Zoeken

The Host

  • Cinevision.be/nl quoteert The Host met een 2/5
  • Regisseur: Andrew Niccol
  • Cast: Saoirse Ronan, Max Irons, Jake Abel, Diane Kruger
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum DVD: 07-08-2013
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Host"
Beminde filmparochianen, we hebben goed nieuws. Want – zo leren we al direct in de eerste minuut van ‘The Host’ – de aarde is – zij het ergens in de verre toekomst - in evenwicht. Er is genoeg voedsel voor iedereen, oorlogen zijn er niet meer en de herhalingen van ‘FC De Kampioenen’ lopen nog steeds door. We hebben ook slechts nieuws. Want – zo leren we in de tweede minuut van ‘The Host’ – zowat alle mensen zijn ‘overgenomen’ door buitenaardse parasieten die zichzelf ‘Seekers’ noemen. Waardoor ‘The Host’ eigenlijk een soort ‘Invasion Of The Body Snatchers’ voor tienermeisjes is.

Veel van die jonge deernen hebben ongetwijfeld het boek gelezen waarop deze prent is gebaseerd. ‘The Host’ ontsproot immers uit het brein van Stephenie Meyer, en die is nog beter bekend als de schrijfster van de ‘Twilight’-reeks. ‘The Host’ werd uitgebracht in mei 2008, een paar maanden voordat het vierde ‘Twilight’-boek in de winkels lag. Nadat de avonturen van Bella, de vampieren en de weerwolven volledig waren verfilmd, waagde Hollywood zich vervolgens aan een verfilming van ‘The Host’. Voorlopig een alleenstaand boek, maar Meyer beweert dat ze de outlines voor het tweede en derde deel van wat een trilogie kan worden reeds op papier heeft staan. Afgaand op de kwaliteit van de film hoeft dat voor ons niet zo nodig, Stephenie.

De Seekers waarvan in de eerste paragraaf sprake hebben op zich goede bedoelingen. Omdat ze de mens te gewelddadig en te wreed vinden, besluiten ze de menselijke aard te vervangen door die van henzelf. En dat zomaar zonder volksraadpleging. Wanneer een mens wordt ingepalmd door een ziel van de Seekers, worden al zijn intrinsieke kenmerken weggegomd en houdt hij/zij enkel maar kennis en een paar herinneringsflarden over. Ook Melanie Stryder (Saoirse Ronan) lijkt niet aan het buitenaardse lot te kunnen ontsnappen wanneer ze wordt gevangen genomen door de Seekers. Ze krijgt de ziel van Wanderer ingeplant, maar in tegenstelling tot bij de anderen assimileert Melanie haar nieuwe persoonlijkheid niet. Ze blijft vanuit haar lichaam vechten tegen de parasiet en weet zelfs te ontsnappen. Ze gaat op zoek naar andere achtergebleven mensen, maar moet er wel op toezien dat ze gaandeweg niet bezwijkt voor de aantrekkingskracht van de Wanderer en de Seekers.

Daar dit tienermeisjesterritorium is, moet er uiteraard worden gesmacht en gekust. Don Juan van dienst is Jared Howe (Max Irons, een van de twee beaus uit ‘Red Riding Hood’) met wie Melanie reeds een koppel vormde vooraleer ze door de ziel van Wanderer werd ingepalmd. Die Jared woont intussen met Melanies broer Jamie in een in grotten wonende gemeenschap gevuld met mensen die nog niet door de Seekers zijn gelokaliseerd. In die gemeenschap is niet alles echter naar de zin van Wanderer/Melanie die samen in een lichaam bijna een harmonie vinden. Nog ingewikkelder wordt het wanneer Wanderer binnen Melanies lichaam verliefd wordt op hunk nummer twee Jake Abel (‘I Am Number Four’, ‘Percy Jackson’). 

Wat Andrew Niccol (ooit een begenadigd filmer met titels als ‘Gattaca’ en ‘Lord Of War’) aantrok in Stephenie Meyers bronmateriaal (behalve het loonbriefje) is een raadsel. De eerste tien minuten van dit vlakke en monotone pseudo-religieus spektakel zit al boordevol gepakt met zielloze bla bla bla en het wordt er niet beter op naarmate het scenario zich verder ontplooit met een pleiade aan twists en bochten die allemaal terug te brengen zijn naar een mengelmoes van keuzes tussen goed en kwaad, vergevingsgezindheid en in zielenheil verankerde platitudes. Shaoirse Ronan (die voortdurend tegen zichzelf mag lopen praten) is mijlenver verwijderd van de panache die ze in ‘Hanna’ etaleerde en Diane Kruger (als opperSeeker) en William Hurt (als leider van de grotgemeenschap) weten eveneens maar weinig animo in het geheel te brengen. Of hoe ‘The Host’ ei zo na finisht als de ‘Battlefield Earth’ voor Meyer-tweenies.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray