Zoeken

Community, seizoen 1 & 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Community, seizoen 1 & 2 met een 4/5
  • Regisseur: Anthony & Joe Russo
  • Cast: Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi, Chevy Chase
  • Genre: Komedie
  • Duur: 980 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-06-2013
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Community, seizoen 1 & 2"
Met ‘The Office’ als motor kon de eerste aflevering van ‘Community’ op 17 september 2009 in Amerika bijna 8 miljoen kijklustigen trekken. Tegen het eind van het eerste seizoen bleef daarvan nog ruim de helft over. En dat bleek meer dan genoeg om van ‘Community’ een succesverhaal te maken dat volgend jaar zijn vijfde verjaardag mag vieren. Bij ons is de sitcom dusver nog niet echt tot het bewustzijn van het grote publiek doorgedrongen, maar daar kan met de duorelease van de eerste twee seizoenen verandering in komen. ’t Zou zelfs moeten, want ‘Community’ is een verrassend frisse reeks, die bovendien grossiert in karrenvrachten film- en popcultuurreferenties. En meteen een antwoord biedt op de vraag waar Chevy Chase de laatste jaren uithing.

De ‘community’ waar alles om draait is Greendale Community College. Een Community College is een Amerikaanse hogeschool waar iedereen terecht kan: oudere mensen, drop outs op zoek naar extra scholing of een bijvullend diploma enz. Hoofdpersonage is Jeff Winger (Joel McHale), een advocaat die zijn praktijk moest stopzetten nadat aan het licht kwam dat hij geen geldig diploma had. Winger wil dat nu behalen aan Greendale, maar wordt al snel afgeleid door Britta Perry (Gillian Jacobs), een blondine met wie hij samen Spaanse les volgt. Om dichter bij Britta in de buurt te komen, deelt hij haar mee dat hij een Spaanse ‘studiegroep’ wil opzetten en haar zo kan helpen met haar Spaans – een taal waar hij uiteraard zelf ook geen jota van snapt. Britta laat zich overhalen, maar brengt wel wat extra volk mee. Waardoor de studiegroep Spaans van Jeff uiteindelijk zeven leden telt, de ene al meer bizar dan de andere.

Op zich is ‘Community’ een typisch Amerikaanse ‘high school comedy’, zij het met een breder werkveld en meer diverse personages. Het opvallendste personage is ongetwijfeld ex-CEO Pierce Hawthorne (Chevy Chase, die dus toch nog niet met pensioen was), een blaaskakerige zestigplusser die enkel op Greendale zit omdat hij anders niet weet wat te doen met zijn vrije tijd. De leukste gabber is Abeb Nadir (Danny Pudi), een Palestijnse nerd die moeiteloos elke film of tv-serie kan parafraseren en al dan niet licht-autistisch is. En vlekkeloos Christian Bale als ‘Dark Knight’ kan imiteren. Oorspronkelijk vlot het niet al te goed tussen de verschillende persoonlijkheden, al komt daar na verloop van tijd verandering in. Iets dat eigenlijk al na de eerste episode – opgedragen aan John Hughes en geënt op ‘The Breakfast Club’ - duidelijk is. In de bijrollen is het trouwens uitkijken naar Ken Jeong als leraar Spaans Chang. Al was het maar omdat hij hier godzijdank niet zo irritant is als in ‘The Hangover’-franchise of andere komedies waarin hij een bijrol vertolkte. 

Logischerwijs zijn niet alle 49 episodes van de eerste twee seizoenen even spits of dijenkletsend. Wie turft, zal zien dat het aantal geslaagde lachlawines toch uittorent boven de tegenvallende. Bedenker Dan Harmon en zijn team scenaristen deden alvast hun best om van meet af aan zoveel mogelijk zieltjes te winnen: de eerste zeven afleveringen (hier samen op een schijf) bevatten nauwelijks een valse noot en vormen een geslaagde aftrap voor een reeks die consistent op een hoog niveau blijft. Is het niet door de geslaagde komische timing van de acteurs, dan toch zeker door alerte oneliners of geslaagde scenario set-ups.

Heel wat afleveringen van de eerste twee jaargangen van ‘Community’ werden geregisseerd (en/of geschreven) door de broers Joe & Anthony Russo. Een broederpaar dat eveneens als co-producer fungeert. Misschien niet de meest bekende namen (behalve voor de die hard cinefiel of Abeb Nadir dan) daar die dusver slechts twee films draaiden: de inbrekerskomedie ‘Welcome to Collinwood’ met George Clooney in 2002 en het niet zo leuke ‘You, Me And Dupree’ in 2006. Op tv waren ze eerder onder meer al betrokken bij de eerste twee jaren van de cultreeks ‘Arrested Development’. Volgend jaar maken ze hun blockbusterdebuut als regisseurs van Marvels ‘Captain America: The Winter Soldier’. Benieuwd of ze ook daar hun komische souplesse mochten/konden tentoonspreiden. 

Extra’s: heel wat manna hier dat vooral de echte fan van de reeks zal bekoren. Commentaartracks, verwijderde scènes, een paar extended versions, achter de schermen-info, webisodes, valse documentaires … een kluitje in het riet kan je deze bijkomende goodies bezwaarlijk noemen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray