Zoeken

The Hypnotist

  • Cinevision.be/nl quoteert The Hypnotist met een 2/5
  • Regisseur: Lasse Hallström
  • Cast: Tobias Zilliacus, Mikael Persbrandt, Lena Olin
  • Genre: Thriller
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-09-2013
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "The Hypnotist"
Wie had durven denken dat Lasse Hallström (die in 1985 vriend en vijand verbaasde met de tedere coming of age-prent ‘My Life As A Dog’) zijn camera’s ooit nog eens een in zijn geboorteland Zweden zou neerpoten? Sinds hij in 1991 in Hollywood neerstreek om er de onderschatte romantische komedie ‘Once Around’ te draaien, is hij immers nooit meer uit Amerika weggegaan. In 1995 ging hij er samen met echtgenote Lena Olin zelfs wonen. Hallström regisseerde er sindsdien nogal wat films waarvan sommige matig waren, terwijl andere probleemloos geboekstaafd staan als geslaagde crowd pleaser. Kies zelf maar tot welke categorie ‘What’s Eating Gilbert Grape’, ‘The Cider House Rules’, ‘Chocolat’, ‘The Shipping News’, ‘The Hoax’ of het recente ‘Safe Haven’ horen.

Even vreemd als de vaststelling dat Hallström nog eens zou terugkeren naar Zweden, is de conclusie dat hij ditmaal een thriller heeft gedraaid. Een bizarre keuze voor een man die steevast gaat voor een komedie of drama. Met ‘Hypnotisören’ of ‘The Hypnotist’ heeft Hallström in elk geval zijn steentje bijgedragen aan de Scandinavische misdaadfictiegolf. Inspiratie vond hij in de uit 2009 stammende gelijknamige roman van Lars Kepler (pseudoniem van auteur Alexander Ahndoril die het boek samen met zijn vrouw Alexandra schreef). Het boek was succesvol genoeg om het bestaansrecht van een sequel te rechtvaardigen (‘The Nightmare’ verscheen in 2010) en intussen staan er nog op zijn minst twee andere romans rond inspecteur Joona Linna op stapel.

De zaak waar inspecteur Joona Linna (Tobias Zilliacus) mee geconfronteerd wordt is niet voor doetjes: een man wordt brutaal neergestoken op een sportveld, en thuis ondergaat zijn gezin hetzelfde lot. Enkel de zoon van de man overleeft de moordpartij, en belandt in een diepe coma. Linna tast in het duister over de dader(s) en eventueel motief, en schakelt ten einde raad de hulp in van Erik Bark (Mikael Persbrandt), een hypnotiseur die moet proberen om tot de jongen door te dringen om zo eventueel te ontdekken wie verantwoordelijk is voor het brutale bloedvergieten. Erik stemt na lang aarzelen toe, en zet zo meteen de veiligheid van zijn eigen gezin op het spel.

‘The Hypnotist’ heeft alle kenmerken van een goede policier. Een intrigerende moordzaak, een boeiend onderzoek … je blijft kijken om te weten hoe de vork in de steel past. Helaas heeft ‘The Hypnotist’ ook veel minder smakende ingrediënten zoals personages zonder vlees aan de botten, plotgaten waarin je makkelijk kan verdwalen, een makke finale en tal van aanverwante clichés. Zo heeft Erik uiteraard problemen in zijn relatie met zijn echtgenote (Lena Olin): kwestie van wat goedkope huwelijksproblematiek in het scenario te kunnen smokkelen. Alsof je eerder naar de pilootaflevering van een serie zit te kijken dan naar een secuur uitgewerkte bioscoopfilm. 

Ergens voel je wel dat Hallström zich niet thuis voelt in het thrillergenre, al scoort hij toch goede punten voor sfeerschepping en een ijzige winterse inkadering. Maar die is uiteindelijk niet genoeg om overeind te blijven: misdaad-/thrillerfans hebben waarschijnlijk al veel beter gezien in het echelon detectivereeksen (of die nu Brits of Scandinavisch zijn) die vooral op Canvas en bij de KRO het mooie weer maken. Of hoe niet alle Scandinavische krimi’s een schot in de roos zijn. Los daarvan: toch leuk om Hallström nog eens buiten zijn Hollywoodbokaal aan het werk te zien.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray