Zoeken

The Numbers Station

  • Cinevision.be/nl quoteert The Numbers Station met een 2/5
  • Regisseur: Kasper Barfoed
  • Cast: John Cusack, Malin Akerman, Liam Cunningham
  • Genre: Thriller
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-06-2013
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Numbers Station"
‘The Numbers Station’ mag dan weliswaar een op en top (lowbudget) Amerikaans product zijn, de authentieke touch van de niet-Amerikaanse regisseur is prominent aanwezig. Wie bij het zien van deze film vindt dat het er allemaal wel heel donker, strak en duister uitziet (welhaast Scandinavisch dus), slaat meteen de nagel op de kop. Kasper Barfoed is immers een Deense cineast die zijn carrière begon als kindacteur (hij stond ooit op de planken in de musicalversie van ‘Oliver Twist’), alvorens later een paar jeugdfilms te regisseren. Op basis van zijn werk voor de gelauwerde Deense tv-crimi ‘Those Who Kill’ mocht hij vervolgens over de plas aan het werk voor zijn Engelstalig debuut ‘The Numbers Station’. Ook het camerawerk komt uit het hoge noorden en werd toevertrouwd aan IJslander Ottar Guonason.

‘The Numbers Station’ speelt zich af in de schimmige wereld van CIA-executies, spionage en contraspionage. Centraal verhaalanker is Emerson Kent (John Cusack), gespecialiseerd in het numeriek coderen van berichten die via de korte golf worden verstuurd. Waterdichter en moeilijker te onderscheppen dan digitaal gegevensverkeer naar het schijnt. Door het ontcijferen van zo’n code kan Emerson een voormalig CIA-agent traceren en liquideren. De executie verloopt niet volgens plan (misschien niet zo slim om die man in een overvolle bar neer te knallen, maar wie zijn wij om het werk van een CIA-hitman te veroordelen) en Emerson ziet zich genoodzaakt een wegvluchtende getuige op te sporen en eveneens neer te schieten. Die moord wordt dan weer gezien door de dochter van die man. Het bloedvergieten beu weigert Emerson het meisje te vermoorden (zijn overste heeft daar minder problemen mee) waarop hij op non-actief wordt geplaatst.

Na die intro verkast de prent naar het Britse Suffolk, waar Emerson een makkelijke opdracht krijgt. Hij moet de codeerster Katherine (Malin Akerman) vergezellen wanneer die in een bijna verlaten CIA-station in het spreekwoordelijke midden van nergens berichten moet coderen. Uiteraard zetten die twee voor de rest van de (relatief korte) speelduur geen filosofische boom op over levensbeschouwelijke overtuigingen, daar het niet al te lang duurt vooraleer hun twee collega’s van de ploeg waar ze mee afwisselen worden vermoord en ook Emerson en Katherine onder vuur worden genomen. Ze kunnen zich verschansen in het gebouw waar zich prompt een kat-en-muisspel ontvouwt met de nog steeds op de loer liggende moordenaars die de coderingsinfrastructuur willen gebruiken voor het plegen van een paar grootschalige aanslagen.

‘The Numbers Station’ heeft genoeg potentieel om uit te groeien tot een korte maar krachtige adrenaline spuiende thriller, maar dat potentieel ontkiemt helaas niet volledig. John Cusack acteert zo downbeat dat het niet eens duidelijk is of hij zich met zijn personage vereenzelvigt of dat hij gewoon verveeld door het geheel slaapwandelt. Daarnaast vat de relatie tussen hem en Akerman nauwelijks vuur, waardoor je als kijker niet zoveel binding krijgt met het duo. Of hoe het scenario van debutant F. Scott Frazier weliswaar intrigerende bouwstenen bevat, maar uiteindelijk toch net iets te weinig verrassend is (en lang niet alle clichés weet te omzeilen) om dit als een volledig geslaagde stijloefening te zien.

Barfoed doet in elk geval wat hij kan met het materiaal. De sfeer is bij tijd en wijlen lekker claustrofobisch en het donkere, sfeervolle camerawerk verdient eigenlijk een betere prent. Het merendeel van de opnames vond trouwens plaats in Bentwater Parks, een voormalige RAF-basis die tijdens de tweede wereldoorlog werd gebruikt door de Britse troepen en tijdens de koude oorlog door de Amerikanen. Na het sluiten van de site in 1993 werd het terrein opgesplitst in verschillende delen, en een daarvan wordt dus gebruikt als filmlocatie. In het geval van ‘The Numbers Station’ dat zich zo goed als integraal in Suffolk afspeelt is deze locatie een meer dan logische (en zelfs geloofwaardige) keuze.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray