Zoeken

Killing Them Softly (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Killing Them Softly (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Andrew Dominik
  • Cast: Brad Pitt, Richard Jenkins, James Gandolfini
  • Genre: Actie
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-02-2013
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Killing Them Softly (Blu-ray)"

All hail to the chief. Of in dit geval to Brad Pitt die andermaal bewijst niet te zweren bij big budget spielereien alleen, en zijn talent en ego eens te meer ten dienste stelt van een kleiner project. Zijn rol in ‘Killing Them Softly’ is uiteraard een vriendendienst voor de Australische cineast Andrew Dominik, met wie hij in 2007 de poëtische western ‘The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford’ draaide. Poëtisch is trouwens ook zowat het sleutelwoord voor deze ‘Killing Them Softly’, een misdaaddrama dat een paar sprongen neemt die je niet veel zal tegenkomen in grootschalig Hollywoodvertier. Zo wordt er betrekkelijk meer gepraat dan geschoten, en dat is – binnen de krijtlijnen van het misdaadgenre – zeker geen evidentie.

‘Killing Them Softly’ haalt de verhaalmosterd bij de misdaadroman ‘Cogan’s Trade’ van George V. Higgins uit 1974. Higgins (die in 1999 overleed) schreef in totaal 27 misdaadthrillers, en ook zijn debuut ‘The Friends Of Eddie Coyle’ werd verfilmd (in 1973 door Peter Yates om precies te zijn). De insteek is dus helemaal jaren zeventig, maar Dominik situeert zijn versie in het Amerika van gisteren en vandaag, meer bepaald in de periode waarin George W. Bush plaats moest ruimen voor Barack Obama en de financiële crisis in volle hevigheid woedde. En heeft zo alle bouwstenen in de hand om een donker, haast sardonisch verhaal te vertellen over hoe de crisis in het Amerika van vandaag zelfs the American dream van misdadigers (van kruimeldieven tot maffiabonzen) serieus ondermijnt.

Met het openingsbeeld treft Dominik meteen de juiste toon. Een desolaat shot van een door orkaan Katrina gehavend stuk New Orleans: meer hoeft het niet te zijn om meteen al te voelen dat Dominiks film een buitenbeentje gaat worden. In dat gehavende milieu proberen Frankie (Scoot McNairy) en Russell (Ben Mendelsohn) de slag van hun leven te slaan. In opdracht van Johnny Amato (Vincent Curatola, alias Johnny Sack uit het onsterfelijke ‘The Sopranos’) plegen ze een overval op een pokerspel dat wordt georganiseerd door Markie Trattman (Ray Liotta, terug op vertrouwd terrein). Die Markie overviel een paar jaar terug zijn eigen toernooi, maar praatte daarna zijn mond voorbij. Vandaar Amato’s redenering dat iedereen terug Markie gaat verdenken indien zijn pokertoernooi opnieuw wordt overvallen. Het plaatselijke misdaadsyndicaat gaat er echter ditmaal niet zo maar van uit dat Markie zo dom was om zijn eigen organisatie opnieuw een hak te zetten, en huren de in New York gestationeerde Jackie Cogan (Brad Pitt) in. Die reist af naar New Orleans om iedereen die deelnam aan de overval een kogel door het hoofd te jagen. Het liefst van op afstand, daar hij niet graag geconfronteerd wordt met de emoties die komen kijken bij een moord van dichtbij. En zo is meteen ook de titel verklaard.

Dominik mag de actie dan wel ondergeschikt houden aan de lange dialogen waar hij zijn prent mee kruidt, dat wil geenszins zeggen dat hij niet weet hoe die actie robuust te verpakken. Wanneer er geschoten en gemoord wordt, gaat het er wel degelijk hard aan toe. Kijk maar naar een supergestileerde moord op de tonen van Ketty Lesters ‘Love Letters’: bloedvergieten als slow motion kunstvorm in een scène die Sam Peckinpah zaliger ongetwijfeld doet kirren van genot, tussen twee in whisky gedrenkte rijstpapmaaltijden door. En zo zijn er nog wel een paar scènes die de niet-ingewijde misdaadfilmkijker wel even zullen laten schrikken en slikken.

Brad Pitt krijgt trouwens mooi weerwerk van de rest van de cast: Liotta verkeert in ‘Goodfellas’-vorm en ook McNairy en Mendelsohn kleuren hun rollen met smaak in. Speciale vermeldingen zijn er nog voor Richard Jenkins als Pitts tussenpersoon die de volledige speelduur moet onderhandelen over Pitts vraagprijs en voor James Gandolfini als überkiller wiens verslavende fascinatie voor drank en prostituees zijn werkethiek nogal eens in de weg durft staan. Geen spek voor ieders bek, deze ‘Killing Them Softly’, maar wie open staat voor een interessante thematiek en een beklijvende beeldtaal en eens wat anders wil dan de zoveelste Tarantino-wannabe zit anderhalfuur gebeiteld met deze alternatieve gangsterprent.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray