Zoeken

Seeking A Friend For The End Of The World

  • Cinevision.be/nl quoteert Seeking A Friend For The End Of The World met een 3/5
  • Regisseur: Lorene Scafaria
  • Cast: Steve Carell, Keira Knightley, William Petersen
  • Genre: Drama
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-02-2013
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Seeking A Friend For The End Of The World"

Nu we volgens de Mayacultuur op 21 december 2012 al dan niet op het laatste nippertje aan het einde van de wereld zijn ontsnapt, is de tijd rijp voor een filmpje dat handelt over het echte einde der tijden. In het scenario dat cineaste Lorene Scafaria voorschotelt, is het immers finaal gedaan met de wereld. Reden: een asteroïde die lijnrecht op onze blauwe planeet afstormt, en de laatste poging om impact te vermijden ging jammerlijk de mist in nadat de space shuttle die de asteroïde ‘Armageddon’-gewijs moest stoppen explodeerde. Kortom, iedereen heeft nog ongeveer zo’n drie weken om met zichzelf en zijn dood in het reine te komen. Gezellig is anders.

‘Seeking A Friend For The End Of The World’ is geen grote trom-prent, maar een klein intimistisch romantisch drama over twee personen op de dool die vlak voor het definitieve eind onverwacht de tijd van hun leven beleven. Voorwaarde om de urgentie van de romance van Dodge en Penny te omhelzen is uiteraard dat je het gegeven van de vernietiging van de aardbol slikt. En dat zal niet voor iedereen even gemakkelijk zijn, daar Scafaria nogal freewheelend te werk gaat. Soms trekt ze resoluut de dramakaart, op andere momenten gaat ze de komische toer op, en voortdurend balanceert ze op de dunne lijn tussen de lach en de traan. Soms vindt Scafaria het evenwicht, op andere momenten dan weer niet. 

Steve Carell (in zijn inmiddels gekende underdogstijl) is Dodge, een verzekeringsmakelaar die op de dag dat bekend wordt dat de wereld op het punt staat de pijp aan Maarten te geven, moet toekijken hoe zijn vrouw hem verlaat. Een echte verrassing is dat niet, daar de klad al lange tijd in hun relatie zat. Het liefst van al zou Dodge drie weken niets doend onder zijn deken kruipen, maar het lot beslist er anders over. Zijn buurvrouw Penny (Keira Knightley), waarmee hij eigenlijk nooit veel contact heeft gehad, komt emotioneel over haar toeren zijn huiskamer binnengerold, en de twee tegenpolen schieten zowaar goed met elkaar op. Zo goed zelfs, dat de twee beslissen om samen op roadtrip te gaan gedurende de tijd die hen nog rest: hij op zoek naar zijn eerste liefde Olivia en zij op zoek naar een vliegtuig dat haar nog even snel naar Engeland kan brengen om er haar ouders te bezoeken. 

In tijden waarin zowat elke synopsis in vijf woorden moet kunnen worden gepitcht, is het een half mirakel dat ‘Seeking A Friend For The End Of The World’ (en dan nog met zo’n titel) groen licht heeft gekregen. Het is niet echt een komedie, niet echt een drama, en de vele tonale gemoedswisselingen vereisen toch een zekere goodwill van de kijker om tot het eind bij de les te krijgen. Debuterend regisseuse Lorene Scafaria (die eerder al van zich liet horen met haar scenario van het ook al kronkelend getitelde ‘Nick And Norah’s Infinite Playlist’) komt hier en daar met een wacko komisch intermezzo op de proppen in wat grotendeels vooral een menselijk verhaal is. Zoals blijkt uit de laatste tien minuten waarin Scafaria alle bijrollenballast overboord gooit en haar Cupidoboodschap voluit zijn ding mag doen.

Een van de redenen dat ‘Seeking A Friend For The End Of The World’ voor het merendeel werkt, is de geslaagde (en op het eerste zicht niet voor de hand liggende) interactie tussen Steve Carell en Keira Knightley. Mooi om te zien hoe de twee langzaam naar elkaar toe groeien en hoe het ietwat twijfelende en geenszins vlekkeloze spel van aantrekken en afstoten soms midden in de roos schiet en op ietwat andere momenten wat aarzelend de juiste weg zoekt. Wat van ‘Seeking …’ alvast geen voer voor cynici maakt. Ook nog een speciale vermelding voor de opvallende soundtrack waarin de liedjes niet zomaar op de klankband zijn geramd, maar vaak vrijuit mogen ademen en het verhaal zelfs mogen omkaderen. Goed nieuws meteen voor de fans van pakweg The Beach Boys, Herb Alpert, The Hollies en The Walker Brothers. Of hoe de volhardende volhouder in deze niet te onderschatten titel best wel mooie dingen te zien en te horen krijgt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray