Zoeken

Top Gun (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Top Gun (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Tony Scott
  • Cast: Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Tom Skerritt
  • Genre: Actie
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 17-07-2013
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Top Gun (Blu-ray)"
Om maar meteen met de popcornfilmhistorische deur in huis te vallen: ‘Top Gun’ is een film die een in de juiste context geplaatste revisie zeker verdient, maar is tegelijkertijd een van de meest foute boxofficehits van de jaren tachtig. Daar maalde het toenmalige zonder referentiepunt kijkende echter publiek niet om. ‘Top Gun’ was de meest succesvolle prent van 1986, en wereldwijd zaten de zalen vol met een (jeugdig) publiek dat zich liet lokken door militair machochisme, de Colgate- en Ray Ban-glimlach van Tom Cruise, de zoetebroodsoundtrack waaraan zowel Harold Faltermeyer als Giorgio Moroder meewerkten en de straaljagervista’s op het scherm getoverd door een regisseur die zijn verleden als filmer van hippe reclamespots met graagte benadrukte. De beter uitgeruste multiplexen in ons land boden ‘Top Gun’ bovendien aan (waarschijnlijk voor de luttele meerprijs van twintig frank) in 70 mm, wat de kijk- en luisterervaring nog beter moest maken. Dat ‘Top Gun’ zijn appeal nog niet heeft verloren, bleek toen de prent  onlangs in Amerika opnieuw in de zalen werd gebracht in 3D en IMAX.

Vijfentwintig jaar na zijn release is ‘Top Gun’ dus nog steeds een fenomeen waar een volledige generatie met onverholen sentiment op terugblikt. Producent Jerry Bruckheimer en zijn in 1996 overleden partner Don Simpson spaarden kosten noch moeite voor wat het paradepaardje uit hun gezamenlijke carrière zou worden. Nuchter bekeken is deze prent echter niets meer dan een leeghoofdige zij het glanzende vierkleurendrukpubliciteitsfolder voor het Amerikaanse leger. Indien John Wayne tien jaar voor de release niet was overleden, had hij er zich in interviews vast en zeker laaiend enthousiast over uitgelaten. 

Na het succes van ‘Flashdance’ en ‘Beverly Hills Cop’ waren Bruckheimer en Simpson God in Hollywood, en zeker bij hun distributiepartner Paramount. De twee kregen het idee voor een film over jonge cadetten die een carrière als straaljagerpiloot ambiëren na hun training op de Miramar-basis in San Diego na het lezen van het artikel ‘Top Guns’ dat in 1983 verscheen in het tijdschrift ‘California’. Ze huurden Jim Cash en Jack Epps Jr. (die later nog onder meer ‘Legal Eagles’, ‘The Secret Of My Success’ en ‘Dick Tracy’ zouden neerpennen) in voor het scenario dat gaandeweg aanzienlijk werd aangepast en volledig werd gemodelleerd naar de wensen van het Amerikaans leger, dat in ruil daarvoor heel wat van hun vliegtuigen, faciliteiten en hardware beschikbaar stelde voor de opnames. Een marketingstunt die werkte: naar het schijnt steeg het aantal rekruten na de release van ‘Top Gun’ met 500 procent: allemaal jonge Mavericks die ervan droomden om in een parelwit kostuum vrouwen binnen te draaien en in het luchtruim de ‘need for speed’ te voelen. Of hoe Hollywood vier jaar na ‘An Officer And A Gentleman’ opnieuw een niet te versmaden militair pr-apparaat bleek te zijn.

‘Top Gun’ is uiteraard dé film die ervoor zorgde dat Tom Cruise een gevestigde waarde werd in Hollywood. En dat zowaar nog steeds is. Over Kelly McGillis kan helaas niet hetzelfde worden gezegd: zij is al lang van de A-lijst verdwenen en duikt sporadisch nog eens op in een bijrol in een tv- of dvd-productie. Ook Meg Ryan, Val Kilmer, Anthony Edwards en Tim Robbins die allemaal in meerdere mate hun verdere carrière aan hun betrokkenheid aan deze prent te danken hebben, zijn inmiddels grotendeels van de radar verdwenen. Bruckheimer zou later nog de carrière van Michael Bay lanceren en diens voorliefde voor in ‘stars and stripes’ gedrenkte gung ho bleek zowaar nog bombastischer te zijn dan wat in ‘Top Gun’ wordt geëtaleerd. 

In 1989 probeerden Bruckheimer en Simpson samen met Tony Scott en Tom Cruise het succes te herhalen met een ode aan de autoraceadrenaline, maar die ‘Days Of Thunder’ deed het bijlage na niet zo goed. Een echte sequel kwam er raar genoeg niet, al doken zo’n drie jaar geleden geruchten op dat Cruise het idee van een vervolg niet ongenegen was, en de voorbereiding voor een door Simpson geproduceerde en door Tony Scott geregisseerde nieuwe ‘Top Gun’-film waarin ook Val Kilmer zou opdraven gingen daadwerkelijk van start. De onfortuinlijke zelfmoord van Tony Scott gooide echter roet in het preproductie-eten, en de status van het project is momenteel terug onduidelijk. Al hoeft een sequel voor ons niet echt: het straaljagerfetisjisme van ‘Top Gun’ is immers enkel te smaken als retrovisie en mag wat ons betreft rustig onder de mottenballen blijven. Wat niet wegneemt dat we toch nog maar eens – zij het stiekem – hebben meegeneuried met Berlins ‘Take My Breath Away’.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray