Zoeken

Hell On Wheels, seizoen 2 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Hell On Wheels, seizoen 2 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: David Von Ancken, Adam Davidson, e.a.
  • Cast: Anson Mount, Colm Meaney, Dominique McElligott, Common
  • Genre: Western
  • Duur: 430 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 09-10-2013
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Hell On Wheels, seizoen 2 (Blu-ray)"
Indien de westernreeks ‘Hell On Wheels’ voluit voor een anachronistische soundtrack zou gaan, dan zou Bruce Springsteens ‘Working On The Highway’ van de ‘Born In The USA’-lp/cd/download er heel goed op passen. Net als het op dezelfde muziekdrager figurerende ‘Downbound Train’ trouwens. Seizoen twee van deze serie speelt zich immers opnieuw af tijdens het aanleggen van de eerste transcontinentale spoorweg in Amerika. Zij het niet meer anno 1865, maar anno 1866.

Centraal personage is nog steeds Cullen Bohannon (Anson Mount, die – of hij dat nu zelf wil of niet – af en toe toch wel heel sterk op Daniel Day-Lewis lijkt), ex-soldaat uit het Zuidelijke leger tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. In het vorige seizoen maakte hij jacht op de Noordelijke soldaten die zijn vrouw hadden vermoord, maar zijn verhaal lijkt daarmee allerminst volledig verteld.

Bij het begin van de eerste/elfde aflevering is Cullen op de vlucht voor de moorden die hij pleegde in de vorige reeks. Hij maakt zelfs deel uit van een bende die de salaristreinen van Doc Durant (Colm Meaney) overvalt. Een vrijbuitersleven dat niet echt aan hem is besteed, en na een handgemeen met bendeleden wordt hij gearresteerd. De enige manier om aan zijn executie te ontsnappen is om terug in dienst te treden bij Durant en een oogje in het zeil te houden bij de aanleg van de spoorweg. Een oogje is zelfs niet genoeg, daar Durant niet alleen af te rekenen krijgt met schermutselingen tussen zijn crew en de bewoners van Hell On Wheels: de op het oorlogspad zijnde Sioux hebben hun pijlen immers ook op Durant gericht. 

Andere getrouwen die opnieuw op post zijn, zijn onder meer Elam Ferguson (Common), die de stem en het geweten van de zwarte spoorwegarbeiders belichaamt en een relatie begint met prostituee Eva (Robin McLeavy). Lily (Dominique Elligott) lijkt zich dan weer op te werpen als Durants rechterhand bij het in goede banen leiden van het spoorwegproject, maar ze kan haar liefde voor Cullen – en rechtvaardigheid - niet afzweren. The Swede (Thor Gundersen) komt ditmaal zowaar nog demonischer en sadistischer uit de hoek. En de broers Sean en Mickey (Ben Esler en Phil Burke) hopen nog steeds fortuin te maken in Hell On Wheels. 

Seriebedenkers Joe en Tony Gayton en hun team scenaristen blijven met het tweede seizoen in het vaarwater van het eerste. Niet alle verhaallijnen blijken even relevant of interessant, maar we krijgen genoeg potente en verrassende verwikkelingen te verwerken om de tien afleveringen zonder al te veel gemor uit te zitten. Daar is ook het visuele plaatje verantwoordelijk voor. Het oog voor detail waarmee de nederzetting en het treindorp worden nagebouwd, moet niet onderdoen voor de setting in klassieke westerns. De set (die ditmaal integraal werd gebouwd in het Canadese Calgary) is trouwens nog groter dan die in het eerste seizoen: een schaalvergroting die van elke aflevering alvast een lust voor het cowboy en indianen-oog maakt. Wie de vorige reeks van ‘Hell On Wheels’ te pruimen vond, heeft met andere woorden geen reden om niet opnieuw met Cullen Bohannon in zee te gaan. En nog minder reden om niet uit te kijken naar de volgende tien afleveringen die zich integraal in 1867 situeren. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray