Zoeken

Bullet To The Head (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Bullet To The Head (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Walter Hill
  • Cast: Sylvester Stallone, Sung Kang, Jason Momoa
  • Genre: Actie
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 31-07-2013
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Bullet To The Head (Blu-ray)"
Het vlot niet echt met de comeback van Arnold ‘Geriatrics Cop’ Schwarzenegger en Sylvester ‘Botox Balboa’ Stallone. Hun gezamenlijke optreden met collega-spierbundelvrienden in ‘The Expendables’-franchise niet te na gesproken. Solo breken ze echter geen potten meer: het nochtans verre van onaardige ‘The Last Stand’ met Schwarzenegger deed het eerder dit jaar al minder goed dan verwacht aan de bioskassa’s, en ook Stallones ‘Bullet To The Head’ lieten de testosteronkaters links liggen. Of hoe het macho-actiegenre het blijkbaar minder goed doet onder Barack Obama dan onder Ronald Reagan. Het is zowaar een wonder dat Jason Statham er nog in slaagt om zo’n drie inwisselbare actietitels per jaar af te leveren.

‘Bullet To The Head’ is op het eerste zicht een interessante titel, en dat heeft alles te maken met de keuze van Walter Hill als regisseur. Deze kogel in het hoofd is dus niet alleen door het bicepsgerol van Stallone een laat kind van de jaren tachtig, ook regisseur Walter Hill beleefde in dat decennium gouden tijden met kaskrakers als ’48 Hours’ en ‘Red Heat’. En bewees tegelijkertijd met ‘The Warriors’, ‘Streets Of Fire’ en ‘Southern Comfort’ dat er in hem zowaar een heuse actie-auteur zat en hij meer was dan een regisseur die zich liet inhuren voor onpersoonlijke projecten. Zijn carrière eindigde rond de millenniumwisseling echter in mineur met de sf-thriller ‘Supernova’ waarvan hij zich volledig distantieerde en met het banale gevangenis-/boksdrama ‘Undisputed’. Niemand die dacht dat Hill ooit nog achter de camera zou kruipen voor een langspeler, maar kijk … met ‘Bullet To The Head’ mocht hij toch eens ‘action’ en ‘cut’ door de megafoon roepen.

Hill was weliswaar niet de eerste keuze als regisseur. Oorspronkelijk zou ‘Bullet To The Head’ worden geregisseerd door Wayne Kramer (‘The Cooler’), maar diens visie strookte niet met die van Sly. Waarop Kramer werd bedankt voor bewezen diensten en Hill het project mocht overnemen. En dan nog wel onder supervisie van genregrootmogol Joel Silver, wiens Dark Castle Entertainment de film mee produceert. De vervanging van Kramer was trouwens niet de enige personeelswissel: oorspronkelijk zou Thomas Jane (‘The Punisher’, ‘Deep Blue Sea’) Stallones sidekick vertolken, maar die werd vervangen door Koreaan Sung Kang (te zien in de ‘Fast & Furious’-franchise), naar het schijnt omdat Silver een wijder etnisch appeal (lees: grotere afzetmarkt) wou. 

‘Bullet To The Head’ is gebaseerd op de uit drie delen bestaande Franse graphic novel ‘Du Plomb Dans La Tête’ van Alexis Nolent en Colin Wilson. De strip speelt zich af in New York, de film koos voor New Orleans als locatie. Beginnen gebeurt met de executie van een corrupte politieagent door huurmoordenaars Jimmy Bobo (met vlag en wimpel de meest idiote karakternaam die Stallone ooit heeft gehad) en zijn partner Louis. Die laatste zingt het trouwens niet zo lang uit, daar die wordt omgebracht door ene Keegan (Jason Momoa, ditmaal niet met ontbloot bovenlijf). De plot dikt aan wanneer de in Washington gestationeerde flik Kwon (Sung Kang dus) in New Orleans arriveert om de dood van de politieman te onderzoeken. Die deduceert dat Bobo de moordenaar is, maar hem inrekenen is niet aan de orde van de dag daar de organisatie waar Keegan voor werkt het zowel op Bobo als Kwon heeft gemunt, waardoor de twee willens nillens moeten samenwerken om hun hachje te redden.

Indien Stallone deze prent had gedraaid met een B-regisseur (al dan niet rechtstreeks voor de dvd-markt), dan was het appeal van ‘Bullet To The Head’ waarschijnlijk nul komma nul geweest. Door het project toe te vertrouwen aan Walter Hill was de interessegraad iets groter: Hill werd destijds immers niet voor niets geroemd voor zijn strakke en gestileerde stijl. Een stijl waar helaas niet veel meer van overblijft. De regie van Hill is hier inwisselbaar met die van eender welke director for hire en de kakofoniesumbiose van brutaal geweld, luidruchtige actiesegmenten en Christian Slater in zijn zoveelste Z-(bij)rol lijkt eerder van een anonieme rollende band te zijn gekomen dan uit de koker van een man die ooit relevant was. Wat van ‘Bullet To The Head’ enkel maar een hoofdzaak maakt voor allesetende actieprimaten en Stallone-fans. Wie buiten de doelgroep valt en niet zit te wachten op een migraineaanval weet dan weer wat te mijden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray