Zoeken

Welcome To The Punch (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Welcome To The Punch (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Eran Creevy
  • Cast: James McAvoy, Mark Strong, Andrea Riseborough
  • Genre: Actie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 02-10-2013
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Welcome To The Punch (Blu-ray)"
‘Welcome To The Punch’ begint met een bankoverval. Wat al direct opvalt is dat de Britse regisseur Eran Creevy denkt dat die flitsend in beeld moet worden gebracht. Waarbij flitsend synoniem staat met veel slow motion, montages met tempoveranderingen en opvallende ‘kijk eens wat ik allemaal kan’-shots. Jammer dat Creevy niet inziet dat minder soms meer is: waar is de tijd dat je de setting van een bank had met overvallers die binnenstormden en degelijk acteerwerk om de spanning op te drijven? Vijf minuten ver en het verdict staat al vast: Creevy is een Guy Ritchie-wannabe en helaas geen Sidney Lumet-wannabe.

De overval in kwestie wordt gepleegd door de bende van topcrimineel Jacob Sternwood (Mark Strong). Agent Max Lewinsky (James McAvoy) die hem op het spoor is, wordt bedankt met een kogel in de knie. Wat meteen ei zo na het einde betekent van Lewinsky’s carrière. Ettelijke jaren later kruist het pad van Lewinsky dat van Sternwood opnieuw. Jacobs zoon Ruan wordt op het vliegveld gearresteerd met een kogel in de buik, en Lewinsky ziet zijn kans schoon om zijn vroegere nemesis op het spoor te komen. Max en co houden de wacht bij het ziekenhuis waar Ruan wordt verpleegd in de hoop Jacob te kunnen klissen tijdens zijn ziekenbezoek, maar die man is natuurlijk slimmer dan dat. Wanneer Jacob op zoek gaat naar wie het op zijn zoon gemunt had, kruist zijn pad alsnog dat van Lewinsky, zij het niet meteen op een manier die ze voor ogen hadden. Blijkt immers dat Max en Jacob zich genoodzaakt zien om samen te werken indien ze beiden willen overleven … 

‘Welcome To The Punch’ is de tweede worp van Eran Creevy, die als productieassistent onder meer samenwerkte met Danny Boyle (‘Millions’), Matthew Vaughn (‘Layer Cake’) en Neil Jordan (‘Breakfast On Pluto’) en daarnaast heel wat videoclips en commercials op zijn cv heeft staan. Voor zijn tweede film lag de ambitiemeter alvast hoog en kon hij rekenen op de medewerking van James McAvoy, Mark Strong, Andrea Riseborough, Peter Mullan en David Morrisey. Voeg daar nog bekende (bijrol)gezichten van onder andere Daniel Mays en Jason Flemyng aan toe en je hebt een aantrekkelijke en solide Britse cast. Bovendien kreeg hij productionele steun van Ridley Scott die het project oppikte nadat het in 2010 werd uitgeroepen tot een van de meest veelbelovende nog niet geproduceerde Britse scripts. 

Creevy houdt weliswaar de vaart in het geheel, veel om mee te werken heeft hij niet. Zijn zelfgeschreven scenario is immers een vrij pover doorslagje van veel andere misdaadprenten, en er zijn nagenoeg geen scenariokronkels die ons naar het voorste puntje van de sofa deden glijden. Ook de karakters zijn flets uitgetekend en doen niets meer dan de noodzakelijke verhaalpunten verbinden. Indien Creevy evenveel aandacht had besteed aan de karakters en dialogen dan aan zijn flashy regiestijl, dan hadden we misschien een andere en betere film gekregen.

Wat nu rest is een standaard actieverhaal dat we in talloze variaties al vele malen eerder hebben gezien. Creevy mag zich gelukkig prijzen dat hij zich kon omringen met gevestigd en opkomend Brits talent om zijn prent van wat extra – hoe toepasselijk – punch te voorzien.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray