Zoeken

Blue Bloods, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Blue Bloods, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: Michael Cuesta, e.a.
  • Cast: Tom Selleck, Donnie Wahlberg, Bridget Moynahan
  • Genre: Drama
  • Duur: 900 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-08-2013
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Blue Bloods, seizoen 1"
Hoe zou de wereld er hebben uitgezien indien Tom Selleck tussen 1980 en 1988 geen hoofdrol zou hebben vertolkt in de destijds razend populaire detectivereeks ‘Magnum P.I.’? Waarschijnlijk zouden er wereldwijd heel wat minder Ferrari’s en Hawai-hemdjes zijn verkocht, en nog meer dan waarschijnlijk zou Harrison Ford nooit in de huid van Indiana Jones zijn gekropen. Selleck was immers eerste keus om Henry Jones Jr. te vertolken in Steven Spielbergs grensverleggende avonturenblockbuster ‘Raiders Of The Lost Ark’, maar Selleck kreeg van de producers van ‘Magnum P.I.’ geen toestemming om aan te treden in andere projecten tijdens de opnames van de serie. 

De rest is geschiedenis. Ford werd een (nog) grote(re) Hollywoodster, Selleck behaalde zijn grootste successen op tv. Een bioshit als ‘Three Men And A Baby’ niet te na gesproken, haalde het besnorde sekssymbool vooral lof op het kleine scherm, met een occasionele bijrol in ‘Friends’ en hoofdrollen in de detectivefranchise Jesse Stone als voornaamste wapenfeiten. Daarnaast vervoegde hij de cast van ‘Vegas’ voor het vijfde en laatste seizoen. Selleck is dus nooit echt weggeweest, en na het succes van ‘Blue Bloods’ (in Amerika kreeg het vierde seizoen inmiddels groen licht) staat hij na al die jaren nog steeds geboekstaafd als een ster die moeiteloos een publiek weet te vinden. Zij het niet in archeoloogoutfit.

‘Blue Bloods’ is het geesteskind van het koppel Robin Green en Mitchell Burgess. Een duo televisieveteranen dat als producers en schrijvers meewerkte aan de klassiekers ‘Northern Exposure’ en ‘The Sopranos’ en met ‘Blue Bloods’ voor de eerste keer zelf met het idee voor een reeks op de proppen kwam. Het publiek wist het resultaat zeker te smaken: wekelijks stemmen gemiddeld rond de twaalf miljoen Amerikanen af voor de serie. Centraal staat de Iers-Amerikaanse politiefamilie Reagan. Pater familias is commisaris Frank Reagan (Selleck), een weduwnaar wiens twee zonen eveneens actief zijn in het politiekorps. Eigenlijk waren het er drie, maar zoon Joe werd tijdens de uitoefening van zijn ambt neergeschoten door corrupte agenten. Danny (Donny Wahlberg) is een rechercheur die al eens een niet-wettelijke achterpoort durft te openen om zijn doel te bereiken. Danny’s jongere broer Jamie (Will Estes) studeerde rechten aan Harvard, maar koos toch voor zijn roeping als straatagent. Dochter Erin (Bridget Moynahan) wist dan weer een carrière als assistent-officier van justitie uit te bouwen, en probeert als alleenstaande moeder tegelijkertijd haar dochter op te voeden. En dan is er nog Henry (Len Cariou), de vader van Frank en ex-commissaris die zijn job kwijtspeelde omdat niet iedereen was opgezet met zijn tegendraads karakter. 

‘Blue Bloods’ is zowel opgezet als politiereeks en als familiedrama. De band tussen de leden van de Reagan-clan staat evenveel op de voorgrond als de zaken die ze moeten oplossen. Zo bevat elke aflevering een scène waarin de Reagans (samen met hun respectievelijke gezinnen) samen dineren. De rode draad in het eerste seizoen is het ontmantelen van de cirkel van corrupte agenten die de dood van Joe op hun geweten hebben. Zonder gevaar is de speurtocht naar de corruptie niet - zoals blijkt wanneer ook Jamie onder vuur komt te liggen als hij het onderzoek van zijn vermoorde broer verder zet. Daarnaast heeft elke aflevering eveneens een aparte plotscharnier die steeds voor heel wat beroering zorgt. ‘Blue Bloods’ vertoont nogal wat gelijkenissen met gelijkaardige politieklassiekers als bijvoorbeeld het initieel controversiële ‘NYPD Blue’. Green en Burgess vinden dus geenszins het warm water opnieuw uit, maar bestendigen wel de blauwdruk van de format. En geven er door hun focus op één familie en een doorgedreven aandacht voor schuld en boete (gesitueerd in een katholieke voedingsbodem) een eigen draai aan. In tijden waarin het tv-serielandschap wordt gedomineerd door vijfsterrenkoopwaar van HBO of AMC doet ‘Blue Bloods’ op het eerste zicht oubollig aan. Zij het wel positief oubollig: zowel de cast als de scenario’s hebben genoeg panache en aantrekkingskracht om deze serie te omarmen als een nieuwe lading fijn televisiekoren. 

Extra’s (dvd): achtergrond over de productie, personages en verhaallijnen komt aan bod in zes featurettes. Verwijderde scènes maken het pakket aanvullend materiaal compleet.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray