Zoeken

Rise Of The Guardians (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Rise Of The Guardians (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Peter Ramsay
  • Cast: Chris Pine, Alec Baldwin, Hugh Jackman
  • Genre: Animatie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 27-03-2013
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Rise Of The Guardians (Blu-ray)"
Slimme jongens bij Dreamworks. Door in een film zowel de kerstman als de paashaas onder te brengen, konden ze ‘Rise Of The Guardians’ in de bioscoop lanceren tijdens de eindejaarsdagen en daarna nog eens inhaken voor de thuisbioscoop in de paasperiode. En dan zijn die twee grote kindervrienden nog niet eens de enige feestdagiconen die van de partij zijn: ook Jack Frost, de tandenfee en Klaas Vaak maken hun opwachting in deze superheldensaga voor het kleine grut.

‘Rise Of The Guardians’ (Nederlandstalige titel: ‘De Vijf Legendes’) is gebaseerd op kinderboekenreeks ‘The Guardians Of Childhood’ van de Amerikaanse auteur/illustrator William Joyce. Joyce heeft zelf ervaring met animatie en werkte als conceptueel ontwerper mee aan onder andere ‘Toy Story’, ‘A Bug’s Life’, ‘Robots’ en het later dit jaar verwachte ‘Epic’. In deze (eerste) adaptatie van zijn reeks staat Jack Frost centraal. Een hier niet zo bekende mythologische figuur, maar in Amerika maakt deze plaaggeest deel uit van het erfgoed. Hij is een beetje te vergelijken met onze metaforische ‘Koning Winter’ die ervoor zorgt dat het bitter koud blijft en alles onder het sneeuw en ijs zit. Jack Frost, voorgesteld als een rebelse tiener (met de stem van Chris ‘Captain Kirk 2.0’ Pine) dwaalt als een dolende ziel rond op aarde. Frost wil weten wie hij echt is/was en maakt van het ontdekken waar hij vandaan komt een persoonlijke queeste. Het feit dat niemand in hem gelooft omdat niemand hem kan zien, zorgt daarbij voor nogal wat frustratie en daaruit voortvloeiende winterellende. 

Op vraag van de man in de maan engageert de kerstman (Alec Baldwin) Jack om deel uit te maken van ‘de guardians’, een groep beschermers annex kindervrienden wiens taak het is om de kinderen te vrijwaren van de angsten die de boogeyman (Jude Law) oproept. Die snoodaard wil bij alle kinderen op aarde het geloof in het goede wegnemen, waardoor ze geen boodschap meer hebben aan het positivisme en de verbeelding van de kerstman en co. Niet iedereen is opgezet met de komst van Jack Frost: vooral met de paashaas (Hugh Jackman) botert het niet al te goed. Als puntje bij paaltje komt is echter snel duidelijk dat ieder individu een welgekomen kracht is terwijl de boeman een ultiem nachtmerrieoffensief op de onschuldige kinderzieltjes voorbereidt.

Dreamworks Animation doet veel dingen goed in ‘Rise Of The Guardians’. Ditmaal niet inzetten op lawaaierige scènes op de tonen van populaire hitmuziek bijvoorbeeld. Met een soundtrack van Alexandre Desplat en een fiks aantal visuals die misschien wel tot het mooiste behoren wat de studio ooit heeft voortgebracht is dit zelfs een verrassend plechtstatige animatieprent. De supervisie van Guillermo Del Toro en Roger Deakins als (visual) consultants werpt zichtbaar vruchten af. 

Maar toch schort er nogal wat aan het eindresultaat. Scenarist David Lindsay-Abaire (‘Robots’, ‘Rabbit Hole’, ‘Oz The Great And Powerful’) focust te vaak op een platte moraal (zeker wanneer Jack Frosts zoektocht naar zijn verleden op het voorplan staat) en kan niet verhinderen dat drukke personages en vlakke plotontwikkelingen elkaar voor de voeten lopen. Kinderlijke verwondering wordt te vaak ingeruild voor nodeloze bombast en onnodige moderne toetsen zoals Maori-tatoeages op de huid van de kerstman. Vooral goede punten voor de animatie dus, verhaaltechnisch is het allemaal minder legendarisch dan de hoofdpersonages laten uitschijnen. Al zal de doelgroep daar misschien wel anders over oordelen, zeker tijdens de handen voor de ogen-momenten wanneer de mooi vormgegeven demonische boeman satanisch grinnikend het scherm domineert.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray