Zoeken

Dead Man Down (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Dead Man Down (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Niels Arden Oplev
  • Cast: Colin Farrell, Noomi Rapace, Dominic Cooper, Terrence Howard
  • Genre: Actie
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 14-08-2013
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Dead Man Down (Blu-ray)"
Opdwarrelende sigarettenrook, vilten deukhoeden, groezelige straathoeken, een roet in het eten gooiende femme fatale, neonverlichte wraakplannen, nietsontziende gangsters, strak afgemeten wise cracks… de kenmerken van elke zichzelf respecterende film noir zijn – op de wise cracks na – in gepimpte versie aanwezig in ‘Dead Man Down’. Waardoor je zou kunnen besluiten dat dit een moderne noir is, maar dat is helaas niet zo. Wat Niels Arden Oplev hier aflevert, is niets meer of minder dan de zoveelste standaard misdaadthriller waarin karakteruitdieping het loodje moet leggen tegen lawaaierige actiesegmenten.

In georganiseerde misdaadstijl probeert de bende van Alphonse Hoyt (Terrence Howard) de drugs- en huizenmarkt in New York in handen te krijgen. Wie hen daarbij voor de voeten loopt, kan het meestal niet meer navertellen. Hoyt en zijn volgelingen lopen echter zelf in het vizier van een mysterieuze vijand die het op hen heeft gemunt. Hoyt vermoedt dat de dreiging van buitenaf komt, maar het gevaar zit dichter bij huis. Een van zijn nieuwe bendeleden is immers niet wie hij zegt te zijn, en is op zoek naar vergelding nadat zijn dochter en vrouw om het leven kwamen bij een door Hoyt georkestreerde aanslag.

Mol van dienst blijkt Victor (Colin Farrell) te zijn, die destijds met zijn gezin uit Hongarije kwam om in Amerika een succesvol leven op te bouwen. Hun weigering om te verhuizen uit een door Hoyt gecontroleerd gebouw, brak hen – op zijn zachtst gezegd – zuur op. Omdat Victor naast Hoyt evenzeer de Albanese bende wil treffen die de moord uitvoerde, infiltreerde Victor in Hoyts kring van getrouwen, van waaruit hij een complot opzet om Hoyt bij bij zijn eigen manschappen in diskrediet te brengen. Infiltratie en cover-ups, nog zo’n mooi noirgegeven.

Ingewikkelder wordt het wanneer Victor plots wordt gechanteerd door zijn overbuur Beatrice (Noomi Rapace). Deze Franse immigrante zag door haar raam hoe Victor een van Hoyts mannen vermoordde. Ze dreigt ermee met die info (en belastend beeldmateriaal) naar de politie te gaan, tenzij Victor voor haar een moord wil plegen. Beatrice wil immers wraak op de dronken chauffeur die haar aanreed en daar vervolgens nauwelijks door de rechtbank werd voor gestraft. Daar de littekens in haar gezicht haar elke dag aan het onrecht herinneren, wil ze de man dood. En stoere jongen Victor moet voor haar de klus klaren. Wat Victors eigen missie er natuurlijk niet gemakkelijker op maakt, zeker niet als Hoyt steeds dichter bij de waarheid dreigt te komen.

Is het omdat wraak een gerecht is dat je best koud opdient, dat de producers in het hoge Deense noorden gingen aankloppen bij Niels Arden Oplev om deze film te regisseren? Zijn naamsbekendheid als regisseur van de originele versie van ‘The Girl With The Dragon Tattoo’ zal er ook wel wat mee te maken hebben, al dan niet in combinatie met de betrokkenheid van Noomi Rapace. Vuurwerk levert hun nieuwe samenwerking echter niet op: het scenario van J.H. Wyman (een van de producers/scenaristen van de door J.J. Abrams meegeproduceerde sf-reeks ‘Fringe’) blijkt te generiek om echt te verrassen binnen het actie- en/of thrillergenre, en Oplev komt niet verder dan de voor de hand liggende ingrediënten met elkaar te verbinden zonder er echt iets origineel mee aan te vangen. Waardoor ‘Dead Man Down’ slechts tot op zekere hoogte interessant blijft (de aanwezigheid van een opvallende bijrollencast met onder meer Isabelle Huppert, F. Murray Abraham en Armand Assante helpt), en nooit echt hoger schiet dan de middelmaat. Een beetje meer passionele vonken tussen Farrell en Rapace had trouwens ook geen kwaad gekund. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray