Zoeken

10,000 BC

  • Cinevision.be/nl quoteert 10,000 BC met een 1/5
  • Regisseur: Roland Emmerich
  • Cast: Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum: 12-03-2008
  • DVD: 13-08-2008
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "10,000 BC"

Af en toe kan het wel, een uitheemse cineast die in Hollywood een succesvolle carrière uitbouwt. De Duitse bombastfilmer Roland Emmerich is zo iemand. Maar hij levert dan ook precies datgene af waar elke studio om bedelt: spektakel en actie, waarbij de kijker zijn verstand aan de kassa kan omruilen voor een ticket. Toegegeven, zo’n vehikel kan af en toe uitgroeien tot een schuldig pleziertje en ook wij zijn niet vies van een stelletje blockbustergeweld, maar de visuele diarree die epic Roland nu weer uit zijn camera schudt, gaat al snel vervelen.

’10,000 B.C.’ werpt zich immers al na een paar minuten - de jacht op de mammoetenstampede - op als een ‘Apocalypto’ light, Mel Gibsons historisch verantwoorde afspiegeling van de vallende Mayacultuur. Ook in Emmerichs nieuwste gaan beschavingen ten onder, maar dit keer niet met geschiedkundige precisie. Wél met eendimensionale karakters, een plot dat je op een bierviltje kwijt kan (een man onderneemt een tocht om z’n liefje en stam uit de handen van oosterse barbaren te bevrijden) en een stel ongeloofwaardige continentwissels - onze held begeeft zich te voet in een mum van tijd van besneeuwde bergtoppen naar exotische, vochtige jungles over dorre valleien tot droge zandvlaktes. Vanzelfsprekend badend in de woeste alles verpletterende pathosstijl, die de Duitse cineast zich al sinds z’n doorbraak ‘Independence Day’ eigen heeft gemaakt, en uitgevoerd op de tonen van een aan pseudo-epische klankcomposities van Hans Zimmer of James Horner schatplichtige soundtrack.

Op zijn tocht doorheen de verschillende klimaattypes ontmoet hoofdpersonage D’Leh, een met eigenzinnige dreadlocks uitgeruste krijger, ook een hele reeks dieren, waaronder prehistorische struisvogels gemodelleerd naar de afdankertjes uit ‘Jurassic Park’, een uit fake ogende digitale effecten opgetrokken sabeltandtijger met wie hij tot twee keer toe een ‘conversatie’ voert en een heleboel gedomesticeerde mammoeten, die als werkpaarden dienstdoen bij de bouw van piramides. Jawel, in Emmerichs oertijduniversum kan werkelijk alles.

Maar naast een groots opgezette avonturenfilm, aangekleed met een te pas en te onpas opduikende voice-over die de meest hoogdravende wijsheden predikt, is ’10,000 B.C.’ ook een love story, die aanvangt als D’Leh voor het eerst zijn liefde betuigt aan zijn toekomstige vlam Evolet. Het is de start van de tijdloze romance tussen Hij die met de Speertand sprak en het meisje met de blauwe ogen. Kitscherige kostumeringen, valse emoties, een overuren draaiende effectenmolen en slechte vertolkingen. Dit moet inderdaad de nieuwe Emmerich zijn.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray