Zoeken

Ted

  • Cinevision.be/nl quoteert Ted met een 4/5
  • Regisseur: Seth MacFarlane
  • Cast: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Giovanni Ribisi
  • Genre: Komedie
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 06-02-2013
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Ted"

De nieuwjaarsafwas was nog maar net afgedroogd, of uit de Hollywoodwandelgangen bereikte ons het bericht dat er definitief groen licht was voor de sequel op ‘Ted’. Die zou ergens in 2014 in kannen en kruiken moeten zijn, en zowel regisseur/scenarist Seth MacFarlane als hoofdrolspeler Mark Wahlberg hebben hun contract al ondertekend. Een verrassing was dat nieuws niet: ‘Ted’ is immers de meest succesvolle komedie van 2012 met een bioscoopopbrengst van 219 miljoen dollar in de Verenigde Staten en nog eens 290 miljoen daarbuiten. Waarmee hij meteen ‘The Hangover’ in economische termen overklast als meest succesvolle R-rated komedie ooit.

We konden het trouwens slechter getroffen hebben, want net als de eerste ‘The Hangover’ is ‘Ted’ een grotendeels geslaagde dijenkletser. Eentje die vaak vulgaire grappen koppelt aan een geslaagd concept en terend op een verrassingseffect en positieve mond-op-mondreclame in een mum van tijd zijn publiek vond. Meteen een schot in de roos dus voor het eerste langspeelproject van Seth MacFarlane, de bedenker van de cultanimatiereeks ‘Family Guy’. En door dat succes van ‘Ted’ zowaar een uitnodiging kreeg om de 85e Oscaruitreiking in goede en hopelijk leuke banen te leiden.

‘Ted’ gaat over een levende teddybeer, maar is – laat daar geen misverstand over bestaan – geen kinderfilm. Deze beer is immers geen ‘Toy Story’-speelkameraad maar een vuilbekkende, drugs gebruikende, alcohol drinkende en vrouwen achternazittende pluchen gabber. En de beste kameraad van John Bennett (Mark Wahlberg) die de beer in 1985 als kerstgeschenk kreeg. Een vallende ster later is Ted levend, en blijft hij voor altijd aan Johns zij. In 2012 woont het duo in een flat in Boston. Dit tot de toch wel grote ergernis van Lori (Mila Kunis), met wie John al vier jaar een relatie heeft. Wanneer Ted het nog eens te bont maakt, stelt Lori John voor de keuze: of de beer eruit, of zij eruit. Een beetje zoals ‘Sophie’s Choice’, maar dan zonder nazi’s en kinderen. Of hoe ‘Ted’ bijna hetzelfde verhaal vertelt als dat van ‘The Muppets’ waarin Jason Segel moest kiezen tussen zijn poppenvriend Walter of zijn vriendin Amy Adams. Om op het eind uiteindelijk met hun drietjes allemaal samen te zijn.

Wie het voorspelbare (en onnozele) verhaaltje maar niets vindt, hoeft niet te wanhopen. Zeker degenen die hun apenjaren in de jaren tachtig beleefden, zullen waarschijnlijk extra gecharmeerd zijn door de vele verwijzingen naar het nektapijtendecennium waarmee MacFarlane op de proppen komt. Soms subtiel (wie tijdens de openingssequentie goed kijkt, ziet de tijd verder gaan aan de hand van Spielbergposters in de achtergrond), soms open en bloot en soms zelfs serieus over de top. Zo leidt de adoratie van John en Ted voor het ietwat onderschatte ‘Flash Gordon’ uit 1980 naar een gastvertolking van Sam J. Jones, en die mag vooral bewijzen dat de tijd niet echt in zijn voordeel heeft gespeeld. Ook Tom Skerritt vertolkt zichzelf, niet zozeer als hommage aan ‘Alien’, maar wel als eerbetoon aan ‘Top Gun’.

Een extra reden waarom ‘Ted’ werkt is de motion capture-technologie waarmee de film is gemaakt. Waar we ons twee jaar na ‘Top Gun’ nog konden verbijsteren en verbazen over de interactie tussen Bob Hoskins en tekenfilmfiguren in Robert Zemeckis’ ‘Who Framed Roger Rabbit’, is het nu de symbiose tussen de acteurs en de computerbeer die levensecht overkomt. MacFarlane acteerde zelf (zoals Andy Serkis onder andere deed voor Gollum) alle scènes van het titelpersonage en leende er eveneens zijn stem aan, wat zorgt voor vloeiende overgangen. Kortom, wie wil geloven dat Ted echt is, kan dat in principe doen. Maar doet dat voor zijn zieleheil waarschijnlijk beter niet, want voor je het weet sta je Giovanni Ribisi-gewijs te dansen op Tiffany’s ‘I Think We’re Alone Now’.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray