Zoeken

Hyde Park On Hudson (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Hyde Park On Hudson (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Roger Michell
  • Cast: Bill Murray, Laura Linney, Samuel West, Olivia Colman
  • Genre: Drama
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 10-09-2013
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Hyde Park On Hudson (Blu-ray)"
Het goede nieuws: ergens in ‘Hyde Park On Hudson’ zit een boeiende geschiedenisles verborgen. Het slechte nieuws: ze komt er niet volledig uit in een film die teveel op korte tijd wil vertellen en daardoor te vaak aan focus verliest. Altijd handig, die recensies waarin de essentie al in de eerste paragraaf handig en beknopt wordt verwoord.

Voor wie meer wil weten: ‘Hyde Park On Hudson’ is gebaseerd op de dagboeken en schrijfsels van Margaret Suckley. Een dame waar wij nog nooit hadden van gehoord, en die een nicht van het zesde knoopsgat was van de Amerikaanse president Franklin Roosevelt. Een belangrijk knoopsgat zo blijkt, want Margaret – Daisy voor de vrienden en vriendinnen – was ook een vertrouwelinge en waarschijnlijk zelfs minnares van de president die de Verenigde Staten leidde toen de tweede wereldoorlog uit zijn voegen barstte. Ze was een van de vier vrouwen die aanwezig was in Roosevelts buitenverblijf in Georgia toen hij er stierf aan een hersenbloeding in 1945.

Roosevelt was een opmerkelijk president. Geplaagd door polio was hij vanaf zijn middel verlamd en zat hij de helft van de tijd in een rolstoel. Hij is dusver de enige president die twaalf jaar president was (van 1933 tot aan zijn dood in 1945), en veroverde extra veel pagina’s in de geschiedenisboeken door tijdens de depressiejaren dertig met de ‘New Deal’ op de proppen te komen. FDR was gehuwd met Eleanor Roosevelt van wie hij vele jaren gescheiden leefde: hun relatie was alles behalve innig of intiem – Roosevelts vele affaires hebben daar ongetwijfeld veel mee te maken – en hield vooral stand uit politieke overwegingen. 

‘Hyde Park On Hudson’ – de bijnaam van Roosevelts buitenverblijf – concentreert zich grotendeels op de relatie tussen de president en Daisy. Zij verbleef bijna constant in het gezelschap van de president tijdens de tweede wereldoorlog, al zijn er geen echte bewijzen dat de twee daadwerkelijk een liefdesrelatie hebben gehad. Feit is dat ze een sterke band had met de president, dat ze heel vaak brieven naar elkaar schreven en dat de twee graag in elkaars gezelschap vertoefden. Suckly overleefde de liefde van haar leven met ettelijke jaren: ze overleed in 1991 op negenennegentigjarige leeftijd. Na haar dood werden haar dagboeken en brieven aan de president alvast het onderwerp van heel wat speculatie. Toneelauteur Richard Nelson graaide in de erfenis van Suckly voor een scenario dat in 2009 dienst deed als radiostuk voor BBC 3, en vervolgens als film werd geadapteerd. Nelson vertrouwde de regie toe aan Roger Michell (‘Notting Hill’, ‘Venus’, ‘Morning Glory’) die met Bill Murray als FDR en Laura Linney als Daisy op een sterke cast kon rekenen.

Echt sterk wordt ‘Hyde Park On Hudson’ echter nooit. Michell beperkt zich tot anderhalfuur fragmentarische speculatie en stopt erg veel energie in het accentueren van Roosevelts stulpje (dat volledig werd nagebouwd in Engeland). Een groot deel van het scenario concentreert zich op de komst van de Britse koning George VI (de stotterende monarch uit ‘The King’s Speech’) en koningin Elizabeth die in juni 1939 even bij FDR logeerden toen ze er steun kwamen vragen voor hun strijd tegen de Duitsers. De affaire tussen Roosevelt en zijn nicht en de historische context valt niet echt vlot in elkaar in wat door Michell als huiskamerdrama wordt geconcipieerd, terwijl de inhoud welhaast smeekt om een epische benadering. Wat niet wegneemt dat ‘Hyde Park On Hudson’ interessant blijft, maar eigenlijk eerder uit historisch dan uit cinematografisch perspectief scoort.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray