Zoeken

The Big Wedding

  • Cinevision.be/nl quoteert The Big Wedding met een 2/5
  • Regisseur: Justin Zackman
  • Cast: Robert De Niro, Diane Keaton, Susan Sarandon, Katherine Heigl
  • Genre: Komedie
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-09-2013
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Big Wedding"
Robert De Niro: ooit method-acteur bij uitstek die er met zijn talent voor zorgde dat elke De Niro-film een evenement was voor iedereen die pure cinema een warm hart toedroeg. Diane Keaton: ooit een grande dame van het witte doek, en de muze van Woody Allen tijdens diens meest geëerde periode. Susan Sarandon: onderschatte actrice die met meesterlijke vertolkingen in werken als ‘Atlantic City’ bewees dat ze een goddelijk acteertalent heeft. Robin Williams: ooit een komisch genie en zelfs als dramatisch icoon niet te versmaden, zo bleek uit ‘Dead Poets Society’. Alleen die vier namen al zouden garant moeten staan voor een prent die op zijn minst vier sterren zou moeten binnenrijven. En die ook het jonge volkje (Diane wie?) over de brug moet krijgen door het casten van Topher Grace, Amanda Seyfried en Katherine Heigl. Waar het dan misgelopen is? Overal zo’n beetje, eigenlijk.

‘The Big Wedding’ is een remake van de Franse klucht ‘Mon Frére Se Marie’ uit 2006. Franse kluchten vormen sowieso al een genre dat zich best met enige voorzichtigheid laat benaderen, maar zo mogelijk nog teleurstellender dan een slechte Franse klucht is een slechte Amerikaanse remake van een slechte Franse klucht. Zeker als je kan schermen met een gelaagde cast. Dan mag je toch verhopen dat je meer te zien krijgt dan een verzameling vuilgebekte grapjes en gênante situaties met een vervallen houdbaarheidsdatum. Niet dus.

Wie dat wil, kan kennismaken met de Griffins. Vader Don (De Niro) vormt na zijn scheiding van Ellie (Keaton) reeds acht jaar een koppel met Bebe (Sarandon). Het nakende huwelijk van adoptiezoon Alejandro (Ben Barnes) met Missy (Seyfried) zorgt even voor een reünie met Ellie. Ook de andere Griffinkinderen komen langs: zoon Jared (Topher Grace) - op zijn dertigste nog steeds maagd - en dochter Lyla (Heigl in haar elvendertigste neurotische ‘vadre retro satanas’-rol). Wat een gezellig feest moest worden, ontaardt welhaast in een drama als Alejandro’s natuurlijke moeder en zijn zus langskomen voor het huwelijk. Voor de streng katholieke mama is scheiden immers een doodzonde, en om de schijn hoog te houden besluiten Don en Ellie te doen alsof ze nog steeds een koppel zijn. Een idee dat Bebe niet echt genegen is, en het duurt niet lang voor misverstanden, slaande deuren en andere gein het huwelijksfeest kleuren. 

Niemand verwacht diepgang in een romantische komedie (zo veel hebben we intussen wel geleerd na jaren van cinefiele activiteit), maar regisseur/scenarist Justin Zackman doet opvallend weinig moeite om origineel of spitsvondig te zijn. Alsof hij dacht dat de cast die hij ter beschikking had er zelf zou voor zorgen dat alles van een leien dakje zou lopen. Niet ijdelheid, maar gemakzucht blijkt het oorkussen van de duivel: er zijn momenten dat de cast zichtbaar niet weet waar te kruipen van schaamte, al was er gelukkig nog hun loonbriefje waar ze zich konden achter verschuilen.

Allemaal best harde woorden voor wat op zich iets is dat de mensen simpelweg aan het lachen moet brengen (en ja, wij kennen filmliefhebbers die ‘The Big Wedding’ konden smaken), maar het moet een beetje serieus blijven: met zoveel talent aan boord verwachten wij toch op zijn minst iets dat minder ergerlijk is dan pakweg de ‘Scary Movie’-reeks. Als je weet dat het niveau van de grappen zich laat samenvallen tot ‘Robert De Niro valt van een duikplank’, dan hebben wij recht en reden om teleurgesteld te zijn. Een fletse romcom dus, al hoeft u zich door ons verdict niet laten tegenhouden om deze prent alsnog een rondje in de thuisbioscoopspeler te gunnen. We schenken u dat verloren anderhalf uur dan wel eens terug met een positieve recensie over een titel die uw tijd en aandacht wel verdient.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray