Zoeken

Justified, seizoen 1 & 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Justified, seizoen 1 & 2 met een 4/5
  • Regisseur: Michael Dinner, Jon Avnet, Rod Holcomb e.a.
  • Cast: Timothy Olyphant, Nick Searcy, Joelle Carter, Walton Goggins
  • Genre: Actie
  • Duur: 1170 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-05-2013
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Justified, seizoen 1 & 2"
In de bioscoop wil het vooralsnog niet echt lukken voor Timothy Olyphant. Zijn bijrollen in A-films zijn bijna door iedereen alweer vergeten (behalve misschien die als nemesis van John McClane in ‘Live Free Or Die Hard’) en zijn hoofdrollen in B-films braken ook maar weinig potten. Op het kleine scherm heeft Olyphant meer geluk: zijn hoofdrol in de te vroeg gecancelde westernreeks ‘Deadwood’ op HBO kon op scheepsladingen lovende woorden rekenen, en met ‘Justified’ heeft hij zelfs een geheide hit te pakken. Terwijl bij ons de eerste twee seizoenen gelijktijdig worden uitgebracht, zit men in Amerika in volle voorbereiding voor seizoen vijf. 

‘Justified’ werd ontwikkeld door Graham Yost en die is vooral bekend als scenarist van Jan De Bonts ‘Speed’. Een succes dat hij nooit meer kon herhalen, waarop hij naar tv-land verhuisde en er onder andere meeschreef aan episodes van ‘Band Of Brothers’ en ‘The Pacific’. Momenteel heeft hij twee hitshows te pakken: niet alleen ‘Justfied’ doet het goed, ook voor het positief onthaalde ‘The Americans’ (een spionagedrama gesitueerd tijdens de Koude Oorlog) is hij een van de producenten. 

Je zou ‘Justified’ een beetje kunnen beschouwen als een update van ‘Coogan’s Bluff’, de prent die Clint Eastwood eind jaren zestig met Don Siegel draaide en waarin Eastwood als moderne cowboy naar de grootstad reisde om er een misdadiger te klissen. Een gegeven dat later werd uitgespeeld in de spin-off  ‘McCloud’ met Dennis Weaver. De echte mosterd haalt deze reeks echter bij het werk van misdaadauteur Elmore Leonard. Die creëerde het personage van deputy U.S. Marshall Raylan Givens voor zijn romans ‘Pronto’ (1993) en ‘Riding The Rap’ (1995) en schreef vervolgens het kortverhaal ‘Fire In The Hole’ (verschenen in de bundel ‘When The Women Come Out To Dance’) dat de echte basis zou vormen voor ‘Justified’. ‘Pronto’ werd in 1997 al eens verfilmd als tv-film en toen werd de rol van Givens ingevuld door James Le Gros. Die trouwens een bijrol mag vertolken in het tweede seizoen van ‘Justified’.

Raylan Givens innerlijke zelve is duidelijk blijven stilstaan in het wilde westen van de 19e eeuw. Met zijn cowboyhoed en colt binnen handbereik lijkt hij wel over een denkbeeldige prairie te razen en vooral in het verkeerde tijdperk te leven. De manier waarop hij in zijn ogen gerechtvaardigd voor eigen rechter speelt, valt uiteraard niet bij iedereen in goede aarde. Bij het begin van het eerste seizoen wordt hij na een controversiële schietpartij overgeplaatst van Chicago naar Harlan County (een nogal armtierige buurt in het zuidoosten van Kentucky). Al dan niet toevallig de buurt waarin hij opgroeide. Hij raakt er in de clinch met de Crowders, een rijke, racistische familie die grossiert in rotzakken en gespuis. Givens raakt in hun web verstrikt wanneer hij de aangetrouwde Ava Crowder (Joelle Carter) probeert te beschermen nadat die haar gewelddadige echtgenoot neerschoot. In seizoen twee neemt Givens het op tegen de Bennetts. Deze uit een moeder en drie zonen bestaande familie willen hun drugbusiness uitbreiden, en zien daardoor een vete tussen hun familie en die van Givens opnieuw vuur vatten.

Twee korte rodedraadlijnen die op het eerste zicht weinig origineel ogen, maar ‘Justified’ heeft heel wat meer te bieden dan een clichématige blauwdruk. Zo lopen er naast de overkoepelende verhalen heel wat afzonderlijke plots die veelal per aflevering worden afgerond. En waarvan de ene al boeiender is dan de andere, zo gaat dat nu eenmaal in tv-series. Toch is al snel duidelijk waarom deze serie aanslaat: wie verder kijkt dan de neus van actiescènes lang is, ontdekt een reeks met een hart en een ziel. En een inderdaad uitstekend acterende Timothy Olyphant die ervoor zorgt dat Raylan Givens een personage is dat je niet zomaar aan de kant wil schuiven. Elmore Leonard is eveneens een tevreden man. Hij liet zelfs optekenen dat hij ‘Justified’ een van de beste verfilmingen van zijn werk vindt. En dat wil wat zeggen daar Leonard aan de basis ligt van onder andere ‘3:10 To Yuma’, ‘Jackie Brown’ en ‘Out Of Sight’. Wie op zoek is naar goedgemaakte actiereeks die vanaf het begin intrigeert en er na verloop van tijd nog beter op wordt, doet er in elk geval goed aan ‘Justified’ in zijn of haar kijkagenda in te boeken.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray