Zoeken

Monsters University

  • Cinevision.be/nl quoteert Monsters University met een 3/5
  • Regisseur: Dan Scanlon
  • Cast: Billy Crystal, John Goodman, Steve Buscemi
  • Genre: Animatie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-11-2013
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Monsters University"
De tijd dat alles op rozengeur en maneschijn-rolletjes liep bij Pixar is helaas al een tijdje achter de rug. Van hun debuut in 1995 (‘Toy Story’) tot en met ‘Toy Story 3’ in 2010 leverden ze een elftal af dat zowel door het publiek als de critici steevast met wierook, goud en mirre werden onthaald. Dat zo’n winning streak niet kon blijven duren, liet zich raden. De release van ‘Cars 2’ in 2011 deed het tij keren: de film werd unaniem de grond ingeboord door de recensenten (het ergste was dat de kritiek terecht was) en het tij is intussen nog niet gekeerd. Waardoor ook ‘Brave’ en ‘Monsters University’ in de klappen deelden. Wat dan weer niet helemaal terecht is: bovenvernoemde titels zijn zeker niet de beste Pixar-kinderen, maar zijn toch nog steeds de animatieaandacht meer dan waard.

Gezien de negativiteit dusver nog geen invloed heeft op de box-officecijfers (zelfs ‘Cars 2’ scoorde heel hoog) zou je denken dat ze zich bij Pixar niet al teveel zorgen moeten maken. Iedereen heeft immers recht op een zwak(ker) moment. Probleem is echter dat Pixar momenteel echt in een neerwaartse spiraal zit: eerder schrapten ze al een volledig project (‘Newt’) en de releasedata van ‘Inside Out’, ‘The Good Dinosaur’ en de ‘Finding Nemo’-sequel ‘Finding Dory’ werden uitgesteld. Waardoor 2014 het zonder nieuwe Pixar-film moet stellen en we er in 2015 plots twee krijgen. We kunnen enkel hopen dat de studio ons tegen dan opnieuw gouden eieren toewerpt. Het laatste nieuws over Pixar is alvast niet rooskleurig: door de uitgestelde projecten zag de studio zich genoodzaakt om zo’n 5 % van hun medewerkers te ontslaan. Crisis in animatieland: ze doet niet noodzakelijk minder pijn dan ergens anders. 

Wat allemaal niet wegneemt dat ‘Monsters University’, de prequel op ‘Monsters University’ uit 2001, de negatieve vibes niet verdient en grossiert in fabelachtige animatie, leuke karakters, en originele visuele en woordgrappen. Dat het geen vintage Pixar is komt omdat dit vervolg het origineel niet overtreft (iets wat ‘Toy Story 2’ en ‘Toy Story 3’ wel deden) en omdat het verhaal – een animatieversie van de typische Amerikaanse highschoolkomedie – misschien net iets te makkelijk lijkt voor een studio die steevast met originele plotpunten voor de dag kwam.

Hoe leerden Sully en Mike elkaar kennen? Wie zich die vraag stelde na ‘Monsters Inc.’ ziet die beantwoord in ‘Monsters University’ waarin we zien hoe de wegen van de kleine groene eenogige bol op pootjes en de grote blauw/paars-gekleurde monsterbeer elkaar voor het eerst kruisten. En beste vrienden waren ze toen nog niet. De eerder lachwekkende en niet echt angstaanjagende Mike Wazowski (Billy Crystal, die nog niets van zijn spitsvondigheid heeft verloren) wil als ‘schrikaanjager’ bij Monstropolis aan de slag, maar moet daarvoor zijn diploma halen aan de universiteit. Waar het stikt van wel kippenvelveroorzakende monsters, zoals de grote brulbullebak Sully (John Goodman). Tussen de twee studenten botert het niet, en het wordt er niet beter op wanneer Sully door de schuld van Mike wordt geschorst. De enige manier waarop de twee toch nog aan de slag kunnen bij Monstropolis is als ze er – samen met de nerds van het Oozma Kappa-studentenhuis – in slagen om de ‘scare games’ te winnen. 

Verhaaltechnisch valt er weinig nieuws onder de zon te rapen, en de nadruk die wordt gelegd op de levenslessen gebruikt iets teveel de mokerhamertechniek, zeker tijdens de climax die het gerust met een verwikkeling minder kon doen. Toch is ‘Monsters University’ geen ‘Cars 2’-flop: zoals reeds aangehaald is de animatie verbluffend, zit het snor met de grappenratio en bovendien zijn Mike en Sully – in tegenstelling tot Lightning McQueen en Tow Mater – aimabele personages die zelden of nooit enerveren. Of hoe ‘Monsters University’ net als ‘Brave’ een Pixar-film is die beter is dan de reputatie laat vermoeden. Als dat geen goed nieuws is. Dat Pixar trouwens nog steeds tot (heel) mooie dingen in staat is, bewijst de kortfilm ‘The Blue Embrella’ die als extra is toegevoegd op deze schijf. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray