Zoeken

Banshee, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Banshee, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: David Schickler, Jonathan Tropper
  • Cast: Antony Starr, Ulrich Thomsen, Frankie Faison
  • Genre: Actie
  • Duur: 600 minuten
  • Releasedatum DVD: 31-08-2013
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Banshee, seizoen 1"
Rare jongens, die Amerikanen. In de cinema kan het er niet preuts genoeg aan toegaan, maar op televisie mag blijkbaar alles. In ‘Dexter’ zien we hoe een forensisch patholoog zich achter zijn uren tot seriemoordenaar ontpopt, ‘Breaking Bad’ introduceert ons in de criminele wereld van crystal meth en in ‘Spartacus’ zijn we getuige hoe de titelheld niet enkel collega-gladiators en Romeinen aan het zwaard spietst, maar ook tal van vrouwelijk schoon aan zijn eigen degen rijgt. En dat zijn slechts enkele voorbeelden. In dat gezelschap hoort ook ‘Banshee’ thuis.

Deze door nieuwkomers Jonathan Tropper en David Schickler ontwikkelde en door ‘Six Feet Under’- en ‘True Blood’-genie Alan Ball geproduceerde actiethrillerserie maakt al vanaf aflevering één duidelijk dat kijkers best tegen een fikse geut seks en geweld opgewassen moeten zijn. Vooraleer de (dan nog) naamloze hoofdfiguur (Antony Starr) in het rurale Banshee arriveert, heeft hij er namelijk al een wilde achtervolging doorheen New York City opzitten. Hij is net de gevangenis uit, maar dat wil allerminst zeggen dat zijn verleden hem niet op de hielen zit. Op de vlucht voor de malafide Mr. Rabbit (Ben Cross) zet hij koers richting zijn ex-vrouw, die hij aantreft in het landelijke dorpje uit de titel. Hij komt er echter even snel achter dat ze zich een andere identiteit heeft aangemeten, intussen getrouwd is en twee kinderen heeft. Om maar te zeggen dat zij niet direct op zijn terugkeer zit te wachten.

De ‘verblijfsvergunning’ van onze man with no name wordt hem echter als een geschenk uit de hemel in de schoot geworpen wanneer hij zich toevallig in een oude kroeg bevindt op het moment dat daar een gevecht uitbreekt tussen twee criminelen en de nieuwe sheriff Lucas Hood. Hood legt het loodje, waarop de ex-gedetineerde besluit om zijn identiteit over te nemen. Iedereen zit immers te wachten op de nieuwe ordehandhaver, maar niemand heeft hem al gezien. Gauw wordt duidelijk dat Lucas niet de meest klassieke sheriff is. Zo houdt hij er wel van om de problemen met blote vuist op te lossen en durft hij ingaan tegen het heersende gezag van de mysterieuze Kai Proctor (Ulrich Thomsen), een schimmige zakenman die geen tegenwerking duldt.

De brutale start van ‘Banshee’ blijkt een prelude voor het volledige eerste seizoen. De schrijvers doorspekken het relaas van deze outlaw wel met de nodige intriges, maar in essentie draait het hier allemaal om krachtpatserij. De Amish-setting doet wat denken aan ‘Witness’, maar het is ook inwisselbaar voor het gemiddelde westerndorpje. Met personages als de erudiete despoot, de sheriff en zijn trawanten en de lokale saloonuitbater voelt ‘Banshee’ ook sterk aan als een neo-western.

Liefhebbers van pulpseries mogen dus absoluut niet twijfelen. Antony Starr is geen uitzonderlijk acteur, maar met zijn vooral fysieke vertolking overtuigt hij wel. En houdt hij zich best staande tegen de fenomenale Thomsen, die elke scène steelt waarin hij zijn opwachting maakt. Het feit dat deze reeks zich ook niet tegoed doet aan stand-alone-afleveringen, maar kiest voor één plotark maakt ook dat je van aflevering naar aflevering gezogen wordt. De cliffhanger belooft meer lekkers in jaargang twee. We kijken er alvast naar uit.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray