Zoeken

Curse Of Chucky

  • Cinevision.be/nl quoteert Curse Of Chucky met een 3/5
  • Regisseur: Don Mancini
  • Cast: Fiona Dourif, Danielle Bisutti, A Martinez
  • Genre: Horror
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-10-2013
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Curse Of Chucky"
Wie we daar hebben: Chucky, de demonische pop met de stembanden van Brad Dourif. Negen jaar na zijn laatste belegering van het witte doek (‘Seed Of Chucky’) is het moordend speelgoed terug, zij het op een kleiner canvas. Het zesde deel uit de franchise kreeg immers geen bioscooprelease, en werd wereldwijd quasi simultaan uitgebracht op Video On Demand, dvd en blu-ray. Een verdict dat in het verleden meestal niet garant stond voor kwaliteit, maar de tijden veranderen: ‘Curse Of Chucky’ is immers een aangename verrassing en een van de beste delen uit de reeks.

Een positieve analyse die er waarschijnlijk grotendeels komt omdat het nog altijd de stamvaders van de reeks zijn die de touwtjes in handen houden. Zowel scenarist/regisseur Don Mancini als producent David Kirschner zijn er al van in het prille begin bij, en hebben heel wat voeling met de materie. Na de twee meer komische delen ‘Son Of Chucky’ en ‘Seed Of Chucky’ leunt deze ‘Curse Of Chucky’ terug dichter aan bij de slasherteneur van de oorspronkelijke trilogie. Een teneur die in de UK destijds voor nogal wat controverse zorgde, toen de minderjarige moordenaars van de peuter Jamie Bulger verklaarden dat ze het idee oppikten in ‘Child’s Play 3’. Dat die prent een ronduit banale horrorprent was, deed op dat moment niets terzake.

Maar goed, Chucky is dus terug en ditmaal terroriseert hij een moeder en een dochter. Dochter Nica (vertolkt door Brad Dourifs dochter Fiona) zit in een rolstoel en heeft wat te lijden onder de pamperende bescherming van ma Sarah (Chantal Quesnelle). Op een dag arriveert een postpakket geadresseerd aan Sarah, en de doos blijkt Chucky te herbergen. Wie het pakket heeft gestuurd, is zowel voor moeder als dochter een enigma. Sarah overleeft de komst van Chucky trouwens niet: Nica denkt dat haar moeder zelfmoord heeft gepleegd, al weet de fan van de franchise natuurlijk beter. Na de dood van Sarah krijgt Nica gezelschap van haar oudere zus Barb (Danielle Bisutti), haar echtgenoot en dochtertje, een babysitter en een priester. Genoeg verse slachtoffers dus voor Chucky dus die – zo blijkt – niet toevallig in het leven van Nica belandde. 

Mancini en Kirschner doen er met ‘Curse Of Chucky’ alles aan om de liefhebbers van hun horrorthrillerreeks te plezieren. Het verhaal grijpt terug naar de origine van het door Tom Holland geregisseerde origineel en gooit zelfs een paar verrassingscameo’s in de mix. Het duo wou oorspronkelijk een reboot produceren in plaats van een sequel. Dit naar eigen zeggen op vraag van de fans die Chucky meer wisten te appreciëren als Jason Voorhees-achtige killer, en de meer komisch gerichte films uit de reeks niet zozeer wisten te appreciëren. Uiteindelijk werd het toch een sequel, zij het een die wel de sfeer en de spanning van de allereerste ‘Child’s Play’ evoceert.

Het resultaat is een sfeervolle thriller die bijna unaniem lovend werd onthaald, zowel door genrefans als door recensenten. De kans dat ‘Curse Of Chucky’ een nieuwe opstart van de franchise betekent is daardoor alvast groot. Of hoe Mancini en Kirschner zonder echt te vernieuwen, maar door te bestendigen en hun eigen creatie kritisch te (her)bekijken een fijne thriller hebben afgeleverd die zowel de die hard slasherfan als de meer gematigde genreliefhebber zal weten te bekoren.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray