Zoeken

The Sweeney (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Sweeney (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Nick Love
  • Cast: Ray Winstone, Ben Drew, Damian Lewis, Hayley Atwell
  • Genre: Actie
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 05-06-2013
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Sweeney (Blu-ray)"
Wie een televisie had in Engeland in de jaren zeventig, keek naar ‘The Sweeney’. Zo moest het tenminste, indien je de dag erna wou meepraten op the tube of bij de fish and chips-boer. De politiereeks liep in totaal 4 seizoenen lang (tussen januari 1975 en december 1978) en klokte af op 53 afleveringen. Ook op de BRT was de serie te zien: op zaterdagavond waar het voor een vlotte overgang tussen ‘Terloops’ en de afsluitende nieuwsuitzending moest zorgen. Een tv-klassieker met andere woorden, en zoals dat gaat met (beeldbuis)klassiekers is de kans dat er vroeg of laat een update, reboot of verderzetting volgt vrij groot.

‘The Sweeney’ liep in de UK op ITV en verhaalde over de avonturen van de Londense Flying Squad (lokaal gekend als de sweeney), een afdeling stoere politiemannen wiens taak het was om de zware misdaad in Londen te counteren. Katten haalden ze niet uit bomen, gangsters uit gepantserde overvalwagens sleuren was wel hun ding. Centraal stonden inspecteur Jack Regan (vertolkt door Inspector Morse-acteur John Thaw) en zijn jongere collega-sergeant George Carter (Dennis Waterman). Samen met hun team stonden ze wekelijks paraat om de Londense straten te vrijwaren van misdadigers, en uiteraard was er ook ruimte voor conflicten met oversten en familiale problemen. De populariteit was zo groot dat er – toen de serie nog op tv liep – twee bioscoopfilms (‘Sweeney’ in 1977 en ‘Sweeney 2’ in 1978) werden uitgebracht. Ironisch genoeg viel het hoogtepunt van de populariteit samen met een zwarte pagina uit de geschiedenis van de echte Flying Squad. De speciale afdeling lag destijds immers onder vuur voor corruptie en de het hoofd van de afdeling werd in juli 1977 tot acht jaar cel veroordeeld.

Aan de plannen voor een update van ‘The Sweeney’ werd voor het eerst ruchtbaarheid gegeven in 2008. Nick Love (‘The Football Factory’) was toen reeds aan het project verbonden als regisseur en scenarist, en Ray Winstone was gecast in de rol van Jack Regan. Voor Carter werd ingezet op een bekende naam: zowel Ewan McGregor, Daniel Craig, Orlando Bloom als Tom Hardy werden (on)officieel aan het project gelinkt tijdens de preproductiefase. Na het afhaken van een potentiële financierder/distributeur verhuisden de remakeplannen even naar het koelvak, maar uiteindelijk sprong het licht terug op groen. Zij het met de relatief onbekende Ben Drew (meer bekend als rapper Plan B dan als acteur) in de rol van Carter. 

Het scenario volgt (iets te) getrouw de blauwdruk van ‘The Sweeney’ en eender welke andere politieserie. De personages worden nauwelijks geïntroduceerd en zowat elke verhaallijn hebben we wel al ergens gezien. Het geheel lijkt meer op een pilootaflevering van een eventuele nieuwe opstart dan op een film die volledig op eigen poten wil staan. Winston is zijn brutale zelve als Jack Regan die lak heeft aan de autoritaire regels die hem van hogerhand worden opgelegd, zijn relatie met collega Nancy Lewis (Hayley Atwell) is de lijm die moet instaan voor een romantische nevenplot en de misdadigers mogen veelvuldig het grof geschut bovenhalen. Wat leidt naar een fiks aantal robuust ingeblikte actiescènes met onder andere een shoot out die nogal nadrukkelijk naar een overvalscène uit Michael Manns Heat knipoogt. 

Niets nieuws onder de zon dus, vraag is natuurlijk of dit moest. Het scenario mag dan weinig origineel zijn, niemand zal zich bij ‘The Sweeney’ aan een vernieuwend meesterwerk verwachten. Waar het om draait, is de potente actie, en op dat vlak komen zowel de jongere  generatie (die tevreden kan zijn met het adrenalinegehalte waar Love mee op de proppen komt) als de oudere (die ‘The Sweeney’ destijds misschien nog wel op tv zag) zeker aan hun trekken. Ten slotte geven we nog mee dat voor de opnames van een autoachtervolging zelfs de mannen achter het testosteronprogramma ‘Top Gear’ hun medewerking verleenden: er is dus duidelijk ook aan de liefhebbers van gierend rubber gedacht.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray