Zoeken

Snitch

  • Cinevision.be/nl quoteert Snitch met een 2/5
  • Regisseur: Ric Roman Waugh
  • Cast: Dwayne Johnson, Jon Bernthal, Barry Pepper, Susan Sarandon
  • Genre: Actie
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-08-2013
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Snitch"
Als je Dwayne ‘The Rock’ Johnson op de dvd-cover ziet staan met zijn gespierde armen, denk je meteen te weten welk vlees in de kuip te hebben met ‘Snitch’. Deze door ware feiten geïnspireerde – zo vertelt ons een tekstflard bij aanvang van de film – actiethriller haalt dat verwachtingspatroon echter al snel onderuit. Regisseur Ric Roman Waugh blijkt immers meer op drama dan op actie in te zetten, wat de vraag doet rijzen waarom Johnson precies aangesproken werd voor de hoofdrol. Hij mag dan de meest charmante actieacteur zijn sinds de gloriedagen van Schwarzenegger en Stallone, op een geloofwaardige manier een emotie overbrengen behoort niet bepaald tot zijn kwaliteiten.

Misschien komt het wel omdat de plot van ‘Snitch’ zich laat lezen als een echte krachtpatserfilm. Protagonist John Matthews is een doorsnee Amerikaanse self made man. Hij heeft een goeddraaiend transportbedrijf, is vader van twee zonen uit evenveel huwelijken en hoeft zich over weinig in het leven zorgen te maken. Wanneer zijn oudste zoon echter verraden wordt door een ‘vriend’ en door de politie betrapt wordt met een lading XTC, waar hij slechts tijdelijk op zou passen, komt de rechtvaardigheidsstrijder in Matthews naar boven. Hij besluit zelf undercover te gaan en jacht te maken op de pillenhandelaars in wier netten zijn zoon verstrikt is geraakt.

Wat volgt, zou gemakkelijk te herleiden zijn tot een doorslagje van wraakfilms als ‘Walking Tall’ of ‘Death Sentence’. Een man/ouder die afdaalt in de criminele onderwereld, om daar korte metten te maken met het schorremorrie dat zijn pad kruist. Gezien Johnsons fysieke présence verwacht je eveneens dat hij iedereen met een rake rechtse tot moes mept. Liefhebbers van dit soort gratuit violence-cinema zitten met ‘Snitch’ niet direct gebeiteld. De makers gooien het liever over een sociaalkritische boeg. Een insteek die we alleen maar kunnen toejuichen, maar die met de casting van Johnson tegelijk als een tang op een varken staat.

Zo willen de makers graag iets zinnigs vertellen over de verklikkersmentaliteit bij het klissen van criminelen. Wanneer je in de VS gepakt wordt met een lading verboden middelen, hoef je immers maar gewoon een naam laten vallen van een dealer of een partner in crime om strafvermindering of – afhankelijk van de tip – zelfs helemaal geen straf te krijgen. De zoon van John Matthews weigert aan die praktijken deel te nemen en kiest dus bewust voor een veroordeling. Met dat uitgangspunt had ‘Snitch’ gemakkelijk tot een drama over boetedoening en verantwoordelijkheid kunnen zijn, maar door vooral op de vader in te zoomen neigt het ondanks zijn thematiek toch al gauw naar het genre van de vergeldingsfilm.

Los van het feit dat de rol van Matthews te veel gravitas met zich meebrengt voor een genietbare, edoch beperkte schermheld als Dwayne Johnson, blijken de makers uiteindelijk ook niet trouw te blijven aan de toon die ze ruim een uur lang aanhielden. In de staart komt de actieaap alsnog uit de mouw en weet je helemaal niet meer hoe je de film moet catalogeren. Johnson wordt plots een stuk geloofwaardiger, maar de sérieux die Waugh aan de film schonk, kan je alleen maar op hoongelach onthalen. De bijrollen van onder meer Jon Bernthal (‘The Walking Dead’) en Barry Pepper maken eveneens het verschil niet. Tam filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray