Zoeken

Night Train To Lisbon

  • Cinevision.be/nl quoteert Night Train To Lisbon met een 2/5
  • Regisseur: Bille August
  • Cast: Jeremy Irons, Mélanie Laurent, Jack Huston, Martina Gedeck
  • Genre: Drama
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-12-2013
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Night Train To Lisbon"
Er zijn zo van die verhalen die het beter doen in de boekenkast dan in de dvd-kast. ‘Night Train To Lisbon’ is er zo een. De roman van de Zwitserse auteur/filosoof Pascal Mercier (oorspronkelijke titel: ‘Nachtzug Nach Lissabon’) groeide in 2004 uit tot een (vooral Europese) bestseller en werd in 2008 naar het Engels vertaald zodat ook de Amerikaanse boekenmarkt kon worden veroverd. Voor de verfilming klopten de producers aan bij Bille August, de Deense regisseur van onder meer het Oscarwinnende ‘Pelle The Conqueror’, de Ingmar Bergman-autobiografie ‘The Best Intentions’ en de Peter Hoeg-adaptatie ‘Smilla’s Sense Of Snow’. Voeg daar nog titels als ‘The House Of The Spirits’ (Isabel Allende) en ‘Les Miserables’ (Victor Hugo) aan toe, en het is duidelijk dat August niet vies is van romanverfilmingen.

Deze keer weet August echter maar voor de helft te bekoren. Merciers meanderende en heel literaire plot die tussen heden en verleden springt blijkt zich immers niet zo goed te lenen voor de (thuis)bioscoop. En dat is jammer, want zowel met de plot als met de cast liggen genoeg bouwstenen op de stelling om een stevige constructie op poten te zetten. 

Centrale verhaalas in ‘Night Train To Lisbon’ is hoogleraar Raimund Gregorius (Jeremy Irons) die op weg naar zijn college een vrouw op een brugreling ziet staan. Raimund kan verhinderen dat de vrouw naar beneden springt en hij besluit om haar even op krachten te laten komen in zijn klas. Wanneer de vrouw het lokaal verlaat en haar jas vergeet, besluit Raimund uit te vissen wie de vrouw was. In haar jaszak treft hij een ticket aan voor een trein naar Lissabon en een Portugese roman geschreven door ene Amadeu do Prado.

Impulsief trekt Raimund naar het station om de vrouw te op te wachten. Wanneer de trein vertrekt en hij haar niet heeft opgemerkt, besluit hij zelf het ticket te gebruiken. Tijdens de rit raakt hij in de ban van het boek van do Prado en besluit hij om in Lissabon op zoek te gaan naar de auteur. Enerzijds om meer te weten te komen over het boek en de man, anderzijds in de hoop terug het spoor van de vrouw op te pikken. Wat volgt is een lange reeks gesprekken/flashbacks die duidelijk maken onder welke omstandigheden het boek is geschreven en die tegelijkertijd ook een belangrijk stuk Portugese geschiedenis onder de dictatuur van Salazar blootleggen.

‘Night Train To Lisbon’ wedt op veel paarden tegelijk: naast een geschiedenisles kan je het zien als een drama, een intellectuele puzzel en een thriller. Dat zorgt er weliswaar voor dat de aandacht – vooral in het begin – gescherpt blijft, maar het is daarnaast een reden dat de verschillende invalshoeken ergens halverwege elkaar voetje beginnen lichten. En dat is nefast voor de kijkvreugde: alles wordt hoe langer hoe fragmentarischer, personages worden holler en de beoogde schok tijdens de climax weet nauwelijks te beroeren. Een gemiste kans, als je ziet met welk talent August aan de slag kon. Dat talent is meteen de reden dat deze prent toch nog even ons cinefiele hart kon beroeren. Staar je dus niet blind op de slabakkende plotstructuur, en geniet tussen de kronkels door van klasbakken als Christopher Lee, Bruno Ganz, Charlotte Rampling en Tom Courtenay die hier stuk voor stuk aantonen dat ze waardig oud zijn geworden. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray