Zoeken

Penthouse North (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Penthouse North (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Joseph Ruben
  • Cast: Michelle Monaghan, Michael Keaton
  • Genre: Thriller
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-09-2013
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Penthouse North (Blu-ray)"
Alles kan een mens gelukkig maken, zongen Het Goede Doel en René Froger op een onbewaakt moment in 1988. Gelijk hadden ze: toen we ‘Penthouse North’ in onze filmgraaierige handen gedrukt kregen, merkten we blijgezind dat de regisseur niemand minder is dan Joseph Ruben – een begenadigd vakman die met ‘Dreamscape’ en ‘The Stepfather’ twee van onze favoriete jarentachtig B-films regisseerde. En daarnaast ook niet onaardige mainstream zoals ‘True Believer’, ‘Sleeping With The Enemy’ en ‘Money Train’ op zijn naam heeft staan. Erg actief is Ruben niet meer de laatste tijd: zijn laatste prent ‘The Forgotten’ dateert van 2004 en was meteen een van zijn minst geslaagde producties. Extra reden om proactief te juichen: merken dat Rubens nieuwste geschreven is door David Loughery, met wie Ruben samenwerkte voor ‘Money Train’ en … jawel, ‘Dreamscape’.

Het was dus met enige anticipatie dat we het blauwe ‘Penthouse North’-schijfje lieten rondspinnen in de veelvretende blu-rayspeler. Zelfs als het resultaat zou tegenvallen, dan nog konden de demonen der duivelse teleurstelling ons tenminste dat moment niet meer afnemen. Dat ‘Penthouse North’ het niet zou halen bij ’s mans output uit de jaren tachtig laat zich raden. Toch is ‘Penthouse North’ geen teleurstelling. Integendeel: het is een bewijs dat Ruben wel degelijk een onderschat regisseur is en dat onze adoratie drie decennia terug meer dan terecht was.

Loughery haalde voor ‘Penthouse North’ ontegensprekelijk de mosterd – en de andere ingrediënten – bij de uit 1968 stammende huiverklassieker ‘Wait Until Dark’ waarin een blinde Audrey Hepburn wordt geterroriseerd door een duo booswichten dat op zoek is naar drugs die in haar huis zijn verstopt zonder dat ze daar weet van heeft. Ditmaal is het Michelle Monaghan die als blinde vrouw in haar eigen woonst wordt belaagd. Monaghan kruipt in de huid van Sara Frost, een fotografe die tijdens een missie in Afghanistan haar gezicht verloor toen ze door een bom werd getroffen. Het voorval veroordeelde haar tot een kluizenaarsbestaan in een penthouse in New York dat ze deelt met haar vriend. Af en toe komt Sara nog wel buiten, maar haar levensvreugd en overlevingsdrang lijkt ze verloren sinds het fatale moment dat ze blind werd. Tot ze op een kwade avond (meer zelfs, op oudejaarsavond) wordt belaagd door twee criminelen (vertolkt door Barry Sloane en een verrassend gecaste en kaalhoofdige Michael Keaton) die in haar huis op zoek gaan naar gestolen diamanten die door haar vriend werden verborgen. Die vriend wordt snel een kopje kleiner gemaakt, en Sara lijkt fragiel en hulpeloos overgeleverd aan de booswichten die denken dat Sara weet waar de diamanten zijn verborgen. 

‘Penthouse North’ werkt vooral omdat er maar weinig personages zijn en de film zich grotendeels op dezelfde locatie afspeelt. Alle bouwstenen voor een geslaagde ‘home invasion’-thriller liggen dus stevig op hun plaats en Ruben brengt Loughery’s scenario pezig in beeld. De scène waarin Monaghan onwetend een paar keer net langs het in een grote plas bloed liggende lijk van haar vriend stapt, is zelfs exemplarisch voor het nog steeds alerte talent van Ruben. Ook de cast gelooft zichtbaar in het materiaal: Keaton laat zich eens goed gaan als schurk, en Monaghan bewees al eerder (onder meer in ‘Gone Baby Gone’, ‘Mission: Imposible III’ en ‘Source Code’) dat ze haar vrouwtje kan staan als het aankomt op thriller- en actiewerk. 

Het grootste verwijt dat je ‘Penthouse North’ kan maken is dat alle ingrediënten wel heel generiek zijn en zonder al te veel verrassingen naar de climax worden gestuwd. Het warm water vindt de inmiddels 63-jarige Ruben geenszins opnieuw uit, maar niemand die dat echt verwachtte natuurlijk. Wij zijn vooral blij dat onze anticipatie voor het grootste deel terecht was en dat ‘Penthouse North’ zonder echt hoge toppen te scoren toch anderhalfuur weet te entertainen als snedig thrillertussendoortje. Meer moest dat in dit geval niet zijn.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray