Zoeken

The Descent (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Descent (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Neil Marshall
  • Cast: Shauna Macdonald, Alex Reid, Saskia Mulder
  • Genre: Horror
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 09-07-2009
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Descent (Blu-ray)"

Het is nooit makkelijk om te bevestigen. In artistieke middens spreekt men vaak over ‘de moeilijke tweede’, omdat het veeleer je tweede wapenfeit (of je nu regisseur, muzikant of auteur bent) is die bepaalt of je een blijver bent of een eendagsvlieg. Zo moet het voor Brits cineast Neil Marshall niet eenvoudig geweest zijn om drie jaar na zijn sympathieke debuut, de horrorkomedie ‘Dog Soldiers’, even straf uit te halen. Maar, zo is intussen reeds gebleken, Marshall is geen one hit wonder.

In ‘Dog Soldiers’ wist hij al op wonderlijke wijze weerzinwekkende gruwel en cynische humor hand in hand liet gaan. Na het succes van die eerste boreling, die toen reeds een trouwe fanbase tot gevolg had, trok hij zich in alle stilte terug om ‘The Descent’ te draaien. Het resultaat mag dan al een minder grappige film zijn (ditmaal is het Marshall menens), ook deze horrorthriller is verduiveld spannend en is nefast voor iedereen die graag de nagels wil laten groeien. Z’n nieuwste valt op te splitsen in twee grote delen. Het eerste luik is een verbale thriller, terwijl Marshall z’n tweede deel omdoopt tot een spetterende slasher.

In ‘The Descent’ maken we kennis met een groep jonge vrouwen met een gezamenlijke hobby. Allen houden ze van speleologie en bijgevolg hebben ze een leuk backpackers-weekendje gepland. Dat weekend brengt echter onvoorziene gevolgen met zich mee. Ze trekken namelijk - avontuurlijk als ze allen zijn - een onbekende grot in en stuiten daar op iets waarmee ze liever nooit hadden kennisgemaakt. De strijd om te overleven is ingezet, wie zal het levend uit de grot redden?

Neil Marshall bewijst zich een al even groot scenarist als filmmaker, want het voortdurende gekibbel tussen de zes vrouwen is niet alleen knap geschreven, het drijft de (gezonde) spanning al vroeg in de film ten top. Al blinkt ‘The Descent’, badend in een ontzettend donkere fotografie, ook visueel uit. Net als de vrouwen in sommige situaties niets zien, wordt ook de kijker steevast in het ongewisse gelaten. Dit zorgt ervoor dat het regelmatig bang afwachten is naar de volgende gebeurtenis. Eenmaal Marshall alle registers opentrekt en resoluut de kaart van de horror kiest, is het voor de fans smullen geblazen. En net als bij z’n debuut bewijst Marshall de conventies aan z’n laars te lappen, wat resulteert in een reeks originele en - niet onbelangrijk - bloedstollende scènes.

Het acteerwerk van de voltallige cast is prima, allen zijn ze goed op elkaar ingespeeld en hun gebekvecht is al even realistisch als (bij momenten) enerverend. Uitschieters evenwel zijn de relatief onbekende tv-actrices Shauna Macdonald en Alex Reid. Met ‘The Descent’ bewees Marshall destijds dat ‘Dog Soldiers’ geen toevalstreffer was. Het was een visitekaartje in horrorland, een gruwelvirtuoos van wie we in de toekomst nog heel wat lekkers mogen verwachten. De Blu-ray-uitgave is de ideale gelegenheid om deze spannende film nog eens in de best mogelijke omstandigheden te ervaren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray