Zoeken

Prisoners

  • Cinevision.be/nl quoteert Prisoners met een 4/5
  • Regisseur: Denis Villeneuve
  • Cast: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Terrence Howard, Viola Davis
  • Genre: Thriller
  • Duur: 152 minuten
  • Releasedatum: 02-10-2013
  • Distributeur: Belga Films
Bekijk de cover van de film "Prisoners"
Vanaf de allereerste scène al neemt ‘Prisoners’ je bij het nekvel. En dat is vroeg, zeker als je weet dat dit het begin is van een twee en een half uur durende houdgreep. De Canadese regisseur Denis Villeneuve neemt met deze prent een vlekkeloze overgang van arthouse-hartzeer (‘Incendies’) naar meer commerciële smart, zonder daarbij zijn ziel aan de duivel te verkopen. ‘Prisoners’ mag dan wel een film voor een groot publiek zijn, de gelaagdheid en emotionele draagkracht van het geheel zullen de fans van zijn vroeger werk zeker niet aliëneren.

‘Prisoners’ werkt op verschillenden niveaus. Naast een dijk van een thriller is dit eveneens een diepgaande karakterstudie en een beklemmend gewetensdrama. Wat meteen verklaart waarom de lange speelduur eerder oogt als uitgebalanceerd dan als simpelweg ‘te lang’. Uiteraard kon het hier en daar wat compacter of condenser, maar dan was de prent misschien zijn episch karakter kwijtgespeeld, net een van de redenen waarom ‘Prisoners’ met kop en schouders boven veel ander thrillerwerk uitsteekt.

Villeneuve en scenarist Aaron Guzikowski (‘Contraband’) situeren het scenario ergens in een grijs en grauw stuk Amerika. We maken kennis met twee families die in dezelfde straat wonen: de Dovers (Hugh Jackman en Maria Bello) en de Birches (Terrence Howard en Viola Davis). Op Thanksgiving dineren beide families in het Birch-huis en wanneer de jongste dochters van beide gezinnen vragen om even naar het Dover-huis te mogen gaan om een stuk speelgoed te halen, begint voor beide gezinnen een nachtmerrie. De meisjes Anna en Joy komen immers niet meer terug, en zijn nergens te bespeuren. Een op zijn zachtst gezegd mysterieuze verdwijning, met als enig aanknooppunt een camper die in de straat stond geparkeerd. 

Politieagent Loki (Jake Gyllenhaal) stort zich op de zaak en slaagt erin de bestuurder van de camper te arresteren. Van de verdwenen kinderen ontbreekt echter elke spoor, en DNA- en vezelonderzoek levert niets op. Bovendien is de bestuurder van de wagen (Paul Dano) een dertigjarige man met het verstandelijk vermogen van een tienjarige. Wanneer die bij gebrek aan bewijs wordt vrijgesproken, slaan bij pa Dover de stoppen door en begint hij een persoonlijke wraakqueeste. Intussen blijft de vraag of de meisjes nog leven of in de handen van een pedofiel zijn terechtgekomen. Terwijl Loki zich dieper in de zaak ingraaft, krijgen ook zijn persoonlijke demonen vrij spel.

Je kan ‘Prisoners’ als spannende thriller of tintelende detective zonder meer bekijken, maar wie wil kan er diepere lagen in vinden. Dé vraag die stof voor discussie biedt is die of de daden die Jackman stelt kunnen, zelfs als ze worden gepleegd door een radeloze vader die vergelding wil voor de verdwijning/dood van zijn kind. Sommigen gaan nog verder en zien in ‘Prisoners’ een metafoor voor de betrokkenheid van de Amerikanen in het Midden-Oosten, met Jackman als symbool voor het Amerikaans leger dat ten strijde trok als vergelding voor 9/11. Misschien dat die vergelijking ergens in het verhaal zit, maar ze zit gelukkig nooit op het voorplan. De eerste draft van het scenario bevatte ook een sterkere religieuze invalshoek, maar die is in de finale versie serieus afgezwakt. Gelukkig, want ‘Prisoners’ smaakt eigenlijk het best als je – zonder naar diepere betekenissen te zoeken – de pijn van de personages absorbeert en vooral geniet van het slimme thrillermechanisme dat de kern vormt. En van de ronduit superieure vertolkingen die de plot stuwen: Jackman is fenomenaal als getormenteerde vader, en Gyllenhaal is zo mogelijk nog sterker als geplaagde detective wiens persoonlijke pijnen steeds zichtbaar zijn, terwijl je als kijker nooit te weten komt welk loodzwaar verleden hij meetorst. Topfilm!

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray