Zoeken

A Few Best Men

  • Cinevision.be/nl quoteert A Few Best Men met een 2/5
  • Regisseur: Stephan Elliott
  • Cast: Xavier Samuel, Laura Brent, Olivia Newton-John
  • Genre: Komedie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-03-2013
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "A Few Best Men"
Weg zijn de tijden waarin het er naar uitzag dat de Australische cineast Stephan Elliott een gouden toekomst voor hem had liggen. Niet dat die tijden erg lang hebben geduurd: puur afgaand op zijn debuut ‘Frauds’ (1993) en zijn internationale succes met ‘The Adventures Of Priscilla, Queen Of The Desert’ (1994) zag het er even naar uit dat hij een carrière kon uitbouwen als regisseur van vermakelijke komedies. Wat volgden waren een fletse thriller (‘Eye Of The Beholder’) en de weinig opzienbarende Victoriaanse comedy of errors ‘Easy Virtue’. Op zich nog allemaal bekijkbaar als je merkt dat de man intussen voor de kar staat van een prent die zich laat omschrijven als het Australisch antwoord op ‘The Hangover’. Een promotie is het niet. 

De Brit David (Xavier Samuel) trok voor een jaar op rugzakreis, werd verliefd op de Australische Mia (Laura Brent) en komt terug in Londen met het nieuws dat hij op het punt staat te huwen met de liefde van zijn leven. Hij vraagt aan zijn best mates Tom, Graham en Luke om mee te gaan naar Sydney als getuigen op het feest. Waar alles wat in de soep kan draaien dat ook doet: niet alleen omdat Mia van veel rijkere komaf is dan David, maar ook omdat zijn reisgenoten er al snel een zootje van maken. En dat terwijl vader Jim, een senator die indruk wil maken op zijn elitaire vriendenkring, per se het perfecte bruiloftsfeest wil organiseren. 

Door onder meer een drugsdealer op stang te jagen door er met zijn cocaïne en wapen vandoor te gaan, zorgen David en zijn vrienden er alvast voor dat het een onvergetelijke bruiloft zal worden. En ja hoor, ook hier is een scène waarin de deelnemers van een uit de hand gelopen vrijgezellenfuif zich de volgende ochtend niet meer kunnen herinneren wat ze allemaal uitgespookt hebben. Bij het wakker worden zien ze zich geconfronteerd met een in lingerie en make-up gehulde prijsschaap van de senator. 

Scenarist Dean Craig (die het scenario van de beide versies van ‘Death At A Funeral’ bij elkaar pende) probeert de gulden middenweg te vinden tussen puberale humor (oeh kijk, daar gaat een hand in het gat van een schaap) tot meer waarachtige familieperikelen. Jammer voor hem hebben we het eerste al te veel gezien en blijft het tweede aan de oppervlakte zweven. Ook de vele scènes waarin schoonzoon David een goede indruk probeert te maken op zijn schoonouders lonken teveel naar wat Ben Stiller overkwam tijdens ‘Meet The Parents’ om met een originaliteits- of dijenkletsersprijs aan de haal te gaan.

‘A Few Best Men’ speelt dus vooral leentjebuur en toont nergens iets waar we nog niet eerder hebben. Maar het is (om toch een positieve noot te kunnen aanhalen) toch iets beter dan ‘The Hangover Part II’. En heeft met het casten van Olivia Newton-John als Mia’s moeder een niet te versmaden troef achter de hand voor de generatie die opgroeide met ‘Grease’ en in de jaren tachtig ‘Physical’ ging met de destijds zeer populaire Britse waarvan iedereen dacht dat ze Australisch was. Bovendien mag Newton-John een groot deel van de soundtrack voor haar rekening nemen, hetgeen het karaokegehalte van de prent een aanzienlijke duw in de rug heeft. Zij het zonder ‘Hopelessly Devoted’-aroma. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray