Zoeken

Your Sister's Sister

  • Cinevision.be/nl quoteert Your Sister's Sister met een 3/5
  • Regisseur: Lynn Shelton
  • Cast: Emily Blunt, Rosemarie DeWitt, Mark Duplass
  • Genre: Komedie
  • Duur: 86 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-03-2013
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Your Sister's Sister"
Amerikaanse cinema: ze komt in alle soorten en maten. Van grootschalige studioproducties waarbij er op de generiek misschien wel een ‘silverware polisher’ vermeld staat tot onafhankelijk gedraaide producties waarbij iedereen zijn eigen toiletpapier mee naar de set moet brengen. Het heerlijke van de zaak is dat beide uitersten hun eigen intrinsieke charme hebben: net dat houdt de zevende kunst boeiend en krokant. ‘Your Sister’s Sister’ (grotendeels geïmproviseerd gedraaid op amper twaalf dagen tijd) is uiteraard van het toiletpapiergehalte, maar gooit geenszins het kind met het badwater weg.

Jack (Mark Duplass) zit in een dip. De werkloze en emotioneel labiele man zoekt richting in zijn leven en slaagt er zelfs in om de herdenkingswake van zijn een jaar terug overleden broer Tom in de war te sturen. Hoog tijd om in te grijpen, vindt Iris (Emily Blunt), de ex van Tom en zowat de hoeder van Jack. Ze stuurt hem naar een geïsoleerd buitenhuis waar haar vader haar veel mee naar toe nam, zodat Jack er – zonder internet en tv, aarrgh - kan nadenken over de zin van zijn bestaan. Tot Jacks grote verrassing is het huis niet verlaten: ook Iris’ zus Hannah (Rosemarie DeWitt) koos de omgeving uit om te bekomen van een zevenjarige relatie waar ze een eind aan maakte. De twee eenzame zielen hebben maar een nacht (en sloten tequila) nodig om samen in bed te belanden. Op zich geen probleem, tot wanneer de volgende ochtend plots Iris voor de deur staat, en zowel Jack als Hannah niet weten hoe ze met de situatie moeten omgaan.

‘Your Sister’s Sister’ werd geregisseerd door Lynn Shelton, een regisseuse die sinds 2005 onafhankelijke producties schrijft en regisseert die veelal in het festivalcircuit blijven steken. Pas in 2009 werd ze enigszins bekend met ‘Humpday’ een komedie waarin twee heterosexuele mannen bij wijze van weddenschap samen een homoseksuele ‘kunstfilm’ willen maken (en er zelf ook de hoofdrol in vertolken). Voor opvolger ‘Your Sister’s Sister’ werkt ze opnieuw samen met acteur Mark Duplass, die op zijn beurt samen met zijn broer Jay Duplass actief is als regisseur van onafhankelijke producties. En daar ook succes mee oogst: getuige de positieve reacties en betrekkelijke grote distributiedeals die hun ‘Cyrus’ en ‘Jeff Who Lives At Home’ in de wacht wisten te slepen.

Duplass heeft in elk geval de juiste flair om een met zichzelf in de knoop zittend warhoofd te vertolken, maar toch behoort ‘Your Sister’s Sister’ in de eerste plaats aan de actrices toe. Zowel Blunt als DeWitt acteren sterk en natuurlijk als de zussen die elkaar in lange tijd niet meer hebben gezien, en zichzelf verenigd zien tijdens een emotionele draaikolk die hen verplicht belangrijke beslissingen te nemen. Oorspronkelijk zouden Blunt en Rachel Weisz de hoofdrollen vertolken, maar toen de opnames werden uitgesteld moest Weisz verstek laten omdat ze toen op de set stond van Terence Davies’ ‘The Deep Blue Sea’. Waarop DeWitt aan boord kwam. Een verstandige keuze, want deze ietwat onbekende en onderschatte actrice is meestal heel goed op dreef in genrefilms ((her)bekijk als de wiedeweerga Jonathan Demmes meesterlijke ‘Rachel Getting Married’).

Dankzij de naturel van de cast blijft ‘Your Sister’s Sister’ moeiteloos overeind, en liefhebbers van kleine onafhankelijke Amerikaanse producties met een focus op menselijke (inter)acties zullen maar weinig reden tot morren hebben. Het in sommige scènes duidelijk zichtbare geïmproviseer leidt zelfs tot een aantal mooie momenten, de scène waarin Duplass en DeWitt elkaar het hof maken als opvallende uitschieter. Enkel naar het einde toe steekt wat metaalmoeheid de kop op. Shelton zoekt in het laatste halfuur nogal nadrukkelijk haar heil in shots van de bosrijke omgeving en de voor het genre veel gebruikte akoestische omkadering. Ook het open einde is voor discussie vatbaar. Wat niet wegneemt dat Shelton goed bezig is om zich te profileren binnen het landschap regisseuses dat steeds groter wordt in de onafhankelijke cinema. Wat er ons meteen aan doet denken dat de nog beter bezig zijnde Nicole Holofcener later dit jaar – hieperdepiep – ook een nieuwe film uitbrengt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray