Zoeken

Arbitrage (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Arbitrage (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Nicholas Jarecki
  • Cast: Richard Gere, Susan Sarandon, Tim Roth
  • Genre: Thriller
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 28-05-2013
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Arbitrage (Blu-ray)"
Opvallend veel over de grijze bol geaaid naar aanleiding van ‘Arbitrage’: zilvervos Richard Gere die in geen jaren meer zo’n positieve reacties heeft gekregen als voor dit thrillerdrama. Gaande van ‘een waardige Oscarkandidaat’ tot ‘de rol van zijn leven’ … positiever dan dit kan bijna niet. Al zijn er uiteraard kwatongen die Geres rol beschouwen als een afdankertje van Michael Douglas, dé referentie als het aankomt op het spelen van rijke en gehaaide corporate hot shots. Persoonlijk zijn we tevreden dat Douglas niet voor ‘Arbitrage’ werd gevraagd, want de man heeft die rol inmiddels inderdaad iets teveel vertolkt.

Al is Gere eigenlijk ook niet aan zijn proefstuk toe: zijn personage van Robert Miller zou een oudere (en minder geromantiseerde) versie kunnen zijn van maatpakkencharlatan Edward Lewis uit ‘Pretty Woman’. Miller is een zestiger (ja dames, good old Richard is echt al zo oud) die aan de leiding staat van een investeringsmaatschappij. Zijn dochter Brooke (Brit Marling) heeft er eveneens een belangrijke functie. Miller staat op het punt zijn levenswerk te verkopen: een deal die hem nog rijker gaat maken. Rijker dan zijn naasten kunnen vermoeden zelfs: zonder dat Brooke, investeerders of werknemers het weten heeft Robert de cijfers immers dubieus opgewaardeerd. Dit om te verbloemen dat door een foute investering de waarde van het bedrijf eigenlijk veel minder is dan iedereen vermoedt. 

Miller komt in een uiterst precaire situatie terecht: een van zijn belangrijke geldschieters wil zijn investering terug en dreigt ermee de boel (figuurlijk) op te blazen als Miller niet met de harde valuta over de brug komt. En dat is nog maar het begin van zijn problemen: tijdens een nachtelijke autorit met zijn maîtresse Julie (Laetitia Casta) raakt Miller betrokken in een ongeval en komt de vrouw om het leven. In een vlaag van paniek verlaat hij het wrak en kan zo worden vervolgd voor vluchtmisdrijf en het niet toedienen van hulp aan een persoon in nood. Om zijn naam uit de pers en zijn image intact te houden probeert hij al zijn sporen uit te wissen en een perfect alibi te creëren. Politie-inspecteur Bryer (Tim Roth) ziet echter de kans om ‘een van de rijke shits’ aan het kruis te nagelen en is niet van plan om Miller de dans te laten ontspringen. 

‘Arbitrage’ is het regiedebuut van Nicholas Jarecki. Zijn halfbroer Andrew is de regisseur van de gelauwerde documentaire ‘Capturing The Friedmans’, zijn andere halfbroer Eugene de maker van een zeer positief onthaalde docu over het leven van voormalige president annex cowboy Ronald Reagan. Zijn broer Thomas is dan weer werkzaam als financieel consultant en zal vast en zeker zijn licht laten schijnen hebben over het raamwerk waarin deze thriller zich afspeelt. Nicholas zelf heeft ook een paar interessante verwezenlijkingen op zijn cv: hij was een van de producers van de documentaire ‘Tyson’ en als tiener was hij een gerenommeerd computerhacker die in 1995 zelfs werd opgetrommeld als consulent op de set van ‘Hackers’, een cybercrimetienerfilm waarin Angelina Jolie een van haar eerste rollen speelde. 

Jarecki komt dus niet zomaar uit de lucht vallen, en dat is er aan te zien. Zijn regie is weliswaar niet overal scherp, maar dat drukt de pret nauwelijks: ‘Arbitrage’ is voor het grootste deel een fijn geconstrueerde prent die gaandeweg steeds meer momentum krijgt. En daar zit ook de cast voor iets tussen: Gere is wis en waarachtig goed op dreef als zelfingenomen sluwe duivel en veegt in een klap recente miskleunen als ‘The Flock’ en ‘The Double’ van tafel. Tim Roth amuseert zich als cynische politie-inspecteur met een aversie voor rijk venijn en Susan Sarandon is de sterke kracht op de achtergrond die – als Millers vrouw – een niet onbelangrijke rol in het geheel blijkt te hebben. ‘Arbitrage’ is met andere woorden geslaagde wegkijkcinema die zonder echt hoge sferen op te zoeken strak en geslaagd zijn ding doet. Enkel het abrupte eindshot is iets te ambitieus en hautain om de zaak echt tot in de puntjes af te ronden, maar die uitschuiver neemt niet weg Gere zijn fanclub hier eindelijk nog eens een reden tot juichen geeft.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray