is natuurlijk jammer dat een talent als Reiner zich nu moet zien te beredderen met projecten die het vooral (om niet te zeggen uitsluitend) goed doen als weekendfilmvoer voor de rijpere vrouw. Niet dat daar iets mis mee (noch met weekendfilms, noch met rijpere vrouwen), maar toch … de voorspelbaarheid waarmee ‘The Magic Of Belle Isle’ zich ontvouwt zal maar voor matige vapeurkes zorgen.

Morgan Freeman speelt de rol van Monte Wildhorn, een auteur van westernromans die zijn beste tijd heeft gehad. Hij is chagrijnig, alcoholverslaafd zit in een rolstoel en wil vooral met rust worden gelaten. In de hoop zijn vroegere elan terug te vinden besluit hij de zomer door te brengen in een landhuis in Belle Isle, een rustige voorstad van New York. Het huis waar Wildhorn verblijft grenst aan het huis van de alleenstaande moeder Charlotte (Virginia Madsen) en haar drie dochters. Uiteraard zorgt de jeugdige onschuld van de moeder en haar meisjes ervoor dat Wildhorn de eindgeneriek mag ingaan als een nieuw en gelouterd mens. Zo gaat dat in goedgevoelfilmpjes.

‘The Magic Of Belle Isle’ is een lief filmpje zonder ballen. Alles wat je te zien krijgt is al ettelijke keren eerder gedaan, en Reiner slaagt er nergens in om die voorspelbaarheid te ondermijnen met spitante dialogen, leuke typeringen of een fikse dosis ‘capracorn’. Voor de heel jonge cinefielen die nog veel te leren hebben: dat is een verwijzing naar Frank Capra, een Amerikaans regisseur die in de jaren dertig en veertig een heleboel onsterfelijke komedies maakte (‘Mr. Smith Goes To Washington’ ‘You Can’t Take It With You’, ‘It’s A Wonderful Life’) die in de grond oeverloos sentimenteel waren, maar die ruim tachtig jaar na conceptie nog steeds verplicht kijkvoer zijn. Iets wat – maar dat hadden jullie waarschijnlijk al begrepen – van deze titel niet kan worden gezegd. Volgende keer toch nog eens een goede prent, Rob? Alsjeblieft?

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray