Zoeken

The Expatriate (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Expatriate (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Philip Stölzl
  • Cast: Aaron Eckhart, Olga Kurylenko, Liana Liberato
  • Genre: Actie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 02-01-2013
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Expatriate (Blu-ray)"

Goed nieuws voor wie vier jaar terug al zwart-geel-rood gecharmeerd was toen in ‘In Bruges’ sterren als Colin Farrell, Brendan Gleeson en Ralph Fiennes in de schaduw van het Belfort en het Minnewaterpark opdoken. In de actiethriller ‘The Expatriate’ krijgen zowel Antwerpen als Brussel een prominente plaats. Dat de locaties van beide steden soms door elkaar zijn gehaspeld, zal enkel maar een kniesoor of stadsgids irriteren. België doet het trouwens goed op de internationale filmmarkt: onlangs streek Lars Von Trier in Gent neer voor opnames van ‘Nymphomaniac’ en met wat geluk kon je onlangs zelfs Nicole Kidman tegen het lijf lopen (of toch minstens een van haar bodyguards) toen ze in onze contreien was voor de opnames van de Grace Kelly biopic ‘Grace of Monaco’, geregisseerd door Olivier ‘La Môme’ Dahan. Ook de BBC koos onlangs ons land uit als locatie voor een paar prestigieuze tv-reeksen. Of hoe het fiscaal aantrekkelijke tax shelter-klimaat voor buitenlandse investeringen zijn vruchten begint af te werpen.

Uitwijkeling van dienst in ‘The Expatriate’ is Ben Logan (Aaron Eckhart). Die woont samen met zijn dochter Amy (Liana Liberato, het chatslachtoffer uit ‘Trust’) in Antwerpen. In Brussel werkt hij voor een multinational dat beveiligingssystemen uittest. Dat Ben ingeburgerd is, blijkt uit het feit dat hij met de receptionist een babbeltje kan slaan over Anderlecht. Veel tijd voor babbels heeft hij echter niet meer wanneer hij op een niet zo’n goede dag zijn kantoor wil binnen stappen, het gebouw leeg vindt en op de hoofdzetel te horen krijgt dat niemand ooit van hem heeft gehoord. Meer zelfs, wanneer Logan via zijn mailverkeer wil bewijzen dat hij op de loonlijst staat, blijken zijn mails verdwenen. En bovendien wil iemand hem zo snel mogelijk dood. Waarop hij samen met Amy op de vlucht slaat en als het even kan eveneens de waarheid wil zien te achterhalen.

‘The Expatriate’ laat zich omschrijven als een kruising tussen ‘Taken’ (opgenomen in Parijs) en ‘Unknown’ (opgenomen in Berlijn). Wat meteen de vraag doet rijzen waarom Liam Neeson (nu die man toch volop in B-filmmodus zit) niet met de hoofdrol in ‘The Expatriate’ aan de haal is gegaan. Waarschijnlijk omdat hij toen volop bezig was met ‘Taken 2’. Het gegeven van een man die het verleden uitgewist ziet en speelbal wordt in een (internationaal) complot werd trouwens ook gebruikt in het Rik Ringers-stripverhaal ‘De Zwarte Dood’ uit 1982, maar dit geheel terzijde. De kans dat de Brits-Iraanse scenarist Arash Amel (toevallig ook de schrijver van ‘Grace Of Monaco’) die strip heeft gelezen is immers zo goed als onbestaande, dus de grootste inspiratiebron zal wel bij de twee Liam Neeson-titels hebben gelegen. Origineel is het verhaal dus niet, en kwalitatief is het ook geen hoogvlieger. De Duitse cineast Philip Stölzl (‘Nordwand’) brengt de actie ambachtelijk in beeld, maar krijgt nooit een rollercoastergevoel in het geheel. Wat voor een groot deel gecounterd wordt door de opzichtige B-filmethiek en door Eckharts enthousiasme in wat een lauw scenario is dat zijn voornaamste plotpunten uit andere films leent.

Wat allemaal niet wegneemt dat het Belgische decorum wel degelijk voor extra kijkplezier zorgt. Eckhart mag dan al eens een Brusselse tram in Antwerpen nemen, het blijft fijn om een thrillersequentie te zien ontvouwen in Antwerpen Centraal, of een autoachtervolging onder de schaduwen van onze soms geliefde, soms gehate blauwe verkeersborden. Al bij al misschien een schrale troost voor een thriller die nauwelijks van de grond komt, maar toch … wie het kleine niet eert, enz. Kortom, ‘The Expatriate’ krijgt drie sterren: twee voor de film zelf, een voor de achtergrondinkleuring. Een beetje chauvinisme af en toe kan geen kwaad.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray