Zoeken

Jack Reacher (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Jack Reacher (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Christopher McQuarrie
  • Cast: Tom Cruise, Rosamund Pike, Richard Jenkins, Werner Herzog
  • Genre: Thriller
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-05-2013
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Jack Reacher (Blu-ray)"
Doekjes moeten we er niet om winden: ‘Jack Reacher’ is een duidelijke poging van Tom Cruise om naast ‘Mission: Impossible’ in nog een succesvolle actiefranchise te kunnen aantreden. Of dat gaat lukken, blijft vooralsnog koffiedik kijken: deze prent deed het aan de bioscoopkassa’s minder sterk dan verhoopt, en dat is meestal een reden om eventuele geplande sequels in de koelkast te stoppen. Nochtans is er genoeg materiaal voorradig voor een lange rij: Reacher is immers de held uit een thrillerreeks van de Britse auteur Lee Child (pseudoniem van Jim Grant) die werd opgestart in 1997 en waarvan in augustus eerstkomend de achttiende titel verschijnt.

Jack Reacher is een ex-militair en lid van de militaire politie die na zijn militaire carrière een (onofficiële) loopbaan als privédetective wist uit te bouwen. Door Reacher hoofdzakelijk enigmatisch te profileren, slaagt Child erin om heel wat afwisseling in te bouwen in zijn romanreeks en er op toe te zien dat alle delen niet onderling inwisselbaar zijn. Voor de (eerste) ‘Jack Reacher’-film werd als basis gekozen voor ‘One Shot’, het in 2005 verschenen negende boek uit de serie.

In de proloog schiet een sluipschutter vijf mensen neer in hartje Pittsburgh. Het onderzoek leidt naar James Barr, een Irak-veteraan annex gereputeerd scherpschutter. Barr weigert zijn medewerking aan het verhoor, tenzij Jack Reacher zijn zaak wil verdedigen. Nadat Barr in de gevangenis door een paar medegevangenen in een coma wordt gemept is het trouwens sowieso afgelopen met zijn medewerking. Reacher, die via de media hoort dat Barr is gearresteerd voor de schietpartij, stapt zelf naar openbaar aanklager Rodin (Richard Jenkins in fijne vorm) en laat horen dat hij Barrs onschuld wil bewijzen. Meteen koren op de molen van Rodins dochter Helen (Rosamund Pike) die als advocate Barr verdedigt. Uiteraard blijkt gaandeweg dat Barr niets met de moorden te maken heeft en dat er veel meer aan de hand is. Aan Reacher om – al knokkend en schietend – de waarheid bloot te leggen en meteen ook een wijdvertakt complot te ontrafelen.

‘Jack Reacher’ is geschreven en geregisseerd door Christopher McQuarrie. Het is – na het in de vergetelheid geraakte ‘Way Of The Gun’ uit 2000 – nog maar zijn tweede film als regisseur. Als scenarist is zijn cv beter gevuld, inclusief het Oscarwinnend script voor Bryan Singers ‘The Usual Suspects’. Voor Singer schreef hij trouwens eveneens mee aan ‘Public Access’, ‘Valkyrie’ en ‘Jack The Giant Slayer’. Dat ook Cruise tevreden is over zijn samenwerking met McQuarrie is intussen geen geheim meer. Volgens de wandelgangen maakt McQuarrie erg veel kans om het onlangs aangekondigde vijfde deel uit de ‘Mission: Impossible’-reeks te mogen regisseren en hij schreef inmiddels een rewrite voor de sf-actieprent ‘All You Need Is Kill’ waarin Cruise volgend jaar te zien is.

McQuarrie zag ‘Jack Reacher’ in de eerste plaats duidelijk als een old school actie-/detectivethriller. Een waarin het eigenlijke onderzoek even belangrijk is als de actiesegmenten. En dat is iets dat we in grote mate toejuichen, daar ‘Jack Reacher’ evenzeer werkt als acteursfilm dan als hersenloze shoot ‘em up. Cruise is uiteraard zijn eigen testosteron zelve, maar daarnaast eisen onder andere Rosamund Pike, Richard Jenkins en Robert Duvall netjes hun eigen plek onder de zon op. Verrassend is bovendien de aanwezigheid van Werner Herzog in een cruciale bijrol. Niet alleen omdat de Duitse cineast geen acteur is, maar ook omdat algemeen geweten is dat hij niet echt een supporter is van de multiplexvruchten die Hollywood aflevert.

Er zit dus meer in ‘Jack Reacher’ dan je op het eerste zicht geneigd bent te denken. Of dat meer genoeg is om het licht op groen te zetten voor een tweede Reacher-avontuur, valt dus af te wachten. Feit is dat McQuarrie een aardige avondvuller heeft afgeleverd. Eentje die weliswaar niet altijd en overal even sterk is (de finale confrontatie tussen Cruise en Herzog mist punch om er een memorabele uitsmijter van te maken) maar wie tuk is op twee uur vlot binnenglijdende commerciële Hollywoodcinema zal daar niet echt om malen en zit bij ‘Jack Reacher’ meer dan aan het juiste adres.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray