Zoeken

Dead In Tombstone (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Dead In Tombstone (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Roel Reiné
  • Cast: Danny Trejo, Mickey Rourke, Anthony Michael Hall
  • Genre: Western
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 02-10-2013
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Dead In Tombstone (Blu-ray)"
Wie had ooit durven denken dat Danny Trejo zou uitgroeien tot een bona fide cultacteur? Trejo waarschijnlijk zelf ook niet, toen hij als jeugdige misdadiger in het Californië van de jaren zestig meer in dan uit de gevangenis of instelling zat, en zelfs veroordeeld werd voor gewapende overvallen. Tijdens zijn verblijf in San Quentin werd hij bokskampioen en overwon hij zijn drugsverslaving. Eens op vrije voeten liep hij Edward Bunker tegen het lijf. Een ex-gevangene op wiens leven ‘Straight Time’ (een film uit 1976 met Dustin Hoffman in de hoofdrol) was gebaseerd en die actief was in de filmindustrie. Dankzij Bunker kreeg Trejo in 1986 een figurantenrol in ‘Runaway Train’ en mocht hij als bokstrainer Eric Roberts de knepen van de vechtsport bijbrengen. Waarop de acteertrein letterlijk aan het rollen ging en Trejo kleine rollen versierde in B-titels als ‘The Hidden’, ‘Lock Up’, ‘Marked For Death’, ‘Wedlock’ en’ Maniac Cop 2’, waarbij hij meestal een credit kreeg als prisoner of inmate. Typecasting heet zoiets.

Tot in 1995 Roberto Rodriguez hem castte voor een bijrol in ‘Desperado’ en de twee ontdekten dat ze achterneven waren van elkaar. Een mooie vriendschap was geboren, en Rodriguez zorgde er sindsdien voor dat hij in bijna al zijn films een rol had voor Trejo, wat er zelf toe leidde dat Trejo met ‘Machete’ een franchise op maat kreeg. Trejo kon daardoor eveneens aan de slag in blockbusters en als ‘Con Air’, ‘Heat’ en ‘The X-Files’ en mocht zelfs opduiken in respectabel televisievoer als ‘Desperate Housewives’, ‘Breaking Bad’ en ‘Modern Family’. Trejo is momenteel een van de meest actieve acteurs in Hollywood, en duikt zowel in grote als kleine producties op.

Een van die kleine producties is ‘Dead In Tombstone’, geregisseerd door de Nederlander Roel Reiné. Een man die in 1999 het Gouden Kalf won voor de beste regie voor zijn actiefilm ‘The Delivery’ en sinds 2005 werkzaam is vanuit Los Angeles waar hij zijn eigen productiefirma oprichtte en meestal ook zelf actief is als cameraman. Een mini-Roberto Rodriguez als het ware, met als bekendste films op zijn palmares de dvd-sequels op Thomas W. Andersons ‘Death Race’.

In het rechtstreeks voor dvd en blu-ray gedraaide ‘Dead In Tombstone’ kan hij alvast rekenen op een redelijk geschift uitgangspunt. En wist hij naast Trejo jarentachtigrelikwieën Mickey Rourke (die na zijn Oscargenomineerde comeback met ‘The Wrestler’ terug naar B-filmland is verbannen) en Anthony Michael Hall (‘The Breakfast Club’) te strikken. Een bende outlaws bekend als de Blackwater Gang overvalt het mijnstadje Edendale en vermoordt daarbij hun eigen leider Guerrero (Trejo), daartoe aangezet door diens halfbroer Red (Hall). Daar die Guerrero niet echt een brave jongen was, is er voor hem geen plaats in de hemel en verhuist hij linea recta naar de hel waar hij een deal sluit met Satan (Rourke). Guerrero kan aan zijn lot ontsnappen als hij binnen de vierentwintig uur de zielen van de zes leden van zijn bende binnenlevert. Waarop een ondode dode Trejo terugkeert naar de aarde om jacht te maken op zijn halfbroer en de rest van zijn moordenaars. Ja, dit is een beetje ‘The Crow’ in een westernsetting.

Een synopsis die duidelijk maakt dat je dit tussendoortje vooral met de tong in de kaak moet verorberen en allesbehalve serieus moet nemen. En ervan moet genieten om de Z-factor, want je krijgt niet alle dagen de kans om Trejo, Rourke en Hall samen te zien van jetje geven. Wat helaas niet wil zeggen dat ‘Dead In Tombstone’ een geslaagde productie is. Reinés beslissing om heel wat actiescènes met de handcamera te schieten is niet meteen een verstandige en bij de zoveelste van ‘The Matrix’-geripte slow motion kogelbeweging is het wel duidelijk dat dit een film is die zijn cultpotentieel maar deels gebruikt. En eigenlijk gewoon niet fout of inventief genoeg is om hoog te scoren op de crap-o-meter. ‘Missed Opportunity in Tombstone’ was een betere titel geweest. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray