Zoeken

Snabba Cash II

  • Cinevision.be/nl quoteert Snabba Cash II met een 3/5
  • Regisseur: Babak Najafi
  • Cast: Joel Kinnaman, Matias Verela, Dragomir Mrsic
  • Genre: Actie
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-10-2013
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Snabba Cash II"
Ook in het hoge noorden smeden ze het ijzer terwijl het heet is. En nog steeds heter dan heet daar is de misdaadfictie: zowel op de boekenplank, het kleine scherm als het grote witte doek. Of hoe Scandinavië op zijn beurt in de ban is van sequelitis: een economische wetmatigheid waar niet aan te ontsnappen valt. Het vervolg op ‘Snabba Cash’ uit 2010 zal waarschijnlijk niemand verrassen: misdaadauteur en ex-advocaat Jens Lapidus schreef immers een trilogie en die drie boeken krijgen allemaal netjes een verfilming. Zeker omdat het trio boeken regelrechte bestsellers werden in Scandinavië en ver daarbuiten. Het derde deel met als bijtitel ‘Life Deluxe’ ging deze zomer al in Zweden in première en komt volgend jaar onze richting uitgewaaid. 

Centraal in de trilogie staat JW (Joel Kinnaman, wiens internationale carrière in 2014 uit de startblokken zou moeten schieten met zijn hoofdrol in de ‘RoboCop’-remake), een student economie die droomt van het snelle, vele en rijke geld en er geen graten in zag om lid te worden van een misdaadbende om dat doel te bereiken. Een plan dat niet vlekkeloos verliep en hij werd veroordeeld voor drugssmokkel. Na zijn veroordeling moet hij opnieuw in de maatschappij zien te integreren, maar dat lukt niet op 1-2-3. 

‘Snabba Cash II’ situeert zich drie jaar na het vorige deel. JW’s vrienden moeten niets meer van hem weten, of blijken gewoon niet te vertrouwen. Groot is JW’s woede als hij ontdekt dat een vroegere vriend met wie hij een businessdeal op poten wou zetten hem heeft verraden en er zelf met het geld vandoor is. Samen met spitsbroeder Mrado (Dragomir Mrsic, die in het echte leven drie jaar in de cel zat wegens een bankoverval en voor wie dit dus eigenlijk een beetje typecasting is) probeert hij zijn geld te recupereren. Daarnaast zien we hoe het verder gaat met Jorge (Matias Varela) die hoopt nog een grote slag te kunnen slaan die hem een paar miljoen rijker kan maken zodat hij kan gaan rentenieren. De derde verhaalas wordt gevormd door Mahmoud (Fares Fares), een kennis van Jorge die er alles voor over heeft om zijn plaats binnen de Stockholmse georganiseerde misdaad te verdienen, maar zijn hand overspeelt en op het punt staat te worden geëxecuteerd als hij zijn schulden bij maffiabaas Radovan niet kan afbetalen. 

Opnieuw een film dus waarin op zoek is naar snel geld – soms uit noodzaak, soms uit hebzucht – en waarin vriendschap en vertrouwen niet veel waard lijken in een milieu waar iedereen uitsluitend voor zichzelf opkomt. Een misdadige omgeving waarin zowel Zweden als immigranten gedijen, hetgeen meteen voor een maatschappijkritische noot zorgt. Al hebben de makers daar niet zo erg veel oog voor: ze gaan vooral voor de (snelle) actie en de geijkte kenmerken van het genre. Dat ze daarbij de clichés eerder omarmen dan omzeilen is alvast een reden dat er weinig nieuws te rapen valt in ‘Snabba Cash II’.

De eerste ‘Snabba Cash’ werd geregisseerd door Daniel Espinosa, die vervolgens in Amerika aan de slag mocht voor ‘Safe House’ en intussen de laatste hand legt aan ‘Child 44’, een thriller over kindermoorden in Rusland met in de cast onder meer Tom Hardy, Joel Kinnaman (jawel), Gary Oldman en Noomi Rapace. Even terugkeren naar Zweden voor ‘Snabba Cash II’ zat er niet in, en de regie werd toevertrouwd aan Babak Najafi. Die volgt nogal nauwgezet de toonaard van Espinosa (snelle montage gepaneerd met een ‘het moet vooruitgaan’-korst) waardoor beide films visueel dicht bij elkaar aanleunen. Blijkbaar is de franchise een goede internationale springplank, want Najafi mocht inmiddels twee afleveringen regisseren van Alan Balls nieuwe tv-serie ‘Banshee’ en is eveneens geëngageerd voor de misdaadthriller ‘Inside The Machine’. Benieuwd of Jens Jonsson – regisseur van ‘Snabba Cash III’ – dezelfde toer mag opgaan. De tijd zal het uitwijzen, net als het antwoord op de vraag wanneer het licht voor de reeds een tijdje geplande Amerikaanse remake met Zac Efron van de eerste ‘Snabba Cash’ op groen mag springen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray