Zoeken

De Verbouwing (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert De Verbouwing (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Will Koopman
  • Cast: Tjitske Reidinga, Peter Blok, Mark Rietman
  • Genre: Thriller
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-01-2013
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "De Verbouwing (Blu-ray)"

De Nederlandse filmproducenten hebben precies het oeuvre van Saskia Noort ontdekt. Al is ontdekken misschien niet het juiste woord voor een schrijfster die sinds haar debuut in 2003 in haar thuisland inmiddels meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht, wat van haar de meest succesvolle Nederlandse vrouwelijke thrillerauteur ooit maakt. Inspelen op het succes is een vlag die de lading beter dekt. In 2009 verfilmde Will Koopman ‘Terug Naar De Kust’, een jaar later volgde de verfilming van ‘De Eetclub’ door Robert Jan Westdijk. En nu was het blijkbaar terug de beurt aan Koopman, die met de adaptatie van ‘De Verbouwing’ een tweede Saskia Noort-titel op zijn cv plaatst.

Een cv dat trouwens succesrijk mag worden genoemd. Met dank aan het megasucces van ‘Gooische Vrouwen’ waarvan Koopman zowel de serie als de film regisseerde. En Koopman blijft trouw aan de actrices uit die hitreeks: in ‘Terug Naar De Kust’ was de hoofdrol weggelegd voor Linda de Mol, voor ‘De Verbouwing’ mag Tjitske Reidinga bewijzen wat ze in haar mars heeft als dramatische actrice.

Reidinga domineert de prent als Tessa van Asselt, een plastisch chirurge die aan het hoofd staat van haar eigen praktijk. En opgezadeld zit met echtelijke problemen: echtgenoot Rogier (Mark Rietman) zit in een depressie en dacht die te overwinnen door het huis te renoveren, maar die verbouwing schiet voor geen meter op. Op veel steun van tienerzoon Thom (Alex Hendrickx) moet ze eveneens niet rekenen, en tot overmaat van ramp heeft ze – onder andere door de aanslepende verbouwing – financiële mogelijkheden die ook het succes van haar artsenpraktijk bedreigen. Kortom, ze heeft al betere tijden gekend.

Op een dag heeft ze een ontmoeting met vroegere jeugdliefde Johan (Peter Blok) aan wie ze zonder al teveel nadenken haar problemen toevertrouwt. En er twintig tinten grijs-gewijs terug mee onder de lakens belandt. De gluiperige Johan (toevallig aannemer van beroep en investeerder in onroerend goed) belooft haar te helpen en stuurt zijn eigen ploeg van bouwers naar Tessa’s huis. Een vergiftigd geschenk zo blijkt, daar Tessa de speelbal wordt in een complot waarin alles waar ze ooit heeft voor gestreden in gevaar komt. En waarin zowaar ook Gene Bervoets opduikt.

‘De Verbouwing’ heeft alles in huis om de niet-kieskeurige thrillerkijker op zijn (en vooral haar) wenken te bedienen. Clichématige personages, voorspelbare verwikkelingen en een nogal gemakkelijke focus op een nauwelijks levensvatbare plot zorgen hier en daar voor een nadrukkelijk boe-moment dat door cineast Will Koopman op een vaak flagrante Amerikaanse leest is geschoeid. Zo kost het niet al te veel moeite om de locatie en personages van ‘De Verbouwing’ naar Californië te verkassen en er krek hetzelfde verhaal te vertellen. Kleine kans echter dat hier een remake van komt, niettegenstaande het bescheiden succes in Nederland: al was het maar omdat de laden van de Hollywoodbonzen waarschijnlijk sowieso al uitpuilen van dergelijk prefabthrillervoer. Weinig nieuws onder de zon dus, deze grotendeels weinig geïnspireerde vrouw versus de wereld-thriller, te klasseren onder de F van ‘feminisme voor beginners’.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray