Zoeken

How I Spent My Summer Vacation (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert How I Spent My Summer Vacation (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Adrian Grunberg
  • Cast: Mel Gibson, Kevin Hernandez, Peter Stormare
  • Genre: Actie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-01-2013
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "How I Spent My Summer Vacation (Blu-ray)"

Toen Jodie Foster op de Golden Globes een carrièreprijs in ontvangst mocht nemen, bedankte ze onder meer Mel Gibson. Ze is één van de weinige Hollywoodsterren die de acteur altijd publiekelijk is blijven steunen, ook al zorgde zijn laatste in de media uitgesmeerde uitspatting (audiotapes, waarop Gibson zijn nu ex-vrouw niet bepaald troetelnaampjes toeroept) er rechtstreeks voor dat Fosters laatste film – ‘The Beaver’, waarin Gibson de hoofdrol vertolkte – amper in de zalen te zien was. Maar het kan altijd nog erger. ‘How I Spent My Summer Vacation’, het nieuwste wapenfeit van Mad Mel, haalde in Amerika zelfs niet eens het grote scherm en moest het stellen met een première op video-on-demand.

Om maar te zeggen hoe Gibsons carrière kreunt onder zijn status van homofobe en antisemitische driftkikker. Want onder normale omstandigheden zou deze in Mexico gesitueerde actiethriller een geheide bioscoophit geweest zijn. De ‘Lethal Weapon’-acteur, die het scenario schreef met regisseur Adrian Grunberg, brengt hier namelijk een commerciële no-nonsense knaller die duidelijk met beide voeten in de jaren ’90 staat – niet toevallig het decennium waarin Gibson on top of his game was. Een tegelijk aardedonkere en zwartkomische shoot ‘em up, bevolkt met slechteriken die écht slecht zijn en een held tegen wil en dank (Gibson zelf).

Wanneer we met Gibsons personage Driver kennismaken, beleeft hij niet meteen zijn finest hour. Hij heeft dan wel net met succes een overval afgerond, zijn plan om met de gejatte miljoenen lekker vakantie te gaan vieren draait helemaal anders uit wanneer hij tijdens een high speed achtervolging met de politie plotseling aan de verkeerde kant van de grens terechtkomt, namelijk in Mexico. De corrupte autoriteiten ginds hebben niet meteen een proces in gedachten, maar gooien de onfortuinlijke overvaller meteen in de gevangenis, zij het niet één zoals wij die kennen.

De lokale bajes heeft namelijk meer weg van een afgesloten dorp, waarin tevens vrouwen en kinderen leven, dan van een betonnen blok met cellen van vier bij vier meter. Niet meteen een gemakkelijke omgeving voor een Amerikaanse gringo als Driver om zijn weg te vinden, laat staan zijn plaats op te eisen tegen de voor niets terugdeinzende heersende macht El Pueblito. Toch bewijst Driver meteen niet van een kleintje vervaard te zijn en probeert hij zich een weg naar de top van de gevangenisladder te knokken. Maar met een ijzeren vuist alleen kom je er niet, je hebt ook street smart nodig. Daarvoor krijgt hij hulp uit onverwachte hoek: van een 10-jarig jongetje (Kevin Hernandez).

‘How I Spent My Summer Vacation’ is Mel Gibson-cinema ten voeten uit. De man mag dan al stilaan naar de zestig lentes sluipen, hij vertolkt nog steeds met bravoure de rol van cynische good guy met bad attitude zoals hij dat eerder deed in pakweg ‘Payback’ of zelfs de ‘Lethal Weapon’-reeks. Dat resulteert ook ditmaal in een waaier aan adrenalineverhogende shoot-outs, waarbij die op het binnenplein ergens halfweg de film een stoer én stilistisch hoogtepunt is. De plot neemt op het einde een paar ongeloofwaardige bochten, maar de funfactor ligt zo hoog dat we daar nauwelijks aanstoot aan nemen. Gibson zelf staat geregeld moddervette knipogen uit te delen (die Clint Eastwood-imitatie!) en de talrijke actiescènes zijn ouderwets onstuimig. Cool filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray