Zoeken

The Doom Generation

  • Cinevision.be/nl quoteert The Doom Generation met een 2/5
  • Regisseur: Gregg Araki
  • Cast: Rose McGowan, James Duval, Johnathon Schaech
  • Genre: Komedie
  • Duur: 83 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-10-2013
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "The Doom Generation"
Bezige bij en rare vogel, die Gregg Araki. Al van in het begin van zijn carrière een van de vaandeldragers van de onafhankelijke Amerikaanse cinema, voorvechter van de gay scene en bewust tegen de schenen van pilarenbijters schoppend controversieel cineast. Waardoor de man evenveel voor- als tegenstanders heeft en evenzeer wordt verguisd als opgehemeld. Met de re-release van ‘The Doom Generation’ en ‘Nowhere’ kunnen zowel vriend als vijand terug een boompje opzetten over de zin en onzin van zijn oeuvre.

Araki debuteerde in 1987 met het intrigerend getitelde ‘Three Bewildered People In The Night’, een voor amper vijfduizend dollar in zwart-wit gedraaid relatiedrama. Met ‘The Long Weekend’ bleef hij in 1989 doorbomen over hetero- versus homoseksualiteit en het was pas met ‘The Living End’ – omschreven als ‘a gay Thelma And Louise’ – dat hij in 1992 echt uit de experimentele niche geraakte. Vingeroefeningen die vervolgens leidden tot zijn ‘Teenage Apocalypse Trilogy’ bestaande uit ‘Totally Fucked Up’ (1993), ‘The Doom Generation’ (1995) en ‘Nowhere’ (1997). Naderhand zou Araki zijn fans nog verblijden met onder meer ‘Splendor’ (1999), ‘Mysterious Skin’ (2004) en ‘Kaboom’ (2010). 

‘The Doom Generation’ is – net als alle Araki-films eigenlijk – een kind van zijn tijd. Volgend op de hielen van de doorbraak van Quentin Tarantino en de controverse rond Oliver Stones ‘Natural Born Killers’ was het in Hollywood bon ton om geweld en nihilisme te benadrukken en in sommige gevallen zelfs te verheerlijken. Araki kiest weliswaar voor een over de top gaande aanpak, zodat er zonder schroom kan worden gelachen met onthoofdingen en neonazi’s. Satire, weet je wel.

Centraal staan Jordan White (James Duval), zijn liefje Amy Blue (Rose McGowan) en zwerver Xavier Red (Jonathon Schaech) – ontleed hun achternamen en leer dat ze synoniem staan voor de kleuren van de Amerikaanse vlag. Nadat ze bij een bezoek aan een kruidenierszaak de uitbater vermoorden, slaan ze op de vlucht. Ze vrezen dat de weduwe van de uitbater hen kan aanwijzen als daders, tot wanneer ze via tv ontdekken dat die vrouw in een vlaag van radeloos verdriet zelfmoord pleegde, en en passant ook haar kinderen van het leven beroofde. Waarop de drie zich aan een road trip wagen waarop ze veelvuldig seks met elkaar hebben en heel wat gekke en gevaarlijke mensen ontmoeten, waaronder een stel penisafsnijdende neonazi’s. Meer moet je waarschijnlijk niet weten om in te zien dat ‘The Doom Generation’ een prent is met een enorme cultstatus.   

Zelf zijn we niet echt van van Araki’s oeuvre, maar we moeten toegeven dat de man weet wat filmen is. Zijn grove borstel-satire en excessieve zwartgalligheid zijn echter niet altijd even makkelijk om te appreciëren of te verteren. En ‘The Doom Generation’ is misschien wel de minst appetijtelijke uit zijn grillige oeuvre. Van de drie hoofacteurs slaagde enkel Rose McGowan er in om min of meer bekend te worden. Met dank aan onder meer haar bijrollen in ‘Scream’, Tarantino’s en Robert Rodriguez ‘Grindhouse’-tweeluik en de ‘Conan The Barbarian’-reboot. Johnaton Schaech mocht later even het huwelijksbed delen met Christina Applegate en is momenteel vooral nog in B-producties actief. Net als James Duval, wiens finest hour kwam in 2000 toen hij konijn Frank in het meesterwerk ‘Donnie Darko’ mocht vertolken. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray