Zoeken

The Perks Of Being A Wallflower

  • Cinevision.be/nl quoteert The Perks Of Being A Wallflower met een 3/5
  • Regisseur: Stephen Chbosky
  • Cast: Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller
  • Genre: Komedie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-05-2013
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Perks Of Being A Wallflower"
Ah … to be young again … een verzuchting die menigeen al eens durft slaken bij het terugdenken aan zijn of haar apenjaren. Al zijn die jeugdige jaren niet voor iedereen even fantastisch natuurlijk, waardoor ettelijke kilo’s melancholisch zout bij sommigen zeker op hun plaats zijn bij het hanteren van de achteruitkijkspiegel. Stephen Chbosky pakte de terugblik anders aan. Hij schreef een deels autobiografische tienerroman over een cruciaal deel van zijn jeugd, zag zijn boek in 1999 onder auspiciën van MTV uitgroeien tot een bestseller en kreeg ruim tien jaar later de kans om de verfilming van zijn pennenvruchten zelf te regisseren. Daarnaast is Chbosky vooral bekend als de bedenker van ‘Jericho’, een tv-reeks rond de gevolgen van een nucleaire ramp, die tussen 2006 en 2008 te zien was op CBS, maar werd stopgezet wegens tegenvallende kijkcijfers.

Op het papier is ‘The Perks Of Being A Wallflower’ een brievenroman, op het scherm doet een voice over dienst om de zieleroerselen van protagonist Charlie Kelmeckis bloot te leggen. Charlie (Logan Lerman zonder ‘Percy Jackson’-outfit) is een introverte en verlegen jongen die tijdens zijn middelbareschooljaren heel stil en onopvallend zijn ding doet. Zijn gevoelens vertrouwt hij vooral toe aan het papier, en niet zozeer aan zijn ouders die voor de helft niet weten hoe Charlie denkt en wat hij doet. Toevallig komt Charlie in contact met Patrick (Ezra Miller), een van de haantjes-de-voorste op school. Via Patrick komt hij in contact met diens stiefzus Sam (Emma Watson zonder Hermione Granger-pak) en hij is op slag verliefd op de vlotte meid.

Dankzij zijn vriendschap met Patrick en Sam krijgt Charlie als het ware een vrijgeleide naar de ‘coole’ studenten. Wat niet betekent dat Charlie daarmee al zijn tienerzorgen over de haag kan gooien. Hij blijft een onzekere puber die geplaagd is door een geheim dat hij met niemand kan of wil delen en zijn niet onmiddellijk beantwoorde liefde voor Sam zorgt uiteraard ook voor de nodige kop- en hartzorgen. 

Verhaaltechnisch verrassen doet ‘The Perks Of Being A Wallflower’ niet. Chbosky vindt uiteraard het warme water niet opnieuw uit, en doet gewoon wat John Hughes en zoveel anderen hem reeds voor deden: een aimabele jongerenprent afleveren waarin zowel de positieve als negatieve kanten van het moeten zoeken en vinden van een eigen weg centraal staan. Chbosky bezit gelukkig genoeg panache om de prent ondanks de voorspelbare voorzetten fris en levendig te houden. Ook muziekliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken met een soundtrack die de zowel de jaren zeventig, tachtig als negentig omhelst. Een rechte lijn zit er niet echt in (David Bowie, Dexy’s Midnight Runners – met ‘Come On Eileen’ natuurlijk –, Sonic Youth, Cracker, The Smiths, Pavement …), maar misschien is het wel Chbosky’s manier om het tijdloze van zijn verhaal te benadrukken.

Hier en daar lost Chbosky de rol een beetje. In hoofdzaak is dit een positief verhaal, en de auteur/scenarist/regisseur zoekt af en toe iets te nadrukkelijk de donkere kant op, zelfmoordneigingen en lichamelijk misbruik inclusief. Was misschien niet echt nodig, al verkoop je met zoetekoek en suikerspin alleen natuurlijk geen verhalen. Anders was Bambi’s moeder de jagers heus wel te slim af geweest. Edoch, we dwalen af: ‘The Perks Of Being A Wallflower’ is een geslaagde prent voor jonge, oude en onsterfelijke tieners. En heeft heel wat van zijn charme te danken aan de brat pack-mentaliteit waarmee Logan Lerman, Emma Watson en Ezra Miller zich als natuurtalenten doorheen Chbosky’s terrein ploegen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray