Zoeken

Derailed

  • Cinevision.be/nl quoteert Derailed met een 2/5
  • Regisseur: Mikael Haström
  • Cast: Clive Owen, Jennifer Aniston, Vincent Cassel
  • Genre: Thriller
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum: 08-03-2006
  • DVD: 06-09-2006
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Derailed"

Reclamebaas Charles Schine (Clive Owen) is één van de zovele pendelaars in Chicago, die dagelijks de trein naar het werk neemt. Als hij op een dag echter z’n gebruikelijke trein mist en een andere neemt, ontmoet hij Lucinda Harris (Jennifer Aniston), een mooie en verleidelijke financiële adviseur bij een voornaam bedrijf. Ondanks het feit dat ze beiden gelukkig getrouwd zijn en kinderen hebben, heerst er een onverklaarbare aantrekkingskracht tussen het duo. Lunchafspraakjes ontaarden in een glaasje na het werk en leiden al snel tot een rendez-vous in een afgelegen hotel. Tijdens hun avontuurtje worden ze echter overvallen door de brutale vreemdeling LaRoche (Vincent Cassel), die Charles knock-out slaat en Lucinda tot twaalf keer toe verkracht. LaRoche blijkt echter geen genoegen te nemen met hun beider portefeuilles en besluit het koppel af te persen.

Hoewel ‘Derailed’ onderhevig is aan tal van beginnersfouten en warrige plotwendingen, kunnen we deze eerste Amerikaanse film van Zweeds cineast Mikael Hafström, wiens film ‘Evil’ genomineerd was voor een Oscar voor beste buitenlandse film, toch geen volslagen mislukking noemen. Er heerst een spannend, onbehaaglijk sfeertje en als kijker voel je constant de dreiging die de hoofdpersonages doorstaan. Bovendien schiet Hafström enkele bijzonder mooie plaatjes; let maar eens op de uitstekend gefilmde scènes op de trein. In z’n tweede deel echter dreigt ‘Derailed’ af en toe uit de bocht te gaan. Het verhaal neemt ongeloofwaardige proporties aan en de finale duurt minstens drie keer te lang. Het lijkt wel alsof Hafström een Amerikaanse film associeert met een product met ontelbaar veel plotwendingen. Des te jammer is het dan ook dat hij voor z’n laatste halfuur een meer dan vakkundige thriller ingeblikt had, die meerdere malen echo’s vertoont aan het betere werk van Alfred Hitchcock.

De alomtegenwoordige Clive Owen is prima op dreef en bovendien wordt hij bijgestaan door een boven zichzelf uitstijgende Jennifer Aniston. De voormalige ‘Friends’-actrice speelt haar eerste thriller en ze bewijst dat ook dit genre haar op het lijf geschreven is. Als bad guy van dienst is het uitkijken naar Frenchie Vincent Cassel. ‘Derailed’ is verre van een feilloze film; er had ongetwijfeld veel meer ingezeten als Hafström in z’n tweede deel niet zo zwaar uit de bocht zou zijn gegaan.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray