Zoeken

Weeds, seizoen 6

  • Cinevision.be/nl quoteert Weeds, seizoen 6 met een 4/5
  • Regisseur: Scott Ellis, Michael Trimm, e.a.
  • Cast: Mary-Louise Parker, Justin Kirk, Hunter Parrish
  • Genre: Komedie
  • Duur: 325 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-06-2013
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Weeds, seizoen 6"
De kans dat ‘Weeds’-bedenkster Jenji Kohan van meet af aan wist in welke richting haar kruising tussen misdaaddrama en sitcom zou evolueren is klein. Wat begon als een relatief kleinschalig project dat zich afspeelde in de typisch Californische voorstad Agrestic groeide gaandeweg uit tot een grootschaliger geheel, inclusief uitstappen naar de Mexicaanse drugkartels en zelfs een zo goed als volledige reboot van de personages. In Amerika is het ‘Weeds’-verhaal inmiddels over en uit, met in totaal 102 episodes verspreid over acht seizoenen. Bij ons brengt Sony de serie traag maar zeker uit op dvd en zijn we intussen aanbeland bij het uit 2010 stammende zesde seizoen.

In 2005 maakten we voor het eerst kennis met stoute huisvrouw Nancy Botwin. Na de onverwachte dood van haar echtgenoot die werd geveld door een hartaanval, zat ze plots zonder inkomen. Om in haar levensonderhoud en dat van haar kinderen te voorzien, besloot ze een carrière als marihuanadealer te ambiëren. Geen gebrek aan klanten: heel wat van de inwoners van Agresti (inclusief haar boekhouder en advocaat) bleken niet vies van het goedje en haar boomende business bracht meer dan genoeg geld op de plank. En problemen uiteraard: zo kwam Nancy in contact met concurrerende bendes, moest ze haar handel en wandel verborgen houden voor haar kroost (wat niet lukte) en begon ze zelfs een affaire met een DEA-agent. 

De plotdraden gingen steeds verder kronkelen: in de vorige worp afleveringen trad Nancy in het huwelijk met de Mexicaanse kartelleider Esteban Carlos Reyes (Demian Bichir) met wie ze samen een kind kreeg. De cliffhanger kwam er toen Nancy’s zoon Shane Estebans rechterhand Pilar vermoordde om het leven van zijn moeder te redden. Met als gevolg dat de Botwins in seizoen zes op de vlucht moeten slaan, en zelfs een nieuwe identiteit (de Newmans) aannemen om uit de klauwen van Esteban en de zijnen te blijven. 

Het klinkt eerder als de synopsis van een volbloed misdaaddrama, maar vergis je niet: ‘Weeds’ is en blijft om de eerste plaats om te lachen. Zowel de personages (Nancy’s geschifte neef Andy – rol van Justin Kirk – op kop) als de verhaallijnen blijven voor het volle pond van de absurde pot gerukt. Het dansen op de dunne koord tussen humor en drama is meteen de reden dat ‘Weeds’ niet altijd scoort, al is het tegelijkertijd ook dé reden dat de reeks het tot cultfenomeen schopte. In die optiek is Jenji Kohans insteek (wat als ‘The Sopranos’ een komische reeks was in plaats van een dramaserie) zeker geslaagd.

Bij de bijrollen is het ditmaal uitkijken naar Jennifer-Jason Leigh en Richard Dreyfuss. Leigh is Nancy’s jaloerse oudere zus Jill en hun vete wordt opnieuw aangewakkerd als Warren Schiff (Dreyfuss) zijn intrede maakt. Schiff is de leraar wiskunde die aan de middelbare school Nancy ontmaagdde, en dit tot grote woede van Jill die evenzeer een oogje had op Schiff. Duiken dit seizoen eveneens (elk tweemaal) op: Linda Hamilton als eco-gevoelige hippie die Nancy aan marihuana helpt en Peter Stormare als restauranteigenaar. Voeg daar nog een nevenplot bij waarin Andy een moord op een moslim wil plegen in ruil voor valse paspoorten en het is duidelijk dat realistische plotwendingen eens te meer niet op het voorplan staan. Gelukkig maar, daar ‘Weeds’ nu eenmaal een serie is die grossiert in gezonde gekte. Het ‘losse pols’-gevoel uit Agresti mag dan al een tijdje verdwenen zijn (ook Elizabeth Perkins als egocentrische helleveeg Celia Rhodes is niet langer van de partij), Kohan en het scenaristenteam schudden genoeg hilarische alternatieven uit de mouw om opnieuw voor een geslaagde trip te zorgen. Wij kijken alvast uit naar de ongetwijfeld nog gekkere afsluitende seizoenen van dit alles behalve orthodox lekker wegkijkend televisievoer.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray