Zoeken

After Earth (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert After Earth (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: M. Night Shyamalan
  • Cast: Will Smith, Jaden Smith, Sophie Okonedo
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 11-10-2013
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "After Earth (Blu-ray)"
‘t Kan verkeren, zei Bredero. Wist de 17-eeuwse dichter veel dat zijn lijfspreuk ettelijke eeuwen later perfect toepasbaar zou zijn op de carrière van M. Night Shyamalan. Net voor de millenniumbugwende binnengehaald als een auteur van het zuiverste water met zijn horrordrama ‘The Sixth Sense’ (hij kreeg er zelfs twee Oscarnominaties voor), en tien jaar later vervallen tot een naam die eerder hoongelach dan applaus oproept. Het is wat het is, maar het is vooral jammer daar de man met titels als ‘The Sixth Sense’, ‘Unbreakable’, ‘Signs’ en ‘The Village’ toch een mooi oeuvre bij elkaar filmde.

Tot het moment kwam waarop de lijm niet meer kleefde: zijn persoonlijke favoriet ‘Lady In The Water” bleek vooral een slag in het water. Zowel publiek als journalisten lieten hem in de steek, het iets betere ‘The Happening’ kon het tij niet doen keren en de definitieve doodsteek volgde met het abominabel slechte ‘The Last Airbender’, dat niet alleen animatieverfilmingen en speciale effecten-cinema een slechte naam gaf, maar zelfs de zevende kunst in zijn geheel belachelijk maakte. Het spreekt in Shymalans voordeel dat hij ondanks zijn status van persona non grata de moed niet opgeeft. Zo is hij naar verluidt aan het schrijven aan een scenario waarvan hij hoopt dat hem terug op de kaart zal plaatsen (volgens de geruchten zijn of waren Bruce Willis, Gwyneth Paltrow en Bradley Cooper min of meer aan het project verbonden) en hij is ook een paar televisieseries aan het pitchen. 

Projecten die vertraging opliepen nadat hij werd benaderd door Will Smith. Die had samen met zijn zoon Jaden een idee voor een sf-prent en hij vroeg of Shyamalan geïnteresseerd was om de regie op zich te nemen. Het idee voor “After Earth” haalden de Smiths bij een reality drama waarin mensen die ternauwernood aan de dood ontsnapten na bijvoorbeeld een haaienaanval of sneeuwstorm hun verhaal mochten doen. Een van de verhalen was dat van een man die vastzat in een autowrak en werd gered omdat zijn zoon erin slaagde hulp te halen. Wat als het autowrak nu eens een ruimteschip is en het verhaal zich binnen duizend jaar zou afspelen, vroegen Smith senior en junior zich af. Shyamalan vond het een interessante pitch en accepteerde het regieaanbod.

‘After Earth’ is een moedige poging tot rehabilitatie na ‘The Last Airbender’, maar toch moet Shyamalan het opnieuw ontgelden. De film flopte en de meeste persreacties waren andermaal niet mals. Toch is het ditmaal niet alleen Shyamalans schuld. In sommige scènes bewijst hij dat hij wel degelijk kan filmen en een spanningsboog kan hanteren: zo zijn de in de natuurpracht van Costa Rica opgenomen scènes op zijn zachtst gezegd ‘mooi’ te noemen en ademen ze een beaatheid uit die andere blockbusters vaak ontberen. Helaas maakt dat van ‘After Earth’ geen geslaagde onderneming. Wat eigenlijk meer (zoniet alles) te maken heeft met de charismaloze uitstraling van Jaden Smith. Die acteert hier zo slecht en apathisch, dat waarschijnlijk geen regisseur ter wereld van ‘After Earth’ een boeiend geheel kon maken. 

Het is niet de eerste keer dat Will Smith zijn geld zet op een film die de carrière van zijn zoon moet lanceren: Jaden kreeg al een grote rol in ‘The Pursuit Of Happyness’ en werd even een ster na de remake van ‘The Karate Kid’, maar de puberteit is hem niet gunstig gezind. Zijn personage (en de invulling daarvan) is zo irritant dat we luidkeels hoopten dat de kleine opdonder zo snel mogelijk het loodje zou leggen of ten minste toch in de climax met huid en haar zou worden verslonden door het monster dat jacht op hem maakt. Will Smith acteert trouwens niet veel beter: het lijkt wel alsof elke beweging en elke dialoog in ‘After Earth’ devotie moet uitademen, terwijl alles in de eerste plaats vooral saai en lachwekkend is. Als ijdelheid echt het oorkussen van de duivel is, dan hebben Will en Jaden Smith met deze prent hun volledige ziel aan Satan Hemzelve geschonken. En Shyamalan mag mee het gelag betalen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray