Zoeken

The Company You Keep

  • Cinevision.be/nl quoteert The Company You Keep met een 3/5
  • Regisseur: Robert Redford
  • Cast: Robert Redford, Shia LaBeouf, Julie Christie, Susan Sarandon
  • Genre: Thriller
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum: 08-05-2013
  • Distributeur: Belga Films
Bekijk de cover van de film "The Company You Keep"
Delft heeft zijn blauw, Venetië zijn rood, Hollywood zijn blond. Gerimpeld blond inmiddels, is de vaststelling die we maken bij het zien van Robert Redford in het door hem zelf geregisseerde ‘The Company You Keep’. Meteen zijn negende film als regisseur, en net als zijn vorige (het historisch drama ‘The Conspirator’) een bewijs dat Redford een niet te onderschatten cineast is. ‘The Company You Keep’ haalt het weliswaar niet van zijn eerste regieworpen (‘Ordinary People’, ‘The Milagro Beanfield War’, ‘A River Runs Through It’, ‘Quiz Show’), maar staat toch garant voor twee uur potig entertainment. Dat zelfs gretig knipoogt naar de seventies vibe waarin Redford groot werd met titels als ‘The Candidate’, ‘Three Days Of The Condor’ en ‘All The President’s Man’.

Voor ‘The Company You Keep’ grijpt de blonde halfgod terug naar de Weather Underground-groepering. Deze links radicale beweging werd eind jaren zestig opgericht op een campus van de universiteit van Michigan. In de jaren zeventig werden ze berucht om hun bomaanslagen en bankovervallen. Weliswaar verwittigden ze altijd eerst hun doelwitten vooraf zodat er geen doden vielen bij de bomexplosies, maar tijdens een overval op een geldtransport in 1981 kwamen toch twee politiemannen en een veiligheidsagent om het leven. Voor de een waren de leden van de groepering ordinaire terroristen, voor de andere heldhaftige idealisten annex vrijheidsstrijders. Heel wat van de toenmalige leden leiden intussen een normaal leven, en dat is meteen het uitgangspunt van ‘The Company You Keep’.

Redford kruipt in de huid van Jim Grant, een voormalig lid van ‘The Weather Underground’ dat wordt gezocht voor zijn betrokkenheid bij een bankoverval waarbij een dode viel. Schuilend onder een alias woont hij als alleenstaande vader samen met zijn elfjarige dochter Isabel en bouwde hij een carrière uit als vooraanstaand advocaat. De arrestatie van Sharon Solarz (Susan Sarandon), eveneens een voormalig lid van de linkse groepering die zoveel ophef veroorzaakte, zorgt ervoor dat de cover van Grant wordt gecompromitteerd. De ambitieuze reporter Ben Shephard (Shia LaBeouf, in een rol die in de jaren zeventig ongetwijfeld door Redford zelf zou zijn vertolkt) ziet in de arrestatie van Solarz immers een kans om een explosief verhaal te brengen, zeker wanneer hij steeds meer bewijzen vindt over de ware identiteit van Grant. Het duurt niet lang vooraleer de FBI Jim en zijn dochter lokaliseert, en het duo op de vlucht mag slaan. Shephard is geenszins van plan de rol te lossen en blijft Jim eveneens op de hielen zitten. Gaandeweg zal hij moeten beslissen of hij de voorkeur geeft aan zijn persoonlijke integriteit of toch maar voor de grote primeur blijft gaan. 

Het opvallendste element aan ‘The Company You Keep’ is ongetwijfeld de cast. Bijna om de haverklap introduceert Redford een nieuw personage dat bijna altijd door een bekend gezicht wordt vertolkt. Passeren zo naast Redford, Sarandon en LaBeouf de revue: Julie Christie, Brendan Gleeson, Anna Kendrick, Terrence Howard, Richard Jenkins, Nick Nolte, Sam Elliott, Stanley Tucci en Chris Cooper. Op zich al een reden voor de liefhebber van het betere Hollywoodwerk om deze schotel te verorberen als betrof het een vijfsterrenfeestmaal. Maar dat is niet de enige reden: ook de manier waarop Redford het scenario van Lem Dobbs (‘The Limey’, ‘Haywire’) gezapig naar zijn hand zet is er een. ‘The Company You Keep’ verloopt eerder traag, maar weet toch steeds een soort urgentie in te bouwen. Met als hoogtepunt een los uit de pols gefilmde, maar zeer entertainende charge van de FBI op een hotel.

Net als de Weather Underground destijds zal dit filmpje evenveel voor- als tegenstanders kennen. Voor de een zal het nog maar weinig relevante oudezakkencinema zijn, voor de ander een heerlijke knipoog naar de jaren zeventig die toch nog steeds geboekstaafd staan als een van meest interessante decennia uit de Hollywoodgeschiedenis. Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden: een meesterwerk is dit zeker niet, twee uur onderhoudend cinematografisch genot gemaakt met en door mensen die duidelijk van wanten weten is het des te meer.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray