Zoeken

Breaking Bad, seizoen 5

  • Cinevision.be/nl quoteert Breaking Bad, seizoen 5 met een 5/5
  • Regisseur: Michelle McLaren, Rian Johnson, e.a.
  • Cast: Bryan Cranston, Anna Gun, Aaron Paul, Dean Norris
  • Genre: Drama
  • Duur: 360 minuten
  • Releasedatum DVD: 07-08-2013
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Breaking Bad, seizoen 5"
Zou Bruce Springsteen nog akkoord gaan met de lyrics van zijn ’57 Channels (And Nothin’ On)’ uit 1992? Als hij aan zelfcorrectie doet niet. Niet alleen werkte E-streeter Steve Van Zandt mee aan de onvervalste klassieker ‘The Sopranos’, bijna elke maand duikt er wel een reeks op die niet moet onderdoen voor het allerbeste wat Hollywood op het grote witte doek projecteert – of dat zelfs overtreft. ‘57 Channels (And Somethin’ On)’ lijkt vandaag de dag een betere zinsnede. Zeker voor wie ooit kennis heeft gemaakt met ‘Breaking Bad’, met vlag en wimpel een van de meest verrassende televisiedrama’s van de laatste jaren. En een van de beste. Misschien zelfs wel de beste.

Toen Vince Gilligan (destijds vooral bekend als scenarist en coproducer van de jaren negentig-hit ‘The X-Files’) in 2008 debuteerde met de eerste zeven afleveringen van ‘Breaking Bad’ konden maar weinigen vermoeden dat de serie zou uitgroeien tot een onvervalste klassieker. Dat eerste korte seizoen was weliswaar reeds heel sterk, maar de daaropvolgende evolutie van hoofdpersonage Walter White stuwde de reeks naar wegen waarvan Gilligan waarschijnlijk zelf ook het bestaan initieel niet vermoedde. Bijna elke aflevering bleek een minimeesterwerk op zichzelf en als er een constante is in ‘Breaking Bad’ dan is het wel dat dit een serie is die zich per aflevering telkens opnieuw lijkt uit te vinden qua originele invalshoek zonder dat dit een negatieve invloed heeft op de narratieve flow. 

Het is niet anders in het vijfde en laatste seizoen. Een zwanenzang die in twee delen wordt opgesplitst. Beide delen bestaan uit acht episodes en zijn gescheiden door een jaar. De finale acht zijn momenteel te zien op AMC, de eerste acht zijn inmiddels verkrijgbaar op een zoals steeds heel verzorgde dvd-uitgave. 

In het eerste luik van het vijfde seizoen likt Walter White aanvankelijk zijn wonden na de clash met Gustavo Fring die hem bijna het leven kostte. Of eigenlijk geniet hij van zijn overwinning, zo blijkt snel. Nadat hij alle sporen die van Fring naar hem kunnen leiden heeft uitgewist en er aansluitend voor zorgde dat niemand kan achterhalen welk spel hij heeft gespeeld, zou hij in principe kunnen genieten van zijn rustige oude dag. Zijn kanker is verdwenen en hij heeft een mooi chrystal meth-appeltje voor de dorst overgehouden. Maar de Walter van seizoen vijf is niet meer dezelfde als die van het eerste: hij kan immers niet meer zonder kicks en macht en besluit om samen met Jesse en Gustavo’s rechterhand Mike (een waarlijk schitterende Jonathan Banks) een nieuw drugsimperium op te starten. Een meer dan boude zet, zeker als je weet dat DEA-schoonbroer Hank (Dean Norris) nog steeds probeert om Frings volledig netwerk in kaart te brengen. En bovendien lijkt echtgenote Skyler (Anna Gunn) ook niet van plan om zomaar zwijgzaam toe te zien. Wat niemand echter vermoedt, is dat Walter er net zoals Gustavo zaliger niet voor terugdeinst om hard toe te slaan tegen iedereen die hem probeert te dwarsbomen. 

Dit ijzersterke octet (waarin Gilligan al direct met de deur in huis valt met een intrigerende flash forward die zich een jaar later afspeelt) doet alvast het beste verhopen voor de ultieme finaleworp. Zeker is dat het afscheid van Walter White zwaar zal vallen, en dat er een zware taak rust op de schouders van Gilligan en zijn scenaristenteam: op de proppen komen met net die finale die het perfecte sluitstuk vormt voor een serie die zich nauwelijks op een valse noot liet betrappen is zowaar een mooie uitdaging. Of Gilligan daarbij net zoals David Chase bij ‘The Sopranos’ de controverse gaat opzoeken of niet … de tijd zal het uitwijzen. In afwachting van het open- en dichtgaande the final curtain zijn deze bijna laatste afleveringen alvast eens te meer vijfsterrenvoer. Come on baby, let’s cook.
   
Extra’s (dvd): ruim acht extra slapeloze uren voor de Walter White-fan: audiocommentaren per aflevering, Vince Gilligan die bij elke episode achtergrond verschaft, setopnames, aanvullende scènes, een kijkje op hoe de meest frappante scènes werden gefilmd en nog veel meer lekkers.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray