Zoeken

The Man With The Iron Fists (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Man With The Iron Fists (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: RZA
  • Cast: RZA, Russell Crowe, Lucy Liu, Rick Yune
  • Genre: Actie
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-05-2013
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Man With The Iron Fists (Blu-ray)"
Met de melding ‘Quentin Tarantino presents’ op de poster/hoes weet je als filmminnende nerd van meet af aan dat de grootste gemene cultdeler binnen handbereik ligt. Als je bij nadere inspectie ontdekt dat de film in kwestie bovendien is meegeschreven en geproduceerd door Eli Roth, is het meteen ook duidelijk dat politieke correctheid waarschijnlijk niet op het menu staat. Nog frappanter wordt het als de regisseur de opvallend genaamde RZA blijkt te zijn. ‘The Man With The Iron Fists’ heeft met andere woorden genoeg wapens in huis om uit te groeien tot een nichesucces.

RZA (geboren als Robert Fitzgerald Diggs) is als boegbeeld van de hiphopgroep Wu-Tang Clan vast geen onbekende voor wie al eens een streepje donkere muziek durft te beluisteren. Daarnaast is hij eveneens actief als muziekproducer en acteur, en sinds kort dus ook als regisseur en scenarist. Als acteur was hij eerder onder meer te zien in bijrollen in ‘Ghost Dog: The Way Of The Samurai’, ‘American Gangster’, ‘Funny People’, ‘Repo Man’, ‘The Next Three Days’ en de tv-reeks ‘Californication’.

Voor zijn regiedebuut sloeg hij de handen in elkaar met gore hond Eli Roth (‘Cabin Fever’, ‘Hostel’) voor wat klaarblijkelijk een uitzinnige hommage aan het martial arts-genre moest worden. RZA kreeg het idee terwijl hij met Quentin Tarantino aan het werken was aan de soundtrack van ‘Kill Bill’. Later pitchte hij het idee aan Roth, en die was geïnteresseerd op voorwaarde dat RZA een volwaardige scenariostructuur kon afleveren. Gezien RZA’s drukke agenda en onervarenheid met het schrijven van een scenario duurde dat nogal een tijdje, maar uiteindelijk raakten RZA en Roth het eens. Waarop RZA een teaserdemo draaide om het project te kunnen slijten met hem als regisseur. Dat lukte, en RZA kreeg uiteindelijk een budget van 20 miljoen dollar toegespeeld om zijn martial arts-fantasie te verfilmen. Een bedrag waar je blijkbaar ook Russell Crowe mee kan strikken. Helemaal van een leien dakje liep het proces niet: RZA kwam op de proppen met een film van vier uur die hij in twee delen wou uitbrengen. Roth greep in en gebood RZA om een film met een normale speelduur af te leveren om de producenten niet tegen zich in het harnas te jagen en zijn hand niet te overspelen.

‘The Man With The Iron Fists’ is door RZA en Roth opgezet als een hommage aan de films van Shaw Brothers, dé referentiestudio als het aankomt op onversneden kung fu en martial arts. Als setting werd voor het China van de negentiende eeuw gekozen. Verschillende clans liggen met elkaar in de clinch, en de plaatselijke smid (vertolkt door RZA zelf) smeedt de wapens voor zowat alle strijdende troepen. Met het geld dat hij daarmee verdient, wil hij uiteindelijk de stad verlaten met zijn geliefde Lady Silk (Jamie Chung) aan zijn zijde. Een plan dat averij oploopt als de smid betrokken raakt in een dodelijke clanoorlog nadat een goudlading van de plaatselijke gouverneur wordt gestolen. Het verhaal volledig uit de doeken doen zou ons een paar schermen te ver leiden: weet echter dat de plot nogal wat geschifte bochten neemt, dat er personages opduiken die luisteren naar namen als Gold Lion, Silver Lion, Bronze Lion, Poison Dagger, Brass Body en Hyena Chief. Russell Crowe (die maar tien dagen op de set stond) vertolkt huurling Jack Knife die gaandeweg de kant kiest van de smid, die op zijn beurt uitgroeit tot een soort kung fu-superheld als hij zijn voorarmen vervangt door ijzeren substituten.

Geen gebrek aan ideeën in ‘The Man With The Iron Fists’, maar een coherent geheel levert het niet op. Het is duidelijk dat RZA – door de medewerking van Tarantino, Roth, Crowe en een fiks aantal martial-arts coryfeeën – geen remmingen voelde bij het uitwerken van het project. Het resultaat is een prent die zich op het juiste moment van de dag laat bekijken als een ‘goede slechte film’, maar onder een andere lichtfilter gewoon pure bagger lijkt te zijn. De waarheid ligt – zoals wel vaker het geval – in het midden. ‘The Man With The Iron Fists’ heeft als curiosum genoeg gekke momenten om als ‘guilty pleasure’ geboekstaafd te staan, maar is tegelijkertijd evenveel eronder als erop om anderhalf uur lang da bomb te zijn. RZA heeft in elk geval de smaak van het filmen te pakken en loopt volgens Zij Die Het Kunnen Weten zelfs met plannen rond om een film over Genghis Khan (gebaseerd op een scenario van John Milius) te verfilmen. Bezige en amibtieuze bij, die Robert Fitzgerald.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray