Zoeken

Zambezia 3D (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Zambezia 3D (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Wayne Thornley
  • Cast: Jeremy Suarez, Abigail Breslin, Jeff Goldblum, Leonard Nimoy
  • Genre: Animatie
  • Duur: 79 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 31-05-2013
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Zambezia 3D (Blu-ray)"
Laat ons een kat een kat noemen: ‘Zambezia’ haalt het niet bij de output van Pixar, Dreamworks Animation, Blue Sky Studios en andere Amerikaanse animatiehuizen. Kijk maar naar de graphics en je ziet meteen dat het Zuid-Afrikaanse animatiehuis Triggerfish Animation het met heel wat minder fondsen moet doen. Hun eersteling ‘Zambezia’ is gemaakt met een budget van 20 miljoen dollar, terwijl Dreamworks Animation per project steevast meer dan honderd miljoen spendeert. Bovendien hadden heel wat animatoren van de jonge studio nog nooit aan een groot project meegewerkt, en was ‘Zambezia’ voor velen een luchtdoop.

Twee maten en twee gewichten dus, maar de kans dat de kleine koter die zich schrap zet voor dit geanimeerd vogelavontuur daar een moer zal om geven, is klein. Kijk maar naar het inlandse succes van Ben Stassens twee ‘Sammy’-titels. Voor inspiratie moesten de animatoren van Triggerfish alvast niet te ver zoeken. Ze bleven dicht bij huis en kozen voor de locatie van de Victoria-watervallen die in Zuid-Afrika op de Zambezi-rivier liggen en de grens vormen tussen Zambia en Zimbabwe. Kluts Zambezi en Zambia door elkaar en je hebt … Zambezia.

Centraal in ‘Zambezia’ staat de jonge valk Kai. Na de dood van zijn moeder leeft hij alleen met zijn overbezorgde en strenge vader Thendai ergens op de Afrikaanse steppe. Kai droomt van avontuur en wil zo snel mogelijk onder zijn vaders vleugels vandaan. Via een ooievaar raakt Kai op de hoogte van het bestaan van de vogelstad Zambezia, een verborgen paradijs voor vogels van allerlei pluimage. Ondanks het verbod van zijn vader, gaat Kai toch op weg naar Zambezia. Zijn doel: lid worden van de Hurricane Defense Force, de beschermers van Zambezia. En die bescherming is nodig, daar een bende maraboes onder leiding van een leguaan met een aanval dreigen op het vreedzame vogelrijk.

Volwassen (mee)kijkers zullen zich waarschijnlijk storen aan de holderdebolderstructuur waar ‘Zambezia’ zit mee opgescheept. Regisseur (en coscenarist) Wayne Thornley is trouwens de eerste om toe te geven dat het nogal wat moeite kostte om het scenario op punt te krijgen. Een door dieren gedragen moraliserende levensles is bezwaarlijk origineel te noemen, en het verhaal is in de eerste plaats vooral een poging om gelijkaardige Amerikaanse prenten te kopiëren. Dat is ook duidelijk als je bij de originele versie de stemmen van onder andere Abigail Breslin, Jeff Goldblum, Leonard Nimoy en Samuel Jackson hoort passeren. Thornley en co kiezen eerder voor de makkelijke grap dan voor de verrassende punchline. Om zoveel mogelijk schwung in het geheel te krijgen lieten de scenaristen zich trouwens adviseren door lokale stand-up komieken.

Er hapert dus nogal wat aan ‘Zambezia’, maar de tekortkomingen worden gelukkig voor een groot deel opgevangen door het doorzettingsvermogen en het enthousiasme van de makers. Zelfs al zijn de visuals bezwaarlijk adembenemend te noemen, de animatoren hebben – zeker tijdens de meer actievolle scènes – hun best gedaan om de breedschalige natuurvista’s zo veel mogelijk schwung te geven. De jonge studio heeft de smaak trouwens te pakken: later dit jaar gaat hun tweede worp al in première. In ‘Khumba’ is de hoofdrol weggelegd voor een zebra die maar voor de helft gestreept is. In welke mate de studio op twee films geëvolueerd is, zien we dan wel. In afwachting daarvan is ‘Zambezia’ een aanvaardbare zoethouder voor (vooral jonge) kijkbuis… excuseer, flatscreenkinderen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray