Zoeken

Scary Movie 5

  • Cinevision.be/nl quoteert Scary Movie 5 met een 1/5
  • Regisseur: Malcolm D. Lee
  • Cast: Ashley Tisdale, Simon Rex, Erica Ash, Molly Shannon
  • Genre: Komedie
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-09-2013
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Scary Movie 5"
Op de eindgeneriek van de films van James Whale (regisseur van onsterfelijke klassiekers als ‘Frankenstein’ en ‘The Bride Of Frankenstein’) stond vaak te lezen A Good Cast Is Worth Repeating vlak voor je helemaal aan het eind nog eens kon lezen welke acteurs en actrices je aan het werk had gezien. Om de grote Whale tegelijkertijd te eren en te imiteren houden wij het bij A Good Opening Phrase Is Worth Repeating. Kwestie om nog eens – net zoals bij de recensie van ‘A Haunted House’ – kolonel Walter E. Kurtz te kunnen parafraseren met the horror, the horror …

Amper enkele maanden na de release van die spookhuisparodie is nu immers ook het nieuwste deel uit de ‘Scary Movie’-franchise op de thuisbioscoopmarkt gegooid. Getuige het nummertje vijf in de titel zijn er wel degelijk lachebekken die op deze serie zitten te wachten. Om eventuele misverstanden te vermijden: wij zijn daar niet bij, maar geven u - welwillend en blijgezind als we zijn – graag wat extra info over deze titel.

De eerste ‘Scary Movie’ dateert van 2000 (over een millenniumbug gesproken) en was in de eerste plaats een spoof op Wes Cravens ‘Scream’. Met als meest geslaagde grap dat ‘Scary Movie’ eigenlijk de originele werktitel was van Cravens postmoderne horrorhit. Deel twee volgde een jaar later, en slaagde er zowaar in om James Woods te strikken voor een onwezenlijke cameo als priester in een intro die ‘The Exorcist’ in zijn hemd zette. Waarna ‘Scary Movie 2’ zich verder liet bekijken als een flauwe variant op ‘The Haunting’. In 2002 werden we gespaard van een ‘Scary Movie’-titel, een jaar later was het echter opnieuw raak. Met ‘Scary Movie 3’ die zijn parodiepijlen in de eerste plaats richtte op ‘Signs’ en ‘The Ring’. En op een not amused Michael Jackson zaliger, die met een proces dreigde omdat de makers hem valsneuzeriger hadden afgebeeld als kinderlokker. ‘Scary Movie 4’ zag het levenslicht in 2006 en haalde ditmaal onder meer ‘War Of The Worlds’ en ‘The Grudge’ door de mangel. En bracht wereldwijd zo’n (slik) 178 miljoen dollar op. Geen wonder dat de reeks niet van plan was om er zonder slag of stoot het bijltje bij neer te gooien.

Toch duurde het uiteindelijk zeven jaar vooraleer de reeks opnieuw werd opgestart. En dat was misschien zelfs voor de fan van het eerste uur te lang: ‘Scary Movie 5’ bracht ruim honderd miljoen minder op en het kruit van de serie lijkt definitief verschoten. De makers deden nochtans hun uiterste best om de doelgroep te bereiken: zo wordt nogal veel nadruk gelegd op de aanwezigheid van bad girl Lindsey Lohan en bad boy Charlie Sheen die hun eigen imago nog wat extra te kakken zetten door een koppel te spelen dat een seksvideo wil opnemen met de hulp van twintig camera’s die in de slaapkamer staan opgesteld. En daarmee hun eigen ‘Paranormal Activity’-plek onder de zon krijgen. De echte hoofdpersonages in ‘Scary Movie 5’ zijn Jody (Ashley Tisdale) en Dan (Simon Rex) die in een nieuw huis gaan wonen nadat ze drie kinderen hebben geadopteerd. Dat er rare dingen gebeuren in het huis staat buiten kijf, en het koppel ontdekt dat een mysterieus wezen dat luistert naar de naam ‘Mama’ haar drie kinderen terug wil. Of hoe ‘Scary Movie 5’ met een knipoog naar de horrorprent van Andres Muschietti wel heel kort op de bal speelt. Gelukkig dat ‘The Conjuring’ nog niet was uitgebracht, of Wans instant kippenvelklassieker werd eveneens door het slijk getrokken. Worden naast ‘Mama’ en ‘Paranormal Activity’ wel geparodieerd in deze lach of we schieten-affaire: ‘Rise Of The Planet Of The Apes’, ‘The Help’, ‘Black Swan’, Insidious’, ‘The Cabin In The Woods’ en ‘Fifty Shades Of Grey’.  

Regisseur van ‘Scary Movie 5’ is Malcolm D. Lee. Het meest interessante dat we van hem weten is dat hij de neef is van Spike Lee, en dat hij vooral probeert om een komedieniche uit te bouwen. Op zijn cv prijken dusver titels als ‘The Best Man’, de blaxploitationparodie ‘Undercover Brother’, ‘Welcome Home Roscoe Jenkins’ en ‘Soul Men’. Een oeuvre waar misschien wel een paar geslaagde grappen te bespeuren zijn, op een echt bevredigende titel blijft het vooralsnog wachten. En als Lee zich blijft engageren voor dingen als ‘Scary Movie 5’ zal dat wachten nog wel een tijd duren. Maar goed, wie het leuk vindt om recente films belachelijk te zien gemaakt worden – en ‘A Haunted House’ al heeft gezien – kan opnieuw al dan niet vrijwillig anderhalf uur van zijn leven inruilen voor een portie (f)lauwe onzin.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray