Zoeken

Trouble With The Curve (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Trouble With The Curve (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Robert Lorenz
  • Cast: Clint Eastwood, Amy Adams, Justin Timberlake
  • Genre: Drama
  • Duur: 128 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-03-2013
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Trouble With The Curve (Blu-ray)"
Om zijn geriatrische knokclubje van expendables nog wat uit te breiden, klopte Sylvester Stallone – momenteel volop bezig aan deel drie in de actiereeks – aan bij niemand minder dan Clint Eastwood, maar die bedankte voor de eer. Eastwood beseft immers als geen ander dat de tijd van Dirty Harry voorgoed verleden tijd is en dat zag je ook al aan elk personage dat hij vertolkt heeft sinds ‘Unforgiven’. Net zoals in het echte leven heeft een Eastwood-karakter af te rekenen met zijn leeftijd.

Zo ook Gus Lobel, een oude baseballscout wiens zicht er danig op achteruit is gegaan. En laat dat nu bijzonder vervelend zijn wanneer je job eruit bestaat om van op een tribune, ettelijke meters verwijderd van de actie, matchen te bekijken en talent te spotten. Bovendien hangt Gus’ baan sowieso al aan een zijden draadje door de opkomende wiskundige benadering van de sport (maar meer daarover in ‘Moneyball’). Hij krijgt echter een laatste kans om zijn waarde in goud om te zetten en vertrekt naar North Carolina. Vergezelt hem op zijn trip: dochter Mickey (Amy Adams), met wie Gus al jaren een getroebleerde relatie heeft.

‘Trouble With The Curve’ kende in onze contreien een zeer anonieme bioscoopdoortocht en verschijnt zelfs met weinig tamtam op Blu-ray. En dat voor de nieuwe film met Clint Eastwood? We begrijpen wel waarom. Baseball is in Amerika misschien nationaal erfgoed, wij liggen er niet echt wakker van. Net zoals een yankee ongetwijfeld verwonderd opkijkt dat eenzevende van onze bevolking Fabian Cancellara de Ronde van Vlaanderen heeft zien winnen. Het wil echter niet zeggen populariteit dat een film je aandacht niet waard is omdat er een sport in centraal staat die bij ons niet direct hoge toppen scheert qua populariteit. Maar dat hij het risico loopt om ondergesneeuwd te raken, is zonder meer een feit.

Toch mag dit sympathieke filmpje er wezen, en dan in het bijzonder vanwege het uitstekende acteerwerk van de voltallige cast. Eastwoods Gus is meer een typetje dan een personage, maar het is altijd een plezier om de krasse knar wild om zich heen schoppend, spuwend en vloekend aan het werk te zien. In zekere zin zou je zijn personage een karikatuurversie kunnen noemen van Frankie Dunn uit ‘Million Dollar Baby’. In dat boksmeesterwerk vertolkte Clint een oude – nou, ja – sportcoach wiens relatie met zijn dochter helemaal verwaterd was. Daar kregen we de dochter niet te zien, hier staat de relatie tussen Gus en Mickey centraal. Wanneer de altijd innemende Amy Adams die rol speelt, is het niet moeilijk om voor de bijl te gaan. Ook van de partij: Justin Timberlake als ex-baseballer Johnny, die destijds nog door Gus ontdekt werd en nu ook aan de kost komt als scout. Met Gus is hij altijd goed bevriend gebleven en wanneer hij Amy ontmoet, hoopt hij met de dochter zelfs een stapje verder te gaan.

Wie ‘Trouble With The Curve’, het regiedebuut van vaste Eastwood-medewerker Robert Lorenz, voorspelbare, saaie cinema wil noemen, heeft niet helemaal ongelijk, maar wij konden ons moeiteloos verzoenen met het gezapige tempo van dit sportdrama, dat meer over familie dan over baseball gaat. Dat op het einde elk verhaaltje (Gus versus de vernieuwing, Johnny en Amy, Gus en zijn dochter, etc.) een happy end krijgt, moet je er dan maar even bijnemen. Eastwood is in de filmwereld een all American hero, dus waarom mag ook zijn personage dat dan niet zijn? Onschadelijk vertier. 

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray