Zoeken

Despicable Me 2 3D (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Despicable Me 2 3D (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Pierre Coffin & Chris Renaud
  • Cast: Steve Carell, Kristen Wiig, Benjamin Bratt
  • Genre: Animatie
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 30-10-2013
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Despicable Me 2 3D (Blu-ray)"
Ze zullen het bij Illumination Entertainment – de animatiepoot van Universal Pictures – in 2010 wel niet hebben durven dromen dat hun debuutfilm ‘Despicable Me’ het zo overweldigend goed zou doen. De prent bracht wereldwijd meer dan vijfhonderd miljoen dollar op, met een onvermijdelijke sequel als gevolg. En die opvolger deed het zowaar nog beter, met een opbrengst van bijna negenhonderd miljoen. Waardoor niet alleen een derde ‘Despicable Me’ op stapel staat, maar ook een spin-off rond de gele Minions, de sidekicks uit deze reeks die in een mum van tijd ook de merchandisingwereld veroverden. De wetmatigheden van de economie, maar dusver hoeven de kinderen en de meekijkende volwassenen zich nog niet bekocht te voelen. Net zoals de eersteling is dit vervolg immers aangenaam wegkijkend animatievoer, in goede banen geleid door het Franse duo Pierre Coffin en Chris Renaud. 

‘Despicable Me 2’ werd reeds aangekondigd in juli 2010, amper enkele dagen nadat het eerste deel in de Amerikaanse bioscopen in première was gegaan. Alle stemacteurs zijn terug van de partij, en voor de slechterik konden de producers niemand minder dan Al Pacino strikken. Die nam al zijn dialogen op, maar verliet – amper vijf maand voor de première – het project wegens zogenaamde creatieve meningsverschillen. Waarop Coffin en Renaud naarstig op zoek gingen naar een vervanger die alle dialogen opnieuw kon inspreken, en dit nadat de volledige animatie van het personage reeds op punt stond. Die vervanger werd uiteindelijk Benjamin Bratt, die de klus met brio klaarde. 

Centraal staat opnieuw opperschurk Gru (Steve Carell). In de vorige prent wou hij nog de maan stelen, maar zijn dagen van vuile streken liggen achter hem nu hij voltijds vader is geworden voor de drie weesmeisjes die hij in huis nam. Wanneer een andere superschurk aan de noordpool een wetenschappelijke basis laat verdwijnen met de hulp van een gigantische magneet, roept de AVL (‘Anti-Villain League’) de hulp in van Gru om uit te vinden wie er met die magneet in de weer is. Aanvankelijk weigert Gru, maar omdat hij zich eigenlijk een beetje verveeld en omdat hij verliefd wordt op AVL-agente Lucy (Kristen Wiig) stemt hij toch toe. Ook zijn drie pleegdochters en het leger huis-, tuin- en keukenminions raken willens nillens in het avontuur betrokken.

Dat Coffin en Renaud en scenaristen Cinco Paul en Ken Daurio de klassieke ‘Looney Tunes’-tekenfilmpjes voor ogen hadden bij het ontwikkelen van het tweede Gru-avontuur is duidelijk. Slapstick primeert en de scènes met de Minions hebben vaak niet eens iets met de centrale plot te maken. Een beetje zoals Scrat doorheen de ‘Ice Age’-films sluipt of de pinguïns in ‘Madagascar’ proberen om de aandacht naar zich toe te trekken. Gelukkig ligt de lachfactor van de gele sidekicks dichter bij de hyperactieve ijstijdeekhoorn dan bij de irritante pinguïns. Een andere reden voor het succes is ongetwijfeld het vocale werk van Steve Carell, die andermaal bewijst een van de meest versatiele komedieacteurs van deze generatie te zijn die zich zowel thuisvoelt in slapstick en gesofisticeerde humor en zelfs het dramatische werk niet schuwt. 

Dat het rijk van de Minions en dat van Gru ooit eens aan zijn eigen succes of een overload aan afgeleide producten aan impact zal inboeten, staat ergens in de sterren geschreven. Maar die neerwaartse spiraal is er nu nog niet: ‘Despicable Me 2’ heeft nog maar een beetje te lijden onder lawaaierige overkill, en grossiert in genoeg leuke visuele en woordgrappen om opnieuw van een geslaagde trip into the gruve te spreken.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray