Zoeken

Fast & Furious 6 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Fast & Furious 6 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Justin Lin
  • Cast: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez
  • Genre: Actie
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 25-09-2013
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Fast & Furious 6 (Blu-ray)"
Geen Hollywoodbobo ter wereld die in 2001 kon vermoeden dat de op zich weinig opzienbarende actiethriller ‘The Fast And The Furious’ de aanleiding zou zijn van een van de meest lucratieve franchises die deze nog jonge eeuw rijk is. Vernieuwend was die thriller rond illegale straatraces allerminst, eerder een terugkeer annex knipoog naar de B-films die Roger Corman tijdens zijn hoogdagen van de lopende band liet rollen. Inmiddels staat de teller van de reeks op zes, en zowat elk deel slaagt erin om nog succesvoller te zijn dan het vorige. Zo succesvol zelfs dat de films bij hun eerste week in de bios er steevast in slagen om hun productiebudget al terug te winnen en meer opbrengsten samen te harken dan andere titels tijdens hun volledige roulatie.

De reeks kreeg een nieuwe boost in het vijfde deel, met een scenario dat leentjebuur speelde bij het ‘heist’-genre. Het gevolg was een prent die ook bij de filmjournalisten opvallend hoog scoorde en – bij de fans althans – hoge verwachtingen voor het zesde deel losweekte waarin zowat alle belangrijkste personages van de voorbije vijf delen van de partij zouden zijn. ‘Fast 6’ is echter niet zo scherp als ‘Fast 5’: het blijft natuurlijk moeilijk om origineel te blijven en het verhaal heeft niet dezelfde aplomb als het in Rio gesitueerde epistel van twee jaar terug. Al zullen de fans van de reeks daar waarschijnlijk niet al te erg om malen.

Na de geslaagde overval uit deel vijf, kunnen Dominic Toretto (Vin Diesel) en zijn crew voor de rest van hun leven rentenieren. Dominic leeft samen met Elena (Elsa Pataky), zijn zus Mia (Jordana Brewster) woont samen met Brian (Paul Walker) en hun zoontje, Gisele (Gal Gadot) en Han (Sung Kang) verkasten naar Hong Kong en Roman (Tyrese Gibson) en Tej (Chris Bridges) hangen het luxebeest uit. Veel rust is hen echter niet gegund: een overval op een Russisch militair konvooi door Owen Shaw (Luke Evans), een voormalig Brits Special Forces-lid, noopt DSS-agent Hobbs (Dwayne Johnson) en zijn partner Riley (Gina ‘Haywire’ Carano) om contact op te nemen met Toretto. Op een van de foto’s van de overval is immers Letty Ortiz (Michelle Rodriguez) te zien, zijn voormalig lief waarvan iedereen dacht dat die was gestorven. Dominic en de rest van de crew aanvaarden de opdracht om Owen onschadelijk te maken – en uit te vissen wat er met Ortiz gebeurde – in ruil voor complete amnestie zodat ze niet meer kunnen worden vervolgd voor hun voorgaande misdaden.

Het script van ‘Fast And Furious 6’ werd geschreven door Chris Morgan, en die is al bij de reeks betrokken vanaf het vierde deel. Hij kent de personages en het klappen van de franchisezweep door en door, en is goed geplaatst om de fanbasis te geven wat ze wil. Samen met regisseur Justin Lin, eveneens een oudgediende van de reeks, die delen drie, vier, vijf en zes inblikte. Het resultaat herbergt andermaal veel actie en stunts, en elk personage krijgt op zijn minst één moment voor het voetlicht. En globetrot er op los met locaties in Londen, de Canarische Eilanden en Schotland. Morgan heeft zich inmiddels ook geëngageerd voor het zevende deel, Justin Lin gaf daarentegen forfait. Het zevende deel moet immers reeds volgende zomer in de zalen draaien, en Lin zag het niet zitten om die klus op zo’n korte tijd te klaren. Waarop hij zich liet vervangen door James Wan (‘Saw’, ‘Insidious’, ‘The Conjuring’) die misschien wel een spookauto in het verhaal zal weten binnen te smokkelen. 

’t Zou mooi zijn, maar het zal wel niet gebeuren: voor alles is een tijd en plaats, en bovennatuurlijke elementen is vast niet waar de ‘Fast en Furious’-crowd zit op te wachten. Is wel van de partij in deel zeven (alsof er nog niet genoeg personages waren): Jason Statham. Die vertolkt de op wraak zinnende broer van Owen Shaw die achter Dominic en co aangaat op zoek naar vergelding. Statham als slechterik dus, en hij is niet de enige toevoeging aan de franchise daar in ‘Fast 7’ ook martial arts-ster Tony Jaa en Djimon Hounsou hun opwachting maken. En zelfs Kurt Russell liet zijn interesse blijken om een rol te vertolken. Ergens werd geopperd dat het zevende deel het laatste zou zijn, maar andere bronnen spreken dat gerucht tegen en suggereren dat er op zijn minst nog drie films op de assemblagetafel liggen. Ons zou het alvast verwonderen indien de franchise de uitlaatpijp aan Maarten zou geven na deel zeven: net zoals never change a winning team staat never kill a lucrative franchise immers hoog aangeschreven in het gezandstraalde Hollywood. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray